• Θυρεοί και Παπικά σύμβολα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης • Ο «Ροδίτης» Πάπας Ιννοκέντιος Η’
Θλίψη στην Καθολική Κοινότητα Ρόδου και Κω για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου με τις τρεις λειτουργίες για την ανάπαυση της ψυχής του, ενώ συρρέουν σταδιακά οι πιστοί στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό του εκλιπόντος ποντίφικα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, η σορός του πρόκειται να ενταφιαστεί στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε, σύμφωνα με την επιθυμία που εξέφρασε ο ίδιος ο «πάπας των φτωχών».
Ιδιαίτερες είναι και οι σχέσεις της Ρόδου με την Αγία Έδρα, καθώς η στενή σύνδεση του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη άφησε κληρονομιά παπικά οικόσημα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά και σε δημόσια κτήρια της ιπποτοκρατίας. Τα οικόσημα των παπών που υπάρχουν στα τείχη της Ρόδου είναι σημαντικές μαρτυρίες αυτής της σχέσης και φανερώνουν τη στενή σύνδεση των Ιωαννιτών με την Καθολική Εκκλησία, καθώς βρισκόταν υπό την άμεση αιγίδα του Πάπα. Οι Πάπες της Ρώμης στήριξαν τους Ιωαννίτες πνευματικά, οικονομικά, όσο και στρατιωτικά, καθώς η Ρόδος ήταν ένα από τα τελευταία προπύργια της Χριστιανοσύνης στην Ανατολή και έπαιζε στρατηγικό ρόλο στην άμυνα απέναντι στους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ιωαννιτών, στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου τοποθετήθηκαν πλήθος εμβλημάτων, επιγραφών και οικοσήμων. Τα παπικά οικόσημα τοποθετούνταν ως ένδειξη της προστασίας του Πάπα και της ευλογίας του, είτε και οικονομικής συνδρομής για την κατασκευή ή επισκευή τμημάτων των οχυρώσεων.
Τέσσερεις ποντίφικες σε Πύργους και Εκκλησιές
Θυρεοί υπάρχουν στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου του Πάπα Μαρτίνου Ε΄, στον Πύργο του Αποστόλου Παύλου του Πάπα Σίξτου Δ’, στον Πύργο του Αποστόλου Πέτρου του Πάπα Πίου Β’, στην Παναγιά του Κάστρου του Πάπα Ιωάννη ΚΒ’, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Ιπποτών το οικόσημο (τα διασταυρωμένα κλειδιά του Αγίου Πέτρου) της Αγίας Έδρας, όπως επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο το οικόσημο του Πάπα Ιννοκέντιου Η΄, το οποίο φέρει το οικογενειακό έμβλημα των Cibo, μιας οικογένειας με δεσμούς με τη Ρόδο. Αν και ο ίδιος ο Πάπας Ιννοκέντιος Η’ γεννήθηκε στη Γένοβα, η οικογένειά του είχε παρουσία στο νησί. Μάλιστα ήταν ο Πάπας που απένειμε τον τίτλο του καρδινάλιου στον Μεγάλο Μάγιστρο Πιερ Ντωμπυσόν και ο ποντίφικας που παρέδωσαν οι Ιωαννίτες τον Οθωμανό πρίγκιπα Τζεμ. Τα περισσότερα εμβλήματα των Παπών, περιλαμβάνουν την Παπική Τιάρα, τον θυρεό και συνοδεύονται από τα οικόσημα των Μεγάλων Μαγίστρων και το σύμβολο του Τάγματος ή των μορφών των Αγίων στις περιπτώσεις όπως ο προμαχώνας του Αγίου Παύλου, Πέτρου κ.α.
Ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ΄ ή Ζακ Ντουέζ ήταν αρχηγός στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ο δεύτερος και ο πιο μακρόχρονος από τους Πάπες στην Αβινιόν (7 Αυγούστου 1316 – – 4 Δεκεμβρίου 1334). Εξελέγη από το κονκλάβιο που συγκάλεσε ο Φίλιππος, αδελφός του Λουδοβίκου Ι΄ βασιλιά της Γαλλίας στη Λυών. Διαδέχθηκε τον πάπα Κλήμη Ε΄ και όπως ο προκάτοχός του, συγκέντρωσε εξουσία και έσοδα για τον παπισμό, ζώντας μια πριγκιπική ζωή στην Αβινιόν. Ήταν αντίθετος με τη Φραγκισκανή ερμηνεία της πενίας του Χριστού και των μαθητών του. Ήταν αυτός που αγιοποίησε τον Θωμά Ακινάτη. Αποδείχτηκε εξαιρετικός διαχειριστής στην διακυβέρνηση της Καθολικής θρησκείας και άφησε βαριά κληρονομιά στους διαδόχους του.
Ο Πάπας Μαρτίνος Ε΄ που γεννήθηκε ως Οντόνε Κολόννα, ήταν ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και ηγεμόνας των Παπικών Κρατών από τις 11 Νοεμβρίου 1417 ως το θάνατό του το 1431. Η εκλογή του ουσιαστικά τερμάτισε το Δυτικό Σχίσμα του 1378–1417. Είναι ο τελευταίος Πάπας μέχρι σήμερα που πήρε το παπικό όνομα «Μαρτίνος». Ανήκε σε μια από τις παλαιότερες και πιο διακεκριμένες οικογένειες της Ρώμης. Ο Μαρτίνος εξελέγη πάπας, σε ηλικία 48 ετών. Αμέσως άρχισε να εργάζεται για την αποκατάσταση της τάξης και την ανοικοδόμηση των ερειπωμένων εκκλησιών, παλατιών, γεφυρών και άλλων δημόσιων κατασκευών. Για αυτή την ανοικοδόμηση προσέλαβε μερικούς διάσημους μάστορες της σχολής της Τοσκάνης και συνέβαλε στη Ρωμαϊκή Αναγέννηση.
Ο Πάπας Πίος Β΄ γεννημένος ως Αινείας Σίλβιο Πικκολομίνι, ήταν Πάπας από τις 19 Αυγούστου του 1458 μέχρι τον θάνατό του το 1464. Στις 17 Δεκεμβρίου 1456 o Aenea ανακηρύχθηκε καρδινάλιος της Σιένα και στο Κονκλάβιο από το Κολλέγιο των Καρδιναλίων της 10ης Αυγούστου εξελέγη Πάπας. Το κύριο μέλημα του Πίου Β΄ ήταν η οργάνωση μιας Σταυροφορίας εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι με τις επεκτατικές τους τάσεις αποτελούσαν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τον χριστιανικό κόσμο. Το 1462 έλαβε από τον Θωμά Παλαιολόγο τα λείψανα της κεφαλής (κάρα) του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, μέσα σε χρυσή λειψανοθήκη του 7ου αιώνα, οργανώνοντας λαμπρή υποδοχή στη Ρώμη. Εκεί έμειναν έως το 1964 που επεστράφησαν, μετά από πάνω από 500 χρόνια, στην Πάτρα μαζί με την πολύτιμη λειψανοθήκη.
Ο Πάπας Σίξτος Δ΄, γεννημένος με το όνομα Φραντσέσκο ντελα Ρόβερε, ήταν Πάπας από το 1471 μέχρι το 1484. Τα επιτεύγματά του ως Πάπα περιελάμβαναν τη θεμελίωση της Καπέλα Σιξτίνα. Η ομάδα καλλιτεχνών που δημιούργησε εισήγαγε την Πρώιμη Αναγέννηση στη Ρώμη με το πρώτο αριστούργημα της νέας καλλιτεχνικής εποχής της πόλης, τα Αρχεία του Βατικανού. Σε νεαρή ηλικία εισήλθε στο Τάγμα των Φραγκισκανών, μια επιλογή ανεπιθύμητη για πολιτική σταδιοδρομία αλλά οι ικανότητες του φάνηκαν σύντομα με τις σπουδές του σε Φιλοσοφία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Σε ηλικία 50 ετών που ο Φραντσέσκο εξελέγη διοικητής του Τάγματος των Φραγκισκιανών, ο Πάπας Παύλος Β΄ τον διόρισε Καρδινάλιο. Την εποχή που ήταν Καρδινάλιος έμεινε διάσημος για τα έργα που έγραψε όπως “Το αίμα του Χριστού” και η “Δύναμη του Θεού”. Το όνομα του έγινε τόσο διάσημο που με τον αιφνίδιο θάνατο του Παύλου Β΄ σε ηλικία 54 ετών εξελέγη νέος πάπας.
Ο «Ροδίτης» Πάπας Ιννοκέντιος Η’
Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ κατά κόσμο Τζιοβάννι Μπατίστα Τσύμπο ήταν επικεφαλής στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και κυβερνήτης στα Παπικά Κράτη (29 Αυγούστου 1484 – 25 Ιουλίου 1492). Εξελέγη νέος πάπας ως Ιννοκέντιος Η΄(1484).Ο Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Βαγιαζήτ Β΄ του πρόσφερε κάποιο ποσό για να κρατήσει αιχμάλωτο στην αυλή του τον αδελφό του Τζεμ που θεωρούσε απειλή για τον θρόνο του. Το ποσό ανερχόταν σε 120.000 κορώνες, επιπρόσθετα μερικά ιερά λείψανα και έναν ετήσιο φόρο. Κάθε φορά που ο Σουλτάνος απειλούσε με πόλεμο στα Βαλκάνια ο Ιννοκέντιος Η΄ του απαντούσε ότι θα ελευθερώσει τον Τζεμ. Ο Τζιοβάννι Μπατίστα γεννήθηκε στην Δημοκρατία της Γένοβας, ο πατέρας του που καταγόταν από την Οικογένεια Κύβο -ήταν Ροδιακής καταγωγής- διετέλεσε αντιβασιλιάς της Νάπολης και μέλος της Γερουσίας στην Ρώμη.