Σε γενναίες διαγραφές δανείων, αλλά και γενναιόδωρες ρυθμίσεις με νέα προϊόντα, προχωρούν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που ύστερα από επτά χρόνια ύφεσης έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Οι διαγραφές αφορούν κυρίως τα καταναλωτικά δάνεια που δεν συνοδεύονται με εξασφαλίσεις και τα οποία απομειώνονται τόσο για τους τόκους όσο και το κεφάλαιο, εάν ο δανειολήπτης δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία ή είναι μακροχρόνια άνεργος και δεν μπορεί να βελτιώσει την οικονομική του θέση. Οι διαγραφές επεκτείνονται και στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων και εκτός από τους τόκους σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν το κεφάλαιο, ειδικά όταν η οφειλή είναι μικρή ή πρόκειται για την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.
Η ένταση του προβλήματος στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης οδηγεί τις τράπεζες, τη μία μετά την άλλη, στη διάθεση των προϊόντων τύπου balloon, και εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, ανάλογες λύσεις προετοιμάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων είναι το γεγονός ότι το μέρος του κεφαλαίου, η αποπληρωμή του οποίου θα μεταφέρεται στο μέλλον, δεν θα εκτοκίζεται και ουσιαστικά θα «παγώνει» για όσο διάστημα συμφωνηθεί με την τράπεζα. Το διάστημα αυτό μπορεί να ξεκινάει από τα 4 χρόνια -οπότε το δάνειο θα επανεξετάζεται μετά το τέλος της περιόδου- και θα φθάνει ακόμη και τα 25 χρόνια. Η συμπεριφορά του δανειολήπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύει το «πάγωμα» του 40%, 50% ή του 60% του δανείου, θα είναι καθοριστική και για τη διαχείριση της υπόλοιπης οφειλής.
Με τα νέα προϊόντα που θα απευθύνονται τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αναβιώσουν δάνεια που έχουν περάσει στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και γι’ αυτό τον λόγο θα συνοδεύονται με προνόμια για όσους τηρήσουν με συνέπεια τη συμφωνία τους με την τράπεζα.
Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους δανειολήπτες να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, τα προνόμια, που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις, δεν θα παραπέμπονται στη λήξη της περιόδου «παγώματος» του δανείου, μετά δηλαδή την τετραετία, την πενταετία κ.ο.κ. Αντίθετα θα παρέχονται κατά τη διάρκεια της κανονικής αποπληρωμής του, όπως κάθε χρόνο ή κάθε εξάμηνο. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξουν να κρατήσουν ζωντανό το κίνητρο για τον οφειλέτη, πριμοδοτώντας και επιβραβεύοντας όσους με κόπο, αλλά και συνέπεια, τηρούν τη συμφωνία με την τράπεζα.
Πρώτος παράγοντας με βάση τον οποίο θα αξιολογείται η δυνατότητα «παγώματος» της οφειλής, θα είναι φυσικά τα οικονομικά στοιχεία του νοικοκυριού. Στόχος είναι τα προϊόντα αυτά να προσφερθούν σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να αντεπεξέλθουν σε μια κανονική δόση και έχουν εξαντλήσει τα υπόλοιπα εργαλεία μέχρι σήμερα, όπως η αναστολή πληρωμών ή η επιμήκυνση του δανείου, με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις.
Καθημερινή