Ο γερμανικός Τύπος γράφει για τους εκατοντάδες Τούρκους τουρίστες που έρχονται στα ελληνικά νησιά
«”Θα έρθουμε ξαφνικά τη νύχτα” έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2022, απειλώντας με εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Και τώρα οι Τούρκοι έρχονται πραγματικά ανά χιλιάδες – όχι όμως μέσα στη νύχτα, αλλά στο φως της ημέρας», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Και όχι με σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά με πλοία για εκδρομές, όπως το “Kaptan Sevket”.
Το πλοίο της τουρκικής ναυτιλιακής εταιρείας Turyol ταξιδεύει καθημερινά από το Αϊβαλί στη Λέσβο. Σχεδόν όλα τα δρομολόγια είναι υπερπλήρη. Μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου ήρθαν στη Λέσβο 3.800 επισκέπτες από την Τουρκία – την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν έρθει μόλις 390».
Αυτό οφείλεται στον νέο κανονισμό σχετικά με τις θεωρήσεις που συμφώνησαν Ερντογάν και Μητσοτάκης τον περασμένο Δεκέμβριο. «Μέχρι πρότινος οι Τούρκοι πολίτες χρειάζονταν μία βίζα Σένγκεν για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, την οποία μπορούσαν να αποκτήσουν δύσκολα. Τώρα όμως μπορούν να λάβουν μία βίζα επισκέπτη, όταν φτάνουν σε κάποιο ελληνικό νησί.
[…] Με τη βίζα αυτή βέβαια δεν μπορούν να ταξιδέψουν αλλού στην Ελλάδα ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κατόπιν και της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ρύθμιση αυτή ισχύει πλέον στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο, ενώ από τα τέλη Απριλίου θα επεκταθεί και στη Λήμνο, τη Λέρο, τη Σύμη, την Κάλυμνο και το Καστελόριζο».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί πως «με τον νέο κανονισμό για τις θεωρήσεις θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα, ιδίως κατά τους μήνες εκτός της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Και πράγματι έτσι φαίνεται να συμβαίνει: πολλά ξενοδοχεία στα νησιά άνοιξαν φέτος τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα. Οι μαγαζάτορες της Λέσβου εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επιμηκύνουν τα ωράρια λειτουργίας τους».
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν για μία ακόμη φορά πως «αμφότεροι οι γειτονικοί λαοί μπορούν να τα πάνε καλά μεταξύ τους, έχοντας μάλιστα και πολλά κοινά», σχολιάζει το RND. «Πάντως σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθούν να υφίστανται οι αντιδράσεις του παρελθόντος, όπως αποδείχθηκε ξανά προσφάτως: μόλις η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε αμέσως».
Πηγή: DW