Την αγανάκτηση, την έντονη ανησυχία και τη βαθιά απογοήτευση των Εθνοφυλάκων της Ρόδου, φέρνουν στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης, Βουλευτής Δωδεκανήσου – υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης και ο Μιχάλης Κατρίνης Βουλευτής Ηλείας – υπεύθυνος του ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ , με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια. Η ερώτηση με επισπεύδοντα τον κ. Νικητιάδη, κατατέθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου με αφορμή επιστολή Εθνοφυλάκων που αναφέρεται σε ενδεχόμενη κατάργηση δύο Ταγμάτων Εθνοφυλακής στην ανατολική Ρόδο, στις περιοχές Αρχίπολης και Ψίνθου-Αρχαγγέλου.
Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης οι Εθνοφύλακες της Ρόδου απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που κοινοποιείται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) καθώς και στην 95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Με την συγκεκριμένη επιστολή εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και την κατηγορηματική τους αντίθεση, απογοήτευση και αγανάκτηση σε πληροφορίες που διακινούνται περί κατάργησης των δύο Ταγμάτων Εθνοφυλακής που επιχειρούν στην ανατολική πλευρά της Ρόδου, στις περιοχές Αρχίπολης και Ψίνθου-Αρχαγγέλου.
Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν τα Τάγματα Εθνοφυλακής στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αμυντική ασφάλεια του νησιού από το 1975, υπενθυμίζοντας ότι η Ρόδος και η Δωδεκάνησος, ως ακριτικές περιοχές, απαιτεί ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων. Οι κ.κ. Νικητιάδης και Κατρίνης επισημαίνουν παραλλήλως ότι η προσφορά των Εθνοφυλάκων είναι εθελοντική και ιδιαιτέρως ουσιαστική, καθώς αφορά την εκπαίδευση σε τακτικές σύγχρονου πολέμου, φύλαξη κρίσιμων εγκαταστάσεων, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και πλήθος άλλων αποστολών.
Με δεδομένη τη στρατηγική σημασία των Ταγμάτων Εθνοφυλακής και τη στήριξή τους από την τοπική κοινωνία, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης και ο Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης καλούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
· Προτίθεται η Κυβέρνηση να καταργήσει τα τάγματα εθνοφυλακής Αρχίπολης και Ψίνθου – Αρχαγγέλου που επιχειρούν σε όλη σχεδόν την ανατολική πλευρά της Ρόδου;
· Σε περίπτωση κατάργησης τους, ο πολύ μεγάλος αριθμός εθνοφυλάκων και Έφεδροι Αξιωματικοί που υπηρετούν σε αυτά θα ενταχθούν αυτομάτως στα άλλα δύο Τάγματα που υπάρχουν στην βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου;
· Υπάρχει σχεδιασμός για την κατάργηση ή αναδιάταξη και άλλων μονάδων Εθνοφυλακής που επιχειρούν σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου αλλά και της ευρύτερης παραμεθορίου αντίστοιχα;
· Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της Εθνοφυλακής; Ποιος είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενίσχυση της αμυντικής παρουσίας στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και της παραμεθορίου;
Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Νίκο Δένδια
Θέμα: Κατάργηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο
Κύριε Υπουργέ,
Προσφάτως οι Εθνοφύλακες της Ρόδου απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που κοινοποιείται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) καθώς και στην 95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Με την συγκεκριμένη επιστολή εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και την κατηγορηματική τους αντίθεση, απογοήτευση και αγανάκτηση σε πληροφορίες που διακινούνται περί κατάργησης των δύο Ταγμάτων Εθνοφυλακής που επιχειρούν στην ανατολική πλευρά της Ρόδου, στις περιοχές Αρχίπολης και Ψίνθου-Αρχαγγέλου.
