Ψυχραιμία, σύνεση και υπακοή σε κανόνες υγιεινής απαιτεί η δύσκολη περίοδος με τον κορονοϊό που διανύουμε, επισημαίνει με συνέντευξή του στο HealthReport.gr ο Δημήτρης Γ. Κρητικός, Γιατρός πνευμονολόγος και τέως Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου.
Ο κ.Κρητικός που είναι σε επαγρύπνηση λόγω της νόσου του κορονοϊού, απαντά με τη συνέντευξή του σε κρίσιμα ερωτήματα για την υγειονομική κρίση που ζούμε, τις επόμενες ημέρες της σταδιακής άρσης των μέτρων, για τον τουρισμό αλλά και για το φετινό καλοκαίρι με τον ιό.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξή του:
1.Πως θα χαρακτηρίζατε την υγειονομική κρίση που διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα και βεβαίως η χώρα μας?
Πρόκειται για πανδημία σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) συνιστά ένα παγκόσμιο ζήτημα και μια κατάσταση διεθνούς συναγερμού. Βασική η τήρηση της ηθικής και δεοντολογίας.
Η κατάσταση είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ, όπως πολλάκις αναφέρεται. Οφείλουμε ωστόσο να παραμείνουμε αισιόδοξοι και σωματικά και διανοητικά υγιείς, εκτιμώ αυτό είναι το κλειδί της αντοχής μας, στην υπέρβαση αυτής της πρόκλησης. Πρέπει επίσης να συνεχιστούν να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και των κρατικών αρχών ευλαβικά.
2.Πως αξιολογείται την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ?
Καταρχήν η αποδοτικότητα των μέτρων, με τον συνδυασμό, αλλά και τη σειρά που ελήφθησαν στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθότι η μεταδοτικότητα του ιού, στη χώρα μας, ακόμα και με τις στατιστικές διακυμάνσεις, οδηγείται σε ύφεση.
Από μελέτες προκύπτει, ότι η Ελλάδα παρουσίασε κατακόρυφη πτώση των μολύνσεων από κορωνοϊό στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας. Από την ίδια μέρα φαίνεται ότι και η μεταδοτικότητα του ιού είναι σε πορεία συρρίκνωσης, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισης κρουσμάτων προηγήθηκε στις 10 Μαρτίου, με το κλείσιμο των σχολείων.
Tα μέτρα πρέπει να αίρονται σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικών, σταδιακά αλλιώς η επιδημία θα αναζωπυρωθεί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος, και να μην ενθαρρύνετε από την καλή πορεία που διανύουμε.
3.Εκτιμάτε ότι υπάρχει φως στο τούνελ για την επιδημία? Τι θα συμβεί το καλοκαίρι?
Στην πατρίδα μας τις επόμενες εβδομάδες, όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, τόσο θα απομακρυνόμαστε από τη ζώνη που ευνοεί την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων.
Το φθινόπωρο θα ξέρουμε περισσότερα για αυτή τη λοίμωξη, θα έχουμε καινούργια φάρμακα, και μπορεί και εμβόλιο. Πρόσφατα, Επιστημονική Ομάδα διερεύνησε την επίδραση της θερμοκρασίας στην επίπτωση του COVID-19 παγκοσμίως.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές μεταξύ 0οC και 18oC, εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων ανά ημέρα και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία.
4.Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε στην πραγματική ζωή μας; Και τι θεωρείτε ότι θα συμβεί όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν μετά το τέλος του καλοκαιριού. Θα συνεχίσουμε να ζούμε με τη «δαμόκλεια σπάθι στο κεφάλι μας» του κορωνοϊού?
Ακόμα είναι πρόωρο να βγούν ασφαλή συμπεράσματα, ο χρόνος που ακολουθεί θα δείξει. Τα στοιχεία και η εμπειρία από την Κίνα όπου η πανδημία σχεδόν εξαντλήθηκε σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, αλλά και στην Ιταλία όπου άρχισε η μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και τα στοιχεία στην Ελλάδα προβλέπουν σημαντική ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Υπάρχουν όμως αστάθμητοι παράγοντες και ομάδες πληθυσμών όπως διαμένοντες σε καταυλισμούς Ρομά, πρόσφυγες με υψηλές συνθήκες κινδύνου καθώς και υπερήλικοι συμπολίτες μας που ζούν σε οίκους ευγηρίας. Μέχρι τότε μένουμε κοινωνικά απομονωμένοι και περιμένουμε να έρθει ένα ευχάριστο ζεστό Ελληνικό καλοκαίρι για να το περάσουμε όλοι μαζί πάντα με κανόνες και υπό την αυστηρή τήρηση των μέτρων που ορίζει η πολιτεία.
5.Τι προτείνεται για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σε σχέση με την επιδημία?
Εκτιμώ ότι επί μακρόν θα πρέπει να είναι προφυλαγμένοι τηρώντας και αίροντας τελευταία σε αυτή την κατηγορία, τις απαγορεύσεις. Ωστόσο η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει απομόνωση για τους ηλικιωμένους.
Η επιδημία ανατρέπει την κανονικότητα και τη ρουτίνα των ηλικιωμένων, επηρεάζει άμεσα τη φροντίδα τους, ενώ ο φόβος της μόλυνσης, του θανάτου, της πιθανής απώλειας αγαπημένων, ή ακόμα και του αποχωρισμού από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, εναλλάσσονται ως κυρίαρχα συναισθήματα.
«Αναδύεται λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για οδηγίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων –Η κοινωνική απόσταση πρέπει να ερμηνεύεται ως συμπεριφορά προφύλαξης και περιλαμβάνει την παραμονή στο σπίτι και την αποφυγή στενής επαφής με τρίτους πλην του φροντιστή, καθώς και την αποφυγή συγκέντρωσης σε χώρους όπως, καταστήματα, εκκλησίες, μεταφορικά μέσα, ΚΑΠΗ κλπ. Δεν σημαίνει και μοναξιά -Ενθαρρύνονται – για να μην νιώθουν κοινωνικά αποκομμένοι και απομονωμένοι. Ενθαρρύνεται η επικοινωνία με εγγόνια, παιδιά είτε με τηλέφωνο είτε με βίντεο.
6.Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού στον πληθυσμό και ενδεικτικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
Όσον αφορά τις οδηγίες ατομικής υγιεινής αυτές συνίστανται στην αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως στους κάδους απορριμμάτων. Σε τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ειδικότερα πρέπει να ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Και βεβαίως τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.
Συνιστάται επίσης η αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τους επισκέπτες. Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων για τα μέσα μεταφοράς και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όλα τα αναφερόμενα έχουν εφαρμογή και σε τοπικό επίπεδο και την ευθύνη εφαρμογής έχουν τόσο οι διοικούντες όσο και οι πολίτες. Εν πρώτοις, κατά γράμμα εφαρμογή των Οδηγιών των αρμόδιων Κρατικών Αρχών. Έχω ήδη κάνει μνεία σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντιλαμβανόμενος εγκαίρως την περίοδο που διανύουμε, για την ανάγκη λήψης μέτρων και τη συγκρότηση σχετικής Ομάδας Εργασίας καθώς έχω αποστείλει και σχετική επιστολή για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και συνεχείς έγγραφες επιστολές στο Δήμο Ρόδου ή έκκληση μέσω συνεντεύξεων μου, δια του τοπικού τύπου.
Ενδεικτικά σας αναφέρω : Ενίσχυση όλων των λειτουργιών για τη «Βοήθεια στο Σπίτι» – παράδοση στο σπίτι φαρμάκων κλπ. για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Eπίσης κατ´ οίκον εξετάσεις όπου κρίνεται φρόνιμο. Αυστηρό περιορισμό των συναθροίσεων. Και τα ΚΕΠ (και οι υπηρεσίες πρόνοιας και όχι μόνο, κλπ.),που συναθροίζεται πολύς κόσμος, άγνωστης κατάστασης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους, και τους άλλους παριστάμενους. Η πόρτα να είναι ανοικτή, για να αερίζεται η αίθουσα, έστω και αν κάνει κρύο.
Οι δημότες να περιμένουν έξω μέχρι να έρθει η σειρά τους, με κάποιο σύστημα ελέγχου της σειράς τους. Να προβεί ο Δήμος σε απολύμανση των σχολείων. Να συντονιστούν όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του νομού, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι Περιφερειακές Αρχές. Αναγκαιότητα να πράξει τα ίδια και ο ιδιωτικός τομέας, πχ καθημερινή τακτική απολύμανση και αερισμό των λεωφορείων, των φροντιστηρίων και των γυμναστηρίων, αθλητικών και χορευτικών σχολών, καφετεριών, κλπ.
