Ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και τον Έβρο, έδωσε στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στην επιτροπή που επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Βίτσας περιέγραψε μια αποκαρδιωτική εικόνα που δείχνει μια έντονα αυξητική τάση στις ροές το τελευταίο διάστημα που μπορεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Για το λόγο αυτό όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη δύο σχέδιο που αφορούν το μεν πρώτο σε σενάριο αύξησης των ροών 15% και το δεύτερο, «αλματώδη αύξηση». « Αυτά τα δύο σχέδιο είναι έτοιμο το υπουργείο να τα συζητήσει με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάνοντας άνοιγμα στην αντιπολίτευση είπε: «μπορώ να δεχθώ εκπρόσωπο των κομμάτων στο γραφείο μου για εκτεταμένη συζήτηση. Δεν τα καταθέτω στην Βουλή γιατί έχουμε αντιπάλους. Η αντίπαλοί μας είναι οι traffickers».
Πάντως οι αριθμοί αυτοί καθαυτοί που παρέθεσε ο υπουργός είναι όντως ανησυχητικοί καθώς όπως είπε μόνο σήμερα το πρωί υπήρξαν 206 νέες είσοδοι στη Μυτιλήνη. «Το 2017 ο μέσος όρος εισροών ήταν 55 την ημέρα», εξήγησε και για να δείξει την εντατικοποίηση του φαινομένου πρόσθεσε: «το πρώτο όμως δίμηνο του 2018, ο αριθμός ανέβηκε σε 62-65 και μετά τη Βάρνα σε 126. Τι τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί σε 200».
« Έχουμε μια αυξητική τάση. Με ανησυχεί αλλά δε με τρομάζει για τα νησιά γιατί ξέρουμε τι θα κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «είναι όμως ανησυχητική η τεράστια αύξηση στο Έβρο. Την ώρα που από τα νησιά εισήλθαν 2168 άτομα, στον Έβρο εισήλθαν 2700. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε αυτό».
Όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας, τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο τρίμηνο του χρόνου υπήρξαν 7.000 είσοδοι με μεταφορά 4.5000 ευάλωτων, ασυνόδευτών και ανθρώπων που πήραν άσυλο στην ενδοχώρα με παράλληλη επιστροφή 122 ατόμων στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Γιατί οι διακινητές επιλέγουν τον Έβρο
Είναι η πρώτη ίσως κυβερνητική παραδοχή ότι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, με την έντασή τους να οξύνεται το τελευταίο δίμηνο.
Γιατί όμως οι διακινητές προσφύγων επιλέγουν τον Έβρο; Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή του ποταμιού δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, επομένως οι περιπολίες της Frontex είναι πολύ πιο αραιές, έως και ανύπαρκτες, εξηγούσαν αστυνομικές πηγές με γνώση της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων της στο Newpost, σε σχετικό δημοσίευμα της 13ης Απριλίου.
Ταυτόχρονα, η διέλευση από τον ποταμό είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το Αιγαίο. Παρουσιάζει πολύ μικρότερη επικινδυνότητα, γιατί σε μερικά σημεία το ποτάμι είναι πάρα πολύ στενό. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και τα νερά είναι λιγότερο ορμητικά, «σε ένα λεπτό μπορείς να περάσεις κόσμο με μια βάρκα», όπως ανέφερε η ίδια πηγή.
Από την άλλη, το χειμώνα τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τους πρόσφυγες καθώς η ορμητική ροή του ποταμιού πολλές φορές ανέτρεψε βάρκες, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα που προσπαθούσαν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος. Σε αρκετές περιπτώσεις, η τύχη προσφύγων και μεταναστών που αγνοούνται από τον Μάρτιο ή και νωρίτερα, παραμένει άγνωστη.
Το έργο των διακινητών διευκολύνει και το οδικό δίκτυο του νομού, καθώς κοντά στον ποταμό βρίσκεται η παλαιά εθνική οδός Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου. Με άλλα λόγια, ένας διακινητής μπορεί πολύ εύκολα να «στοιβάξει» πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα αυτοκίνητο και να φτάσει μέσα σε μερικές ώρες στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα μπλόκα της αστυνομίας. Και αυτό σε αντίθεση με τα νησιά όπου οι πρόσφυγες που καταφτάνουν δεν μπορούν να αποχωρήσουν, βάσει και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.