Στον «αέρα» βρίσκονται πλέον τα ΚΕΚ που ανέλαβαν τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης για το πρόγραμμα voucher, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να την διακόψει εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε.
Οι συντακτικές και ορθογραφικές αστοχίες της μετάφρασης σε συνδυασμό με δημοσιεύματα που θέλουν σύμβουλο του κ. Βρούτση και της γγ του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο να έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες εταιρείας ΚΕΚ, αλλά και να συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες αυτές, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση για διακοπή του προγράμματος.
Ωστόσο, μετά την απόφαση αυτή το τοπίο παραμένει θολό για όσα ΚΕΚ συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις απολαβές τους, πώς και αν τελικά θα αποζημιωθούν για τις εργατοώρες που διέθεσαν, για την προετοιμασία που απαιτήθηκε, για το προσωπικό που απασχόλησαν και για όλα τα έξοδα τα οποία απαιτήθηκαν προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων προβολής και διαφήμισης.
Οι πάροχοι, δηλαδή τα ΚΕΚ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλπ, ανέρχονται συνολικά σε 399 (εκ των οποίων τα επτά στη Ρόδο) σε όλη την Ελλάδα, όμως τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) – αναφέρονται και ως «πλατφόρμες» – είναι μόλις επτά που επρόκειτο να εισπράξουν τα 30 από τα συνολικά 85 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πάροχοι ανέλαβαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να φέρουν εις πέρας όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία και να σηκώσουν το βάρος της προετοιμασίας, χωρίς να έχουν καμία εμπλοκή ούτε στην επιλεγμένη ύλη, ούτε στην μετάφραση ούτε και στην επιλογή της πλατφόρμας, όπως εξήγησε στη «δ» ο κ. Γιάννης Εξαδάκτυλος εκ μέρους της εταιρείας Futurekids, έναν από τους παρόχους της Ρόδου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας 100 ωρών με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης, αποσκοπούσαν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο, χωρίς γνωστικά ή ηλικιακά προαπαιτούμενα, ενώ είχε δοθεί η δυνατότητα λήψης του ανάλογου πιστοποιητικού. Ο δικαιούχος με τη χρήση ενός κωδικού έκανε εισαγωγή στην εκπαιδευτική πλατφόρμα τηλεκεπαίδευσης στην οποία είχε αναρτηθεί το εκπαιδευτικό υλικό και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακολουθούσε το πρόγραμμα, χωρίς δέσμευση χρονική.
Με τον κωδικό του εγγράφονταν οι ώρες παρακολούθησης και θα γινόταν επιβεβαίωση της παρακολούθησης του συνόλου του προγράμματος. Το εκπαιδευτικό επίδομα επρόκειτο να καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ενότητας.
Με την κατάργηση του προγράμματος voucher, οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Το τι θα γίνει όμως με τους παρόχους που συμμετείχαν στη διαδικασία παραμένει αναπάντητο. «Μετά την απόφαση αυτή, είμαστε ξεκρέμαστοι, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Η αμοιβή μας για κάθε συμμετέχοντα στο πρόγραμμα ήταν από 70 έως 130 ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα τα λάβουμε», λέει ο κ. Γ. Εξαδάκτυλος. «Εμείς πληρώσαμε το προσωπικό που απασχολήσαμε, επενδύσαμε χρήματα στη διαφήμιση και στην προετοιμασία όπως και όλα τα Κέντρα, αλλά όπως φαίνεται δεν θα αποζημιωθούμε ούτε για το πρόγραμμα που είχε ήδη ξεκινήσει.
Ως πάροχοι, δεν είχαμε καμία σχέση με την ύλη, η οποία δόθηκε από τα αρμόδια υπουργεία, ούτε και με τις μεταφράσεις που προφανώς και είχαν πάρα πολλές αστοχίες. Βέβαια όταν η προθεσμία που δίδεται για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που αφορά στα Ολοκληρωμένα Συστήματα Τηλεκατάρτισης, τις λεγόμενες πλατφόρμες, είναι μόλις μερικά 24ωρα δεν θα μπορούσε να βγει κάτι καλύτερο. Εμάς, μας υπέδειξαν τις 7 πλατφόρμες με τις οποίες και κληθήκαμε να συνεργαστούμε, δεν είχαμε κανένα δικαίωμα παρέμβασης στην ύλη και προφανώς ούτε στη διαμόρφωσή τους» επισημαίνει ο κ. Γ. Εξαδάκτυλος.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω το πρόγραμμα της τηλεκετάρτισης μετά τον σάλο που ξέσπασε και τα 80 εκατ. ευρώ που θα έδιναν στα ΚΕΚ για να επιμορφώσουν επιστήμονες με κατώτερης ποιότητας προγράμματα. Φράσεις όπως «Σκοιλ Ελικικού», «Κουμπί βάφλα» και «Μέτζη του νέουκτη» εντοπίστηκαν, σε σελίδες ΚΕΚ που έχουν αναλάβει την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων η οποία επιδοτούνταν με τα 600 ευρώ από την κυβέρνηση. Πρόκειται για φράσεις που δεν βγάζουν νόημα και προφανώς προέρχονται από αυτόματη μετάφραση επιστημονικών εξειδικευμένων όρων μέσω Google.
«Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα καταβληθούν τα 600 ευρώ στους συμμετέχοντες, εμείς παραμένουμε στο σκοτάδι ως προς την καταβολή των χρημάτων που μας αναλογούν.
Η Ομοσπονδία μας έχει αναλάβει το θέμα των περαιτέρω ενεργειών», σημείωσε ο κ. Γ. Εξαδάκτυλος.
Να σημειωθεί ότι με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
Οι επιστήμονες είτε παρακολούθησαν το πρόγραμμα είτε όχι θα λάβουν το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέες αιτήσεις. Ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θα πιστωθεί είτε ολόκληρο το επίδομα είτε η δεύτερη δόση έως τις 30 Απριλίου, αφού γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.
Εφόσον το πρόγραμμα καταργήθηκε, τα Κέντρα που είχαν αναλάβει να το διεκπεραιώσουν δεν θα πάρουν τα σχετικά κονδύλια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το συνολικό κόστος του προγράμματος ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15 εκατ. προορίζονταν για τις πλατφόρμες κατάρτισης.