Ειδήσεις

Προσφυγικό: Το αδιαχώρητο σε νησιά και ενδοχώρα

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, καθώς οι αφίξεις από τα σύνορα του Εβρου παραμένουν σταθερά αυξημένες εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ στα νησιά παραμένουν 15.500 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έκρυθμες καταστάσεις και να ξεσπούν εκτεταμένα επεισόδια, όπως προχθές τη νύχτα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2018) η Ελλάδα υποδέχθηκε 4.090 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, 1.650 από τα χερσαία σύνορα και 2.440 στα νησιά. Τον Απρίλιο (έως τις 18 του μήνα) 2.112 άτομα πέρασαν στα νησιά, ενώ από τα περάσματα στον Εβρο, μέσα σε μία εβδομάδα, ήρθαν πάνω από 1.500 άτομα.

Ηδη, σε πολλά κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, παρά το γεγονός ότι άνοιξαν εκ νέου καταυλισμοί που είχαν κλείσει προκειμένου να φιλοξενηθούν οι νεοφερμένοι. Η δυνατότητα διαχείρισης και φιλοξενίας από την πλευρά της Ελλάδας είναι πεπερασμένη, σημειώνουν υπεύθυνοι στις δομές φιλοξενίας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με επίσημη επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του καθώς και στον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ζήτησε την τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας του άρθρου 3 της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία οφείλει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. και οφείλει συνεργαστεί εν προκειμένω με τις γειτονικές χώρες και την Ε.Ε. Οσον αφορά την αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελλάδας όσων εισέρχονται από τα σύνορα του Εβρου, ο υπουργός κ. Βίτσας επισήμανε στην «Κ» ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται σε σχέση με την παράνομη είσοδο στη χώρα, τονίζοντας ότι «υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, την οποία η Τουρκία δεν εκτελεί».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι η μείωση έως και ο μηδενισμός των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες στα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) ενδεχομένως και να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιστολή. «Ισως πάλι και όχι, γιατί οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι απρόβλεπτες, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», εκτιμούν.

Την ίδια στιγμή υπεγράφη από τον νέο διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μάρκο Καραβία, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, νέα απόφαση που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό όσων φτάνουν στα νησιά προκειμένου να μη μετακινηθούν ελεύθερα στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε ακυρώσει προηγούμενη ανάλογη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ως μη επαρκώς αιτιολογημένη, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση που αφορά τις αλλαγές στο σύστημα ασύλου.

Πάντως και χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας έως νωρίς το πρωί, από τις διόδους στον Εβρο πέρασαν 193 άτομα. «Είναι φανερό ότι από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερη ζέση», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Οπως εξηγεί, η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την πτώση της στάθμης του νερού στο ποτάμι «έχει ανοίξει νέα περάσματα που δεν υπήρχαν πριν, σημεία που έχουν πυκνή βλάστηση». Ο αντιπεριφερειάρχης ζητεί να ενισχυθεί η συνοριοφυλακή στον Εβρο και να εξασφαλιστεί έντονη και ουσιαστική παρουσία του Frontex. «Και η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει ευθύνες σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», επισημαίνει. Κάθετα αντίθετος στη λειτουργία δομών φιλοξενίας στους νομούς Εβρου, Ροδόπης και Ξάνθης δηλώνει ο κ. Πέτροβιτς, καθώς κυκλοφορούν ανάλογα σενάρια με τη δικαιολογία της μη μετακίνησης των μεταναστών σε μεγάλες αποστάσεις.

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Εβρου και επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, και την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 30 βουλευτές της Ν.Δ., σχετικά με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στον Εβρο. Οπως επισημαίνουν, «δεν εφαρμόζεται το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ στην ευρύτερη περιοχή μας» και ζητούν από την κυβέρνηση πληροφορίες σε σχέση με το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου