Την έντονη αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξαρτάται από την παράδοση στην Τουρκία των 8 στρατιωτικών της, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας άμεση αντίδραση για την εκβιαστική αυτή στάση της Τουρκίας, που δεν συνάδει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αξίες της Ε.Ε. και αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει Κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη λειτουργεί κάτω από πολιτικές υποδείξεις. Η κυρία Βόζεμπεργκ στην ερώτησή της υπογράμμισε, για πολλοστή φορά, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται παράνομα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :
«Την 17/4/2018 συζητήθηκε στη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παράνομα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στο σχετικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, η Τουρκία κλήθηκε να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Μία εβδομάδα μετά ο Πρόεδρος Ερντογάν, για πρώτη φορά, δήλωσε δημόσια ότι η τύχη των δυο φυλακισμένων στρατιωτικών εξαρτάται απόλυτα από την παράδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Το αίτημα των 8 έχει εκδικαστεί από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που απαγορεύει την έκδοση τους στην Τουρκία διότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, λόγω ανυπαρξίας Κράτους δικαίου και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Δεδομένου ότι η απαίτηση του Τούρκου Προέδρου για ανταλλαγή αποδεικνύει ότι στην Τουρκία η Δικαιοσύνη απονέμεται με πολιτικές υποδείξεις και παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα των δυο αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτικών, ερωτάται η Επιτροπή:
– Συνάδει η απαίτηση της Τουρκίας περί ανταλλαγής ανθρώπων με τις ευρωπαϊκές αξίες;
-Πώς σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα, καθώς δυο Ευρωπαίοι πολίτες κρατούνται παράνομα στην Τουρκία και χρησιμοποιούνται από την ηγεσία της εκβιαστικά για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων;».
Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη