Ειδήσεις

Πού πήγαν ο Παπανδρέου και οι “κηπουροί” του 7 χρόνια μετά το Καστελλόριζο

Πέρασαν ακριβώς επτά χρόνια από εκείνο το μεσημέρι της Παρασκευής, 23ης Απριλίου 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ.

Ψηφοφόροι και πολιτικοί αντίπαλοι δε «συγχώρησαν» στον πρώην πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες την απόφαση εκείνη, γι’ αυτό οι «μοιραίοι πρωταγωνιστές» εκείνης της περιόδου βρίσκονται εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με το ΚΙΔΗΣΟ, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή και πλέον συνεργάζεται με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Γιώργος Πεταλωτής παραμένει ο πιο στενός και έμπιστος συνεργάτης του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να αποκαταστήσει το προφίλ του, ο Χάρης Παμπούκης δικηγορεί και έγραψε βιβλίο, ο Παύλος Γερουλάνος έμεινε στο ΠΑΣΟΚ (δεν πήγε στο ΚΙΔΗΣΟ), η Τίνα Μπιρμπίλη βρίσκεται στο Ναϊρόμπι, σε θέση του ΟΗΕ, που σύμφωνα με τις φήμες, ανέλαβε μετά από διαμεσολάβηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Χωρίς αμφιβολία, ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» της ελληνικής κρίσης και του Μνημονίου ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρά τις προσπάθειες να έχει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό -μέσα από την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ- δεν τα κατάφερε. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιστρέψει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και, όπως φημολογείται, έχει συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, όπου θα εκλεγεί αυτοδικαίως ως πρώην πρωθυπουργός.

Πριν από λίγες μέρες, διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αφορά στην παράνομη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις για να μην προκαλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο που είχε βάλει βέτο στην επιστροφή του, ενώ επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο ήθελε πολύ (είχε πρωτοεκλεγεί τον Αύγουστο του 2012).

Από τότε ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ αποφεύγοντας και πάλι να παρεμβαίνει στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Την «επιστροφή» έκανε στις 3 Ιανουαρίου 2015, όταν προχώρησε στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών επιβεβαιώνοντας την αναμενόμενη τότε απομάκρυνσή του από το ΠΑΣΟΚ. Οι μνήμες όμως ήταν ακόμη νωπές από το πρώτο Μνημόνιο. Μέχρι σήμερα, ψηφοφόροι και πολιτικοί αντίπαλοι του καταλογίζουν πως με την κίνηση αυτή καταδίκασε τη χώρα σε μια περιπέτεια χωρίς τέλος. Το κόμμα του δεν μπήκε στη Βουλή και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να μη συμμετέχει στις εκλογές, επικαλούμενος έλλειψη οικονομικών πόρων. Παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά για κοινή εκλογική συνεργασία, ο πολιτικός «αρραβώνας» δεν έγινε…
Τα χέρια έδωσαν στις 12 Ιανουαρίου 2017, μετά από συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, όπου ανακοινώθηκε από κοινού ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το κόμμα του θα συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κίνηση που θεωρήθηκε ως επιστροφή και των στελεχών του κόμματός του στο ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Η… φωνή του ΓΑΠ

Ο Γιώργος Πεταλωτής ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός και παραμένει έως σήμερα ένα από τα πιο έμπιστά του πρόσωπα. Εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ, ήταν από τα στελέχη που ήθελαν την επιστροφή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την οποία έχει μιλήσει αρκετές φορές δημόσια. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν από τα λίγα στελέχη που στήριξαν από την πρώτη στιγμή έως σήμερα τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου γι’ αυτό και πολλά πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως είναι «η ασπίδα προστασίας και η φωνή του πρώην πρωθυπουργού» στα δημόσια πράγματα.

Τον Νοέμβριο του 2014 ο Γιώργος Πεταλωτής είχε αφήσει αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου ζητώντας αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ως εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ είχε «κόψει» τις γέφυρες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα και μετά τον πολιτικό «γάμο» με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Πεταλωτής δήλωνε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου από τις αρχές της ίδρυσης του ΚΙΔΗΣΟ είχε τονίσει ότι σκοπός της δημιουργίας του είναι να προσπαθήσει να βοηθήσει στη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων για τις ανάγκες της χώρας: «Οι όποιες διαφορές υπήρχαν έχουν αμβλυνθεί, έχουμε αντιληφθεί όλοι μας ότι είναι καιρός να βρούμε τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση, αφήνοντας πίσω τις όποιες αντιπαραθέσεις και βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλα αυτά είναι προς απόδειξη».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Από τον «Τιτανικό»
στη λίστα Λαγκάρντ

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο τότε «τσάρος» την οικονομίας, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των άστοχων διαπραγματεύσεων, με δηλώσεις περί «Τιτανικού», που κατέληξαν στο Μνημόνιο, προσπαθεί να αποκαταστήσει το προφίλ του μετά και τη δικαστική του περιπέτεια για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ (το Ειδικό Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αφού γύρισε σελίδα, άνοιξε προφίλ στο Linkedin δηλώνοντας ότι είναι ο ιδρυτής και ο επικεφαλής της εταιρίας GSP Advisory, ενώ σήμερα προωθεί το βιβλίο του «GAME OVER – Η αλήθεια για την κρίση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γράφει όσα έζησε και έπραξε στους 22 δραματικούς μήνες στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας: «Το βιβλίο δεν αποτελεί προοίμιο επανόδου στη πολιτική», ξεκαθαρίζει. Το κεφάλαιο αυτό για το ορατό μέλλον φαίνεται να έχει κλείσει ενώ το βασικό συμπέρασμά του είναι ότι τόσο η ένταξη σε Μνημόνιο όσο και τα όσα ακολούθησαν οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος με την κυριαρχία πελατειακής αντίληψης και την έλλειψη συνεννόησης.

Υποστηρίζει επίσης ότι στη διαπραγμάτευση για το πρώτο Μνημόνιο ο ίδιος και ο τότε πρωθυπουργός είχαν θέσει ζήτημα διευθέτησης του χρέους αλλά οι εταίροι ήταν απορριπτικοί. Παρά ταύτα, λίγους μήνες αργότερα, από το χειμώνα του 2010-11, άρχισαν οι συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μείωσή του και πράγματι τον Ιούνιο του 2011 αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφιερώνει δύο από τα τελευταία κεφάλαια στα όσα συνέβησαν γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ: «Την ημέρα της ετυμηγορίας πήρα μαζί μου μια τσάντα με βασικό ρουχισμό. Ημουν ήρεμος, ήλπιζα για το καλύτερο, αλλά ήμουν προετοιμασμένος για το χειρότερο», γράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κι αποτιμά την απόφαση -ένα έτος με αναστολή- ως μια ισορροπία ανάμεσα στο νόμο και την πολιτική.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Στον ΟΗΕ η «πράσινη» Τίνα

Η Τίνα Μπιρμπίλη ζει στην Αφρική. Παρέμεινε και παραμένει πιστή φίλη του Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρξε σύμβουλός του όταν εκείνος ήταν ΥΠΕΞ και στη συνέχεια διατέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος. Η κυρία Μπιρμπίλη εργάζεται στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι, όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού στην Αφρική. Οι φήμες λένε ότι ανέλαβε τη θέση μετά από διαμεσολάβηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Ονειρεύεται το… μεγάλο ΠΑΣΟΚ

Ο Παύλος Γερουλάνος, επίσης από τους στενούς φίλους και συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, διαχώρισε τη θέση του. Εμεινε στο ΠΑΣΟΚ και δεν ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό στο ΚΙΔΗΣΟ. Εξακολουθεί και «φλερτάρει» με την πολιτική, είναι επιχειρηματίας και πρότασή του είναι «να κτιστεί ένα νέο ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα ενταχθούν όλοι».

Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ

«Εργοτάξια για νέα Ελλάδα»»

Ο Χάρης Παμπούκης, πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, επέστρεψε στη δικηγορία. Επίσης έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Περί ελπίδας. Ενα σχέδιο υπέρβασης της κρίσης», όπου καταπιάνεται με το ερώτημα «Πώς και πότε θα ξεπεράσουμε την κρίση;» και προτείνει ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης βασισμένο σε αυτά που αποκαλεί «εργοτάξια κατασκευής της Νέας Ελλάδας». Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του ο κ. Παμπούκης, τα εργοτάξια αυτά αφορούν στην ανασυγκρότηση της Πολιτείας, την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας, την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία κ.ά.

Κατερίνα Κατσαβού

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου