«Κράμερ εναντίον Κράμερ» θυμίζει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου, μετά την αιφνίδια παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού στη διαδικασία έγκρισης του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης και την έκδοση ΦΕΚ με το οποίο κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρη η προς αξιοποίηση περιοχή, από το Ερημόκαστρο ως τα Κολύμπια, όπως απεκάλυψε χθες η «δημοκρατική».
Η συνοχή της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να συντονιστεί στα μεγάλα θέματα και να παρουσιάσει μια αξιόπιστη και σταθερή θέση στους δανειστές, δοκιμάζεται συγκεκριμένα γι ακόμη μια φορά και στο θέμα της αξιοποίησης του Γκόλφ Αφάντου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και η εκκρεμότητα όφειλε να κλείσει έως το Νοέμβριο του 2016.
Οι ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε είναι συγκεκριμένα του OΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco, Αστήρ, παραχώρηση «Ελ. Βενιζέλου», Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπης και Ελληνικού.
Εν πάση περιπτώσει, η παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και της υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά ενώ ουδέτερη είναι η στάση, επί του παρόντος, του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη.
Στην Κυβέρνηση και συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να γίνεται συνολικό ξεκαθάρισμα ιδεολογικών θέσεων και πολιτικών πρακτικών, με τις διαφορετικές τάσεις να συγκρούονται στην ίδια στέγη, ενόψει προφανώς του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Η αλλοπρόσαλλη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο νησί της Ρόδου.
Αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το ζήτημα στα τοπικά ΜΜΕ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, για να καταγγείλει την διγλωσσία της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιοποίησης του Γκόλφ Αφάντου και ταυτόχρονα να ανακοινώσει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρέμβει δυναμικά σε όλα τα επίπεδα, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στα ανώτερα Διοικητικά Δικαστήρια.
«Η απόφαση Μπαλτά να κηρύξει αρχαιολογική ζώνη 10.000 στρέμματα στο Γκολφ Αφάντου έρχεται σαν επιστέγασμα, να σφραγίσει μια τραγική πορεία αυτοκαταστροφής. Συνιστά έγκλημα κατά της Ρόδου και της προοπτικής της αλλά βεβαίως καθιστά περίγελο την χώρα διεθνώς. Ελπίζω σε αυτό το έγκλημα να μην αποκαλυφθούν και τοπικοί συνεργοί.
Δεν θα μείνουμε απαθείς να παρακολουθούμε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να είμαστε τα εύκολα θύματα ενός αγώνα επικράτησης ομάδων ή φατριών. Την προοπτική μας θα την υπερασπιστούμε με το σθένος που αρμόζει απέναντι σε τέτοιες καθεστωτικές πρακτικές» δήλωσε χθες στη «δημοκρατική» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζοντας το ίδιο θέμα δήλωσε χθες στη «δημοκρατική» τα εξής:
«Θεωρώ ότι είναι μια αιφνιδιαστική εξέλιξη η οποία πρέπει να εξεταστεί ως προς τις συνέπειες της. Είναι δεδομένο ότι η περιουσία και του Δημοσίου και των Ιδιωτών πρέπει να προστατευθεί».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, δήλωσε ότι θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, για τους λόγους που οδήγησαν τον Υπουργό στην έκδοση της επίμαχης απόφασης προκειμένου να τοποθετηθεί συνολικά στο θέμα.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας δήλωσε τα εξής:
«Η συγκεκριμένη απόφαση εγείρει ερωτηματικά και τη χαρακτηρίζω ως μη συμβατή με τις πραγματικές ανάγκες και της φιλοσοφίας που επέδειξε η κυβέρνηση στο προηγούμενο διάστημα. Η απόφαση αυτή είναι ύποπτη.
Το ίδιο Υπουργείο, το οποίο δια του Υπουργού του ανακοινώσει ότι εισπράττει από τη Ρόδο εκατομμύρια ευρώ γίνεται υπαίτιο για την αποτροπή επενδύσεων. Στέλνει ένα λάθος μήνυμα στους επενδυτές.
Το ίδιο Υπουργείο που χαρακτηρίζει αρχαιολογική ζώνη αιφνίδια και ύποπτα την περιοχή των Αφάντου, έχει επιτρέψει να εγκατασταθούν ΜΚΟ σε αντίστοιχες χαρακτηρισμένες περιοχές στη Κω, άρα αποφασίζει κατά το δοκούν.
Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποφασίσει αν πιστεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Καταστρέφει ό,τι έχουμε προσπαθήσει να χτίσουμε στο προηγούμενο διάστημα».
O βoυλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε τα εξής:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί πρέπει να φυλάσσονται και να προφυλάσσονται. Όμως όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί θησαυροί. Στην περίπτωση της περιοχής, που περιλαμβάνει το Γκολφ Αφάντου μέχρι τα Κολύμπια, δεν γνωρίζω να υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ύπαρξης αρχαιολογικών θησαυρών. Αντίθετα, γνωρίζουμε ότι η περιοχή είναι αξιοποιήσιμη από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα έχει ενταχθεί και στις μνημονιακές απαιτήσεις της χώρας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, μήπως υπάρχει η γνωστή απροθυμία αξιοποίησης των ακινήτων, όπως υπήρξε με την περίπτωση της Cosco, που ενώ ο πρωθυπουργός υπέγραψε την σύμβαση, ο αρμόδιος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει το παν να μην υλοποιηθεί; Μήπως δηλαδή, οι κομματικές ιδεοληψίες ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης κινούνται με αυτόν τον στόχο; Σε οποιαδήποτε περίπτωση, προτίθεμαι να επικοινωνήσω άμεσα με τον υπουργό Πολιτισμού και εφόσον το θέμα δεν διευθετηθεί θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση αύριο στην Βουλή για να απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός, ενώπιον του ελληνικού λαού».
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, απηύθυνε χθες στους βουλευτές Δωδεκανήσου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τους αντιδημάρχους κ.κ. Σάββα Διακοσταματίου και Γ. Κακούλη, τον πρόεδρο Δ.Κ. Αφάντου, τον εντεταλμένο Δημ. Σύμβουλο κ. Δ. Μουτάφη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τουρισμού, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, πρόσκληση σε συνάντηση εργασίας για το θέμα.
Η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 26 Απριλίου 2016 και ώρα 13.00 στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου. Ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου, πρώην δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Αφάντου, έθεσε με δηλώσεις του χθες το όλο ζήτημα σε μια ακόμη πιο σοβαρή βάση:
«Θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος η υπόθεση γιατί το ΦΕΚ δεν ορίζει ζώνες, δεν αφορά μόνο την περιοχή της επένδυσης αλλά όλη την περιοχή από το Ερημόκαστρο μέχρι τα Κολύμπια, από την Εθνική οδό και κάτω, που σημαίνει ότι δεσμεύει όλη την περιοχή Αφάντου. Το πρόβλημα που δημιουργείται δεν αφορά έτσι μόνο την επένδυση αλλά και πολίτες, που έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή και δεν ξέρουν αν τα ακίνητα τους εξαιρούνται από την δόμηση».
Εντύπωση προκαλεί πάντως, ότι αύριο προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και από το παράρτημα του ΤΕΕ Ρόδου.
Ο πρόεδρος κ. Ιάκωβος Γρύλλης, που συμμετείχε στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, την 31η Μαρτίου 2016, όταν εξεταζόταν για δεύτερη φορά το ΕΣΧΑΔΑ της περιοχής, πρίν την «καταστροφική» για την επένδυση, συνεδρίαση της 21ης Απριλίου 2016, εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρόπο, που προχωρά η διαδικασία.
Μετά την κήρυξη της περιοχής ως «αρχαιολογικής» από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Γρύλλης, που δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για την απόφαση, δήλωσε στη «δημοκρατική» ότι δεν έπρεπε από την αρχή να γίνουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη των αναδόχων χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση περιβαλλοντικών μελετών.
