Αντιλαμβανόμενος εγκαίρως, τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και ιδιαιτέρως τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην μετά covid-19 εποχή και με βαθύ αίσθημα ευθύνης, απορρέον αφενός μεν από την ιδιότητα μου ως λειτουργός της υγείας, και αφετέρου από την ευθύνη απέναντι στο σύνολο των συμπολιτών μου ως αυτοδιοικητικός ,αλλά πάνω από όλα ως νησιώτης, που αγαπά τον τόπο του, δεν μου επιτρέπεται να σιωπήσω και να μην δημοσιοποιήσω τις ενέργειές μου για το σοβαρό αυτό θέμα, οι οποίες δυστυχώς δεν έτυχαν καμίας απάντησης.
Μοναδικός μου σκοπός να συνεισφέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας για την παρεμπόδιση της ενδεχόμενης εξάπλωσης του ιού COVID-19, ειδικότερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Αναφέρθηκα ήδη στο θέμα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη έγκαιρης λήψης μέτρων και της συγκρότηση σχετικής Ομάδας Εργασίας. Επεσήμανα από καιρό την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ με συνεχείς επιστολές στο Δήμο Ρόδου ή έκκληση μέσω συνεντεύξεων μου, δια του τοπικού τύπου αλλά και πανελλαδικά καθώς και μέσω διαδικτύου επισήμανα την αναγκαιότητα επαγρύπνησης και θωράκισης για θέματα που αφορούν την υγειονομική κρίση.
Ειδικότερα: Mε την από 16/3/2020 επιστολή προς τον Δήμαρχο Ρόδου κο Αντώνη Καμπουράκη ζήτησα την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου γύρω από το θέμα, σε ότι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη δημοτική αρχή αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία του τόπου μας. Και επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των ληφθέντων μέτρων, πρότεινα όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Σώματος, προς ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων, υπέρ της πρόληψης, του περιορισμού της διασποράς του ιού, της προστασίας των ευπαθών ομάδων και κατά της εξάπλωσης του πανικού πρωτίστως, μπροστά σε μια παγκόσμια υγειονομική απειλή. Η επισήμανση των κινδύνων της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε να διογκώνεται.
Καμία πρόσκληση ούτε ενημέρωση.
Με την από 10/4/2020 επιστολή (εμπιστευτική) απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο Ρόδου κο Αντώνη Καμπουράκη και με κοινοποίηση στους κ.κ Τριάντο Γεώργιο, Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγειας και Κοινωνικής Πολιτικής, Χατζηδιάκο Φώτη και Πότσο Καλετό, Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, ζητούσα να με πληροφορήσει, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη δημοτική αρχή, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία του νησιού μας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανα στον έλεγχο των παλιών σφαγείων, όπου από ετών διαμένουν πρόσφυγες σε ακατάλληλες συνθήκες καθώς λειτουργεί ως άτυπος καταυλισμός όχι υπό την εποπτεία κάποιου επίσημου φορέα γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα καθώς και στον καταυλισμό στο Καρακόνερο όπου διαμένουν Ρομά, προκειμένου να κληθεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή να συσταθεί κλιμάκιο του Νοσοκομείου Ρόδου, για επιτόπιο έλεγχο, λόγω υψηλού κινδύνου της δημόσιας υγείας του νησιού, σε περίπτωση κρουσμάτων.
Καμία απάντηση.
Και επαληθεύομαι ,όσον αφορά τις ανησυχίες μου, όπως απεδείχθη όταν κατά τους ελέγχους σε οργανωμένες δομές μεταναστών, προσφύγων και Ρομά ανά την Ελλάδα, βρέθηκαν θετικά κρούσματα, αλλά και από τις ανακοινώσεις της αρμοδίας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και των Κρατικών αρχών, για επιτακτικό έλεγχο των δομών κλειστού τύπου.
Σκοπός μοναδικός, να προλάβουμε τη μη εξάπλωση και την προστασία των κατοίκων του νησιού.
Σε αντιδιαστολή μάλιστα , σε δημοσίευμα της Ροδιακής της 11/4/2020(μια μέρα μετά την επιστολή μου) αναφέρεται πως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος «ξεκαθαρίζει ότι ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση και τη διενέργεια ελέγχων..».
Και τίθεται το ερώτημα: δεν έχουν αρμοδιότητα οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού σύμφωνα με τις διατάξεις του Κλεισθένη, να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών;
Και αν δεν έχουν δεν μπορούν να πιέσουν μέσω των βουλευτών των υπουργών και των εμπλεκομένων φορέων τους αρμόδιους; Ο Δήμος άμεσα η έμμεσα είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στη επικράτεια του.
Και μόνο η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών, όπως επιτάσσει και το άρθρο 21 παρ.3 του Συντάγματος της χώρας, θα αρκούσε για την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αρχών!
Επιθυμώ διακαώς, το νησί μας και ενόψει της τουριστικής περιόδου να βγει κερδισμένο την επόμενη μέρα. Θα πρέπει όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, να ληφθούν μέτρα πολύ δραστικά, ώστε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όσους επιλέξουν για τόπο διακοπών τους τη Ρόδο.
Πολλάκις δια των προαναφερομένων ενεργειών μου, έθεσα τον εαυτόν μου στη διάθεση κάθε αρμόδιου χωρίς τάσεις λαϊκισμού, υπερτονίζοντας ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές κανένας δεν περισσεύει και όλοι κρίνονται απαραίτητοι, προκειμένου να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, με γνώμονα την προστασία του τόπου μας.
Επαναλαμβάνω δημόσια απευθυνόμενος και στα μέσα ενημέρωσης τα οποία πάντα στηρίζουν το κοινό καλό και αντιλαμβανόμενος την υγειονομική βόμβα που ενδεχομένως εμφιλοχωρεί στις προαναφερόμενες δομές ότι ζητώ τον άμεσο έλεγχο αυτών των δομών και αναμένω απάντηση από τη δημοτική αρχή.
Δημήτρης Γ. Κρητικός
Γιατρός πνευμονολόγος
Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δήμου Ρόδου
Τέως Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου