Συστηματικά και μεθοδικά η Τουρκία εκμεταλλεύεται το «θετικό κλίμα» στις σχέσεις των δυο χωρών και επιδίδεται στην προσπάθεια διατήρησης και επαναβεβαίωσης όλων των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο μέσω των ΝΟΤΑΜ’s που εκδίδει και αφορούν είτε σχεδιασμό τουρκικών ασκήσεων ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου, είτε ελληνικές Αναγγελίες τις οποίες καταγγέλλει για παραβίαση της δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης των νησιών.
Τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς ΝΟΤΑΜ’s που εκδόθηκαν από τις τουρκικές Αρχές δεσμεύονται μονομερώς μεγάλες περιοχές του Αιγαίου η μια εξ αυτών στην καρδιά του Αρχιπέλαγους, ενώ αμφισβητείται η ελληνική περιοχή ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης, η αρμοδιότητα έκδοσης NOTAM εντος του FIR Αθηνών από την ΥΠΑ, αμφισβητείται ο ελληνικός εναέριος χώρος στην περιοχή 6-10ν.μ. αλλά και το δικαίωμα της Ελλάδας να συμπεριλαμβάνει τα νησιά του Αιγαίου στον σχεδιασμό ασκήσεων.
Οι θέσεις αυτές δεν είναι νέες αλλά με κάθε τρόπο επαναλαμβάνονται ώστε να καταγράφεται το πακέτο διεκδικήσεων στο Αιγαίο και να μην δίνεται η εντύπωση ότι η έλλειψη εντάσεων σημαίνει και αλλαγή θέσεων.
Η Τουρκία είχε ζητήσει από την Αθήνα την έκδοση ΝΟΤΑΜ για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού στα «διεθνή ύδατα» του Αιγαίου που με την ταμπέλα «Αποστολή Προστασίας του περιβάλλοντος και υποστήριξης ΄Ερευνας και Διάσωσης» προέβλεπε και πτήσεις εντός του FIR Αθηνών σε «διεθνή εναέριο χώρο».
Βεβαίως στις περιοχές που ζητούσε την δέσμευση τους η Τουρκία περιλαμβάνονταν μεγάλα τμήματα του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, όπου η αρμοδιότητα SAR ανήκει στην Ελλάδα, αλλά και μια μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο όπου επικάλυπτε ακόμη και ελληνικό Εναέριο Χώρο.
Καθώς οι Ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν να εκδώσουν τέτοια ΝΟΤΑΜ που ουσιαστικά θα πέρναγε από την πίσω πόρτα τις πάγιες διεκδικήσεις στο Αιγαίο (εναέριο χώρο, SAR) η Άγκυρα επανήλθε με την ΝΟΤΑΜ Α2707/23 στις 18 Απριλίου δηλώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες εκδίδει μονομερώς δική της ΝΟΤΑΜ για την διεξαγωγή της άσκησης και αναλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλεια της γενικής αεροπλοΐας.
Η τουρκική άσκηση πρόκειται να διεξαχθεί από τις 21 Απριλίου εως τις 16 Μαΐου.
Η πονηριά της Τουρκίας είναι ότι ενώ φαίνεται να έχει υπάρξει μια (προβληματική και με πολλά ερωτηματικά )άτυπη Συμφωνία για αποφυγή διεξαγωγής μεγάλης έκτασης ασκήσεων, επιλέγει δια της πλαγίας οδού να συντηρεί και να διατηρεί το πλέγμα των διεκδικήσεων της έναντι της χώρας μας.
Η Αθήνα αντέδρασε αμέσως με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α1282/23 με την οποία δηλώνει ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη (null and void) και αιτιολογεί την κίνηση αυτή επισημαίνοντας ότι αναφέρεται «σε τουρκικές δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών, όπου η μόνη αρμόδια Αρχή για έκδοση ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO είναι η ελληνική ΥΠΑ μέσω της αρμόδιας AIS UNIT και η μόνη υπεύθυνη Αρχή για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας είναι η ελληνική ΥΠΑ μέσω των ATS Units.
Η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει ΝΟΤΑΜ οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει να υποβάλλει αιτήματα που δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες και συστάσεις του ICAO, καθώς και με το Διεθνές Δίκαιο και επίσης αρνείται να συντονιστεί με την μόνη αρμόδια Αρχή εντός του FIR Αθηνών, την ΥΠΑ.
Επίσης αγνοούνται τα μηνύματα συντονισμού εκ μέρους της Ελλάδας ότι τμήματα της περιοχής που αναφέρονται στην τουρκική ΝΟΤΑΜ επικαλύπτουν περιοχές Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδας. Επιπροσθέτως η περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για SAR συμπίπτει με το FIR Αθηνών όπου το JRCC PIRAEUS είναι η μόνη αρμόδια αρχή για τον συντονισμό αποστολής υποστήριξης δραστηριοτήτων SAR που αναφέρονται στα τουρκικά αιτήματα.
Επιπλέον, η Τουρκία αγνοώντας το συντονιστικό μήνυμα της ΥΠΑ όχι μόνο αγνοεί την ασφάλεια της γενικής εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών αλλά προκαλεί επίσης αναστάτωση στην Πολιτική Αεροπορία ζητώντας μακροπρόθεσμη δέσμευση του εναέριου χώρου και μπλοκάροντας τα πιο οικονομικά επίπεδα πτήσεων θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα και κανονικότητα της διεθνούς κυκλοφορίας της Πολιτικής Αεροπορίας.
Κατά συνέπεια οι περιοχές που ζητήθηκαν δεν είναι διαθέσιμες για τους παραπάνω λόγους και η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α2707/23 είναι άκυρη και χωρίς ισχύ εντός του FIR Αθηνών.
Με άλλη ΝΟΤΑΜ Α2678/23 (17 Απριλίου) η Τουρκία δηλώνει ότι τα UAV’s του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους στο FIR Αθηνών «σεβόμενα τα 6 νμ του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης».
Επίσης με δυο ακόμη τουρκικές NOTAM’s (Α2633/23 και Α2611/23) της 14ης Απριλίου καταγγέλλουν τις αναγγελίες που ειχε εκδώσει η αρμόδια Αρχή της Ελλάδας για διεξαγωγή ασκήσεων με τον ισχυρισμό ότι στον σχεδιασμό τους παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου Λήμνος, Αη Στράτη, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Τήλος, Χάλκη (τα οποία μάλιστα καταγράφει και με την τουρκική ονομασία τους κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής) και μάλιστα απαιτεί τα νησιά αυτά να μην συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σενάριο ασκήσεων.
Πηγή liberal.gr