Το αρμόδιο προσωπικό στις θύρες εισόδου του Δήμου μας και των λοιπών δημόσιων υπηρεσιών, να εξασφαλίζει ότι το κοινό και οι επισκέπτες εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής των χεριών, πριν την είσοδό τους στο χώρο της εκάστοτε υπηρεσίας.
Οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες μπορούν εναλλακτικά, όταν δεν είναι εύκολη η πρόσβαση για πλύσιμο των χεριών να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη)ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνεχής ενημέρωση των δημοτών μας με sms , αν και ήδη υπάρχει πλήρης και συνεχής ενημέρωση από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές ,απλά για ασφαλέστερη μεταφορά των πληροφοριών.
7.Πως αξιολογείται τη συνεισφορά της ΠΦΥ στην παρουσα και όχι μόνο περίοδο?
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί ευκαιρία των Συστημάτων Υγείας σε Καιρό Οικονομικής Κρίσης. Είναι καθολικώς αποδεκτό ότι η Υγεία είναι ο κυριότερος παράγοντας κοινωνικο-οικονομικής προόδου και προσωπικής ανέλιξης του ατόμου.
Σήμερα, οι δομές του δικτύου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια και παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον, το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών και εργαστηρίων επίσης παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες υγείας.
Το κράτος αντιλήφθηκε τη σημαντικότητα της ΠΦΥ ως βραχίονας ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας και ενέταξε και την ΠΦΥ στο σχεδιασμό .Μια σειρά μέτρων όπως η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 για την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 (με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας) .
Πολύ σημαντική η άυλη συνταγογράφηση, η χρήση Τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID, η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών, η επίσκεψη κατ’ οίκον, η επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και η ψυχολογική υποστήριξη.
Με την πολυετή μου εμπειρία και σε νοσοκομειακό περιβάλλον και στην ΠΦΥ πιστεύω ακράδαντα στη συμβολή της ΠΦΥ στην παρούσα υγειονομική κρίση από την πρώτη μέρα εμφάνισης της.
Όλοι οι συνάδελφοι σχετικών ειδικοτήτων, όταν προσέρχεται ασθενής ως ύποπτο κρούσμα λειτουργούμε προληπτικά με μέτρα ανάσχεσης, όπως διαλογή των ύποπτων περιπτώσεων, συστηματική παρακολούθηση ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα στο σπίτι, παραπέμπουμε μόνο περιπτώσεις με σοβαρά συμπτώματα, είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση όλων των ύποπτων περιπτώσεων με πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου και του μητρώου καταγραφής.
Το σύστημα υγείας άντεξε γιατί η πρωτοβάθμια ανέσχεσε το βάρος στη νοσοκομειακή περίθαλψη και περιόρισε την εξάπλωση, απομονώνοντας τα εν δυνάμει ύποπτα περιστατικά κατ οίκον.
8.Ποιες εκτιμάτε είναι οι προσδοκίες για επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούνιο?
Είναι γνωστόν ότι ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας γενικότερα αλλά και του τόπου μας. Τα οικονομικά στοιχεία το αποδεικνύουν ακράδαντα.
Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ για το έτος 2018, η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 30,9%, η συνολική συμμετοχή στην απασχόληση στο 25,9% της συνολικής απασχόλησης, η συνολική Απασχόληση στον αριθμό των 988.600 εργαζόμενων, τα εσοδα από εισερχόμενο τουρισμό στα 15,6 δισ. € (δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από κρουαζιέρα) [ΤτΕ] ,οι αφίξεις μη κατοίκων στα 30,1 εκατ. (δεν περιλαμβάνονται οι αφίξεις από κρουαζιέρα),η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στα 520 € (δεν περιλαμβάνονται τα ποσά κρουαζιέρας),η εποχικότητα στο 54,8% των αφίξεων αλλοδαπών πραγματοποιείται Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, η συγκέντρωση προσφοράς το 70% των ξενοδοχειακών κλινών συγκεντρώνονται σε 4 περιοχές της Ελλάδας [ΞΕΕ]-μια από αυτές η Ρόδος, στην ξενοδοχειακή Υποδομή στα 10.121 ξενοδοχεία / 798.650 κλίνες [ΞΕΕ] ομοίως η Ρόδος, στις Top 5 αεροδρόμια (σε αφίξεις αλλοδαπών ) Αθήνα (8.121.761), Ηράκλειο (3.319.392), Ρόδος (2.362.308), Θεσσαλονίκη (2.162.117), Κέρκυρα (1.509.219) [ΔΑΑ, Fraport Greece & ΥΠΑ.],η Ρόδος στην 3η θέση.
Η δύσκολη περίοδος που διέρχεται η πατρίδα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και ιδιαιτέρως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην μετά covid-19 εποχή, δεν μπορεί να με αφήσουν αμέτοχο, γιατί πέραν από την ιατρική και αυτοδιοικητική μου ιδιότητα, είμαι νησιώτης που αγαπά τον τόπο του όλως ιδιαιτέρως, τη Ρόδο.
Καθίσταται σαφές, ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό όλων των ειδικοτήτων καθώς και των επιχειρήσεων. Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των επαγγελματιών και των πολιτών του νησιού θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στις πύλες εισόδου αεροδρόμιο και λιμάνι, σύμφωνα με ειδικά πρωτόκολλα.
Προετοιμασία των ξενοδοχείων σε αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Διατυπώνω την εκτίμηση μου, ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάποια ξενοδοχεία ιδίως των πολλών κλινών, γιατί τα μικρά καταλύματα θα μπορούσαν να ανοίξουν και νωρίτερα, θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν από τον Ιούλιο, πλην όμως με πρωτοκόλλα , το τονίζω, υγειονομικής διασφάλισης στο σύνολο τους, τα οποία μένει ακόμα να προσδιοριστούν.
Ειδικότερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρόσθετα κόστη στους επιχειρηματίες του κλάδου από τυχόν κρούσμα κορωνοιού, με αποτέλεσμα να επιβληθεί 14ημερη καραντίνα του ασθενούς στο ξενοδοχείο, ιδίως για τα καταλύματα πολλών κλινών, κρίνεται σκόπιμο, να θεσμοθετηθεί οι τουρίστες να έχουν ιδιωτική ασφάλιση για αντιμετώπιση προβλήματος υγείας και ελλείψει αυτής, να υποχρεούνται με οικονομική επιβάρυνση τους και ενέργειες του ξενοδοχείου επιλογής τους, σε ασφάλιση υγείας, για όσο χρόνο διαρκεί η παραμονή τους.
Το σύστημα θα πρέπει να επενδύσει, αφενός στην εσωτερική αγορά αφετέρου στην προσέλευση τουριστών από όλο τον κόσμο, μέσα από την ποιοτική και ανταγωνιστική προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας. Η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού εκτιμώ ότι θα αρχίσει να εκδηλώνεται στα μέσα του τρίτου τριμήνου και θα αποκτήσει κάποια δυναμική, όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Ως εκ τούτου, η ασκηθείσα τουριστική πολιτική, πρέπει να εστιάσει στην επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων όπως προανέφερα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, την οποία συνδέω βέβαια με την ύπαρξη των απαραίτητων εργαλείων, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, την αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και άλλων διευκολύνσεων μέσω του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Δωδεκανήσου.
Επιθυμώ διακαώς, το νησί μας στο θέμα του τουρισμού να βγει κερδισμένο την επόμενη μέρα, εξαιτίας της μειωμένης ύπαρξης κρουσμάτων κορωνοϊού. Θα πρέπει όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, να ληφθούν μέτρα πολύ δραστικά, ώστε να εκπέμπεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όσους επιλέξουν για τόπο διακοπών τους τη Ρόδο.
Η Ελλάδα με γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, την αυταπάρνηση των λειτουργών υγείας και την υπευθυνότητα της πλειοψηφίας των πολιτών κέρδισε τον απαιτούμενο χρόνο, για την προετοιμασία του συστήματος υγείας της χώρας. Με την ευκαιρία της παρούσας συνέντευξης , θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή του Υπουργού Υγείας, του Ε.Ο.Δ.Υ και των έγκριτων επιστημόνων λοιμωξιολόγων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον κο Τσιόδρα, έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για τη μεγάλη προσπάθεια τους συγκράτησης του προβλήματος και τη συνεχή ροή πληροφοριών προς τους πολίτες και τους ειδικούς.
Δημιουργήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες και το αντίθετο, σχέση σεβασμού και αυτοπειθαρχίας των πολιτών που πρέπει να διατηρηθεί και μετά την κρίση στην καθημερινότητα των ελλήνων.
Δημήτρης Γ. Κρητικός
Γιατρός πνευμονολόγος
Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δήμου Ρόδου
Τέως Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου