Ανώτατο όριο προμήθειας 0,5% για τις συναλλαγές έως 10 ευρώ στα καταστήματα μικρής λιανικής και τα ταξί θα επιβάλει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που στόχο έχει να μειώσει το κόστος για συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
Η νομοθετική ρύθμιση θα παρεμβαίνει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή στο ποσοστό της προμήθειας που εισπράττει η τράπεζα ως εκδότρια της κάρτας, στο ποσοστό της προμήθειας που εισπράττει ο διαχειριστής του POS (acquirer), καθώς και στην προμήθεια που εισπράττει το σχήμα πληρωμών (Visa και Master Card), ορίζοντας ανώτατα όρια τα οποία αθροιζόμενα δεν θα υπερβαίνουν το 0,50% της συναλλαγής.
Εκτός από τα καταστήματα μικρής λιανικής, όπως τα περίπτερα, το πλαφόν θα ισχύσει για τις αγορές στις λαϊκές αγορές και για τις συναλλαγές έως 10 ευρώ στα ταξί, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν θα αφορά π.χ. τα καφέ, τα οποία λειτουργούν με υψηλό περιθώριο κέρδους.
Ο ακριβής καθορισμός των δραστηριοτήτων που θα εφαρμοστεί το πλαφόν θα γίνει με βάση τους ΚΑΔ και είναι υπό διαρκή επεξεργασία από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αποφευχθεί η επιδότηση σε επιχειρήσεις που θα νοθεύσουν τον ανταγωνισμό. Το πλαφόν στην προμήθεια θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα είναι πάνω από ένα έτος.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, η ρύθμιση θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επομένης και αποφασίστηκε αναγνωρίζοντας ότι το ποσοστό της προμήθειας, περίπου 1%, που επιβάλλεται σήμερα μεσοσταθμικά είναι υψηλό, αλλά και μετά την αδυναμία συνεννόησης με τους εμπλεκομένους στο κύκλωμα πληρωμών με κάρτες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, πιο διατεθειμένες στη σχετική συζήτηση ήταν οι τράπεζες. Με βάση τις πληροφορίες, μεγαλύτερα προσκόμματα έθεταν τα σχήματα πληρωμών, ενώ οι πάροχοι των POS πρότειναν τη μείωση των προμηθειών στη βάση προωθητικών ενεργειών ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε επιχείρησης, με αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο να οδηγηθεί στη νομοθετική παρέμβαση.
Η ρύθμιση θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επομένης.
Η παρέμβαση του υπουργείου θα αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο κανονισμός της Ε.Ε. για τις διατραπεζικές προμήθειες (interchange fees) ο οποίος επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να μειώσει την προμήθεια κάτω από τα ανώτατα όρια που καθορίζει ο κανονισμός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα ορίζεται ανώτατο όριο για την τράπεζα π.χ. 0,10% από 0,20% που ισχύει σήμερα για τις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες (για τις πιστωτικές κάρτες το όριο που ισχύει σήμερα είναι 0,30% και θα μειωθεί αντίστοιχα στο μισό).
Παράλληλα θα ισχύσουν ανώτατα όρια για την προμήθεια που εισπράττουν η Visa και η Master Card, αλλά και την προμήθεια που εισπράττουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται το POS – η Euronet, η Nexi, η NBG Pay και η Wordline. Να σημειωθεί ότι ήδη η NBG Pay έχει ανακοινώσει προμήθεια 0,5% για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS που γίνονται από ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, ενώ θετικός προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους των προμηθειών έχει δηλώσει πρόσφατα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο εμπορικός διευθυντής της Nexi, Νίκος Παπάδογλου.
Πηγή kathimerini.gr