Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή στις υγειονομικές Αρχές, αφού εντοπίστηκε ένα κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Πάτρα κάτι που προκαλεί προβληματισμό, αφού το ινδικό στέλεχος δείχνει να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ενώ άγνωστο παραμένει αν καλύπτεται από τα εμβόλια.
Το δείγμα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22 Μαρτίου.
Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16 Μαρτίου, ενώ η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη της Ινδίας, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχετικές μελέτες. «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, για αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη βρετανική μετάλλαξη που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη», υπογράμμισε μιλώντας στο Open.
Όσον αφορά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ο καθηγητής σημείωσε ότι πρέπει να φροντίσουμε να μειώσουμε τις επαφές μας στις μεγάλες πόλεις κατά το δυνατόν. «Θα υπάρχει δυνατότητα να κινηθούμε τις γιορτινές μέρες εντός του νομού. Είναι επωφελής και η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης. Τα μέτρα για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Υγειονομικά είναι το πιο σωστό να μέναμε όλοι στο σπίτι, αλλά μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας δεν είναι ρεαλιστικό», τόνισε.
Προβληματισμό αναφορικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, εξέφρασε η Αθηνά Λινού.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης τονίζοντας, πάντως, ότι φαίνεται να έχει αρκετά εύκολη μετάδοση.
«Θέλουμε να δούμε αν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».