«Μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία θα υπάρξει επενδυτικό ρεύμα που θα αλλάξει και τα μακροοικονομικά δεδομένα», τόνισε απόψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γ. Κατάινεν. «Είναι διάχυτη, πρόσθεσε, η εντύπωση – βεβαιότητα ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους που θα δημιουργεί βιώσιμες συνθήκες για εξυπηρέτηση του χρέους κατά την περίοδο 2015 – 2018, που θα αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας τον Ιούνιο, σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Ανήγγειλε νέο αναπτυξιακό νόμο και συμφωνία για απεμπλοκή των κονδυλίων του παλιού ενώ επανέλαβε το αίτημα ο χάρτης των ενισχύσεων να καθοριστεί με βάση τα τωρινά στατιστικά δεδομένα και όχι με αυτά της περιόδου του 2008 που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα του σήμερα. Για το ΕΣΠΑ είπε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία κατανομής των έργων που είτε θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα περίοδο, είτε θα συνεχιστούν στην επόμενη είτε θα απενταχθούν, με στόχο να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων. Για το πακέτο Γιούνκερ τόνισε ότι οι εγγυήσεις που παρέχει είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Και αναφερόμενος έμμεσα στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική συνέστησε ψυχραιμία και κατανόηση προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση από όλες τις πλευρές κάνοντας λόγο για «προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί από το παρελθόν αναφορικά με ορισμένες επίμαχες επενδύσεις με μεγάλο πολιτικό βάρος».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε από την πλευρά του ότι επενδύσεις γίνονται όταν εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες στην οικονομία και ότι στη χώρα μας πρέπει να γίνει χρειάζεται πολλή δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή. Μίλησε συγκεκριμένα για μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση της αδειοδότησης, εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, διευκόλυνση των εξαγωγών, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη βελτίωσης των επιδόσεων στη χρήση των διαρθρωτικών πόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και για το επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ» τόνισε ότι το ποσό που θα επωφεληθεί η Ελλάδα εξαρτάται από την ίδια.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τέλος οι αναφορές του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Jean – Marc Peterschmitt ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενδυναμωμένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, οι οποίες είναι προσωρινές και χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» τη δραστηριοποίηση της EBRD στη χώρα.
Νωρίτερα, ο κ. Κατάινεν μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα να επωφεληθεί από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, κυρίως για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατάινεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο προγραμματίζεται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να δώσει περισσότερα δάνεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα δανείσει π.χ. μια εμπορική τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει τον επενδυτή. Θα συνεργαστούμε και με το κεντρικό κράτος και με την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε δημόσιες εγγυήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Όταν διαμορφώναμε το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο είχαμε στο μυαλό μας την Ελλάδα και την Πορτογαλία, γιατί θέλουμε να επωφεληθούν και οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες, ανέφερε, αλλά επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι από την οπτική της Κομισιόν χρειάζονται αποτελεσματικές παρεμβάσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, της φορολογίας, της διοίκησης Δημοσίων Εσόδων -όπου αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος- και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Μαζί με την προσπάθεια της ΕΕ χρειάζεται και η εθνική υπεύθυνη προσπάθεια, τόνισε, και εξέφρασε την προσδοκία ότι «η Ελλάδα θα υποβάλει στο Eurogroup ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της εμπιστοσύνης, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές. «Η εμπιστοσύνη μειώθηκε τους τελευταίους μήνες», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει».
«Η διαπραγμάτευση προϋποθέτει εμπιστοσύνη. Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα μπορούν να λυθούν αν υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός εκατέρωθεν».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο υπολογίζεται στα 315 δισ.ευρώ, είπε ότι προωθεί τη διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και την εναρμόνιση της ψηφιακής και της ενεργειακής αγοράς, καθώς και της κεφαλαιαγοράς. Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.
Καθημερινή