Επεσήμανε εξάλλου ότι και στο παρελθόν είχε εκφράσει την ίδια άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ανάδοχοι χωρίς να είναι σαφείς οι όροι για την επένδυση.
Τόνισε επιπλέον ότι ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης εξέφρασε τις ενστάσεις του σχετικά με το θέμα των προσβάσεων στην παραλία Αφάντου, την μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό στο Βόδι χωρίς να υφίσταται αγωγός με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το δημόσιο για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος.
Ενστάσεις εξέφρασε και για τη διαχείριση των υδάτων αφού, όπως τόνισε, για τις ανάγκες άρδευσης του Γκολφ (1.000.000 κ.μ./έτος) θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τον επενδυτή και με εναλλακτικούς τρόπους (συγκέντρωση βρόχινου νερού, επανάχρηση νερών βιολογικού κλπ) προκειμένου να προστατευθούν τα υδατικά αποθέματα του νησιού σε πιθανές περιόδους ξηρασίας στο μέλλον. Θύμισε ότι η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι η άρδευση θα γίνεται απευθείας από γεωτρήσεις, που μάλιστα κάποιες από αυτές βρίσκονται εκτός της παραχωρούμενης έκτασης, με κίνδυνο υφαλμύρωσης.
ΟΙ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΧΑΔΑ ΑΦΑΝΤΟΥ
Το θέμα της έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου, προϋπόθεση για την έγκριση συνολικά του διαγωνισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι για γέλια και για κλάματα.
Το ΕΣΧΑΔΑ καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean ΑΡΑΙΓ -1,64% Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις με τους επενδυτές, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το σχέδιο ήταν τόσο πρόχειρο, που στην απόφαση 26/2015 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως βρέθηκαν 31,6 στρέμματα παραλίας που παρουσιάζονταν με διαφορετικό χαρακτήρα!
Μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί το νέο, που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, που είναι υπεύθυνο για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, πριν υποβληθεί προς έλεγχο στο ΣτΕ, προέκυψε, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόβλημα με έκταση 200 στρεμμάτων στο Ερημόκαστρο.
Βόρεια της έκτασης που εκποιήθηκε συγκεκριμένα υπάρχει αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1604/Β/16-8-1999) και ζώνες αρχαιολογικής προστασίας (ΦΕΚ 1399/Β/17-11-2000) του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του Ερημοκάστρου, όπου βρίσκεται οχυρωμένη Ακρόπολη ελληνιστικών χρόνων, αρχαίες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, αρχαίο νεκροταφείο, ενώ στα πρανή του βραχώδους λόφου έχουν βρεθεί απολιθώματα οστών νάνων ελεφάντων.
Ο επενδυτής ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να οικοδομήσει στην συγκεκριμένη περιοχή και δέχτηκε να εξαιρεθεί από την εκποίηση.
Ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα διευθετήθηκε στην πορεία ανέκυψε άλλο με έκταση 10 στρεμμάτων περίπου στον ποταμό Πελεμόνι, κοντά στο εστιατόριο Αβάντης, που έχει χαρακτηριστεί υδροβιότοπος. Ο επενδυτής επεσήμανε ότι έχει απολέσει τον χαρακτήρα αυτό και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Φέρεται να υπαναχώρησε και στο θέμα αυτό.
Κι ενώ προκαλούντο συνεχή προσκόμματα στη διαδικασία, την 10 Μαρτίου 2016 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού απόφαση σύμφωνα με την οποία ο αρχαιολογικός χώρος Ερημοκάστρου αναοριοθετείται, στην πραγματικότητα επεκτείνεται.
Με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αρίθμ. 70 τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων την 21η Απριλίου 2016, την ίδια μέρα δηλαδή που συνεδρίαζε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εκδόθηκε απόφαση, που χαρακτηρίζει την περιοχή που προαναφέραμε αρχαιολογικό χώρο, από το Λαδικό έως τον ποταμό Λουτάνη.
Μάλιστα η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προαναγγέλλει τη διενέργεια νεώτερων ανασκαφικών ερευνών, νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών:
«Η αναοριοθέτηση πραγματοποιείται για λόγους προστασίας του συνόλου των αρχαιοτήτων, που έχουν αποκαλυφθεί στα νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών μετά την κήρυξη – οριοθέτηση του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και την διεξαγωγή νεωτέρων ανασκαφικών ερευνών, όπως εργαστηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική έως την υστερορρωμαϊκή περίοδο, τάφοι λαξευτοί στο βράχο, ελληνιστικών χρόνων, και άλλοι (ενταφιασμοί, εγχυτρισμοί και καλυβίτες) πρωιμότερων και μεταγενέστερων περιόδων».
Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που υφίσταται ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός της περιοχής ως προστατευόμενης είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να εγκριθεί ο ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ.
Προσπάθειες που καταβάλλονται για να περιοριστεί το όλο ζήτημα σε υποχρέωση του επενδυτή κατά τη διάρκεια των εργασιών για την οικοδόμηση και ανάπτυξη της επένδυσης να ελέγχεται από αρχαιολόγους, είναι τουλάχιστον αστείες με δεδομένη την πρακτική που ακολουθείται παγίως, που θέτει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών εκτός οποιουδήποτε ελέγχου και προγραμματισμού, πέραν του γεγονότος ότι οσάκις προκύπτει ανάγκη για ανασκαφές αυτές χρηματοδοτούνται από τους επενδυτές.
γκολφ; κατι για το δημοσιο συμφερον ,για ολη την κοινοτητα να γινει αν γινει
οχι για λιγα ατομα
ετσι νομιζω
αληθεια,ειναι βεβαιο πως σοι και καλα πρεπει να γινει κατι εκει?
Βλακες αυτοι που φερνουν λεφτα για επενδυσι. Θα τους τα φανε όπως εφαγαν τοσων αλλων τους κοπους. ΜΑΚΡΥΑ, οσο πιο μακρυα τοσο καλυτερα για τους ξενητεμενους.
Θα πρέπει να είστε περήφανοι για τα ποσοστά που δώσατε σε αυτό το κόμμα καρνάβαλο. Από ότι βλέπω και αμετανόητοι.
Παράλογη είναι η απόφαση για πώληση κλεμμένης ιδιωτικης περιουσίας και θα τιμωρηθεί στο μέλλον ,
Το παιχνίδι ειναι στημένο από την αρχή . Πως Λήφθηκε αυτή η σποφαςη Ξαφνικά χωρίς να το γνωρίζει κανένας βουλευτής τίποτα ; Ποιος το εισηγήθηκε αυτό και ποτέ; Οι τοπικές αρχαιολογικές υπηρεςιες , που ειναι αρμόδιες για τα θέματα αυτά δεν γνώριζαν τίποτα ;Ο αξιότιμος παρολιγον υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προεδρος του ΤΕΕ κος Γρυλλης γιατί δεν παίρνει θέση ; Γιατί δεν καταδικάζει την παράλογη αυτή απόφαση ;
η κλοπή ιδιωτικής περιουσιας δεν συνάδει με το σύνταγμα,αρχαιολογική κυρηξαν την περιοχή για να αποφύγουν τον διασυρμός και τις ποινικές ευθύνες.ένα παράδειγμα είναι ότι τα 84 στρέμματα της αρχικής μερίδας των σπηλαίων τραουνου που έχουν νόμιμο ιδιοκτήτη και αρχικά κατασχέθηκαν χωρίς αποζημίωση από το ιταλικό δημόσιο στη συνέχεια μέσω υπόγειων τροποποιήσεων παρέμεναν στο ελληνικό δημόσιο .μία μέση και ανώδυνη λύση ήταν και αυτή της κυρηξης αρχαιολογικής ζώνης Σαββας Αργυρος