Η Ρόδος κύριε Υπουργέ όπως και η Δωδεκάνησος εν συνόλω ευρισκόμενες στην «αρχή της Ελλάδας» χρίζουν μέγιστης στήριξης ειδικά σε θέματα αμυντικής θωράκισης τη δεδομένη μάλιστα στιγμή λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.
Τα Τάγματα Εθνοφυλακής έχουν ουσιαστικό ρόλο στην άμυνα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αμυντική ασφάλεια του νησιού της Ρόδου από το 1975. Πρόκειται επίσης για μονάδες στελεχωμένες με άρτια εκπαιδευμένους πολίτες – εθνοφύλακες, με συμμετοχή σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις και μια πιθανή κατάργηση τους θα είναι μια απόφαση χωρίς στρατιωτικό και επιχειρησιακό υπόβαθρο τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει ανάγκη για το αντίθετο, ειδικώς στις ακριτικές περιοχές.
Βασικό γνώρισμα των εθνοφυλάκων είναι η εθελοντική προσφορά, καθώς ουδείς τους υποχρεώνει να καταταγούν και να λάβουν μέρος στις εκπαιδεύσεις. Η εκπαίδευση, πέρα από τις βολές με όπλα διαφόρων τύπων και επιχειρησιακές τακτικές, περιλαμβάνει, επίσης, παροχή πρώτων βοηθειών σε πεδίο μάχης, επάνδρωση φυλακίων στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, συμμετοχή σε τακτικές ασκήσεις, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, εκπαίδευση σε ναρκοπόλεμο, εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, φύλαξη ζωτικών εγκαταστάσεων, συντήρηση οπλισμού μονάδας, και πολλά άλλα που συναντάμε στις σύγχρονες μορφές πολέμου.
Οι Εθνοφύλακες, αφήνουν τις οικογένειες και τα σπίτια τους και πηγαίνουν να εκπαιδευτούν σε καιρό ειρήνης, για το απευκταίο σενάριο που χρειαστεί να τα προστατέψουν σε περίπτωση πολέμου. Αυτό το αίσθημα εθελοντικής προσφοράς και αγάπης για την πατρίδα είναι αυτό που σε πολλές περιπτώσεις τούς έχει κάνει να δίνουν αυτό το «κάτι παραπάνω» που κάνει τη διαφορά.
Δεδομένου ότι η Ρόδος και η Δωδεκάνησος, ακριτικές περιοχές της χώρας μας χρειάζονται στήριξη και όχι αποδυνάμωση της εθνικής άμυνας και της εκπαίδευσης και των πολιτών στην άμυνα της χώρας και ο θεσμός της εθνοφυλακής χρήζει περαιτέρω στήριξης από την Πολιτεία.
Δεδομένου ότι τα Τάγματα Εθνοφυλακής υπηρετούν στο νησί εδώ και δεκαετίες και χαίρουν της ευρύτατης αποδοχής της τοπικής κοινότητας.
Δεδομένου ότι τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν καταλυτικό συντελεστή αύξησης της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, συμβάλλοντας στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
Δεδομένου ότι Εθνοφυλακή αποτελεί οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, Συμβάλλει στην άμυνα της χώρας και υποβοηθάει τον Στρατό Ξηράς στην εκπλήρωση της αποστολή του, όπως αυτή καθορίζεται στο πλαίσιο της διακλαδικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιόδους ειρήνης, μερικής η γενικής επιστράτευσης και πολέμου.
Ερωτάται ο Υπουργός
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να καταργήσει τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αρχίπολης και Ψίνθου – Αρχαγγέλου που επιχειρούν σε όλη σχεδόν την ανατολική πλευρά της Ρόδου;
2. Σε περίπτωση κατάργησης τους, ο πολύ μεγάλος αριθμός Εθνοφυλάκων και Εφέδρων Αξιωματικών που υπηρετούν σε αυτά θα ενταχθούν αυτομάτως στα άλλα δύο Τάγματα που υπάρχουν στην βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου;
3. Υπάρχει σχεδιασμός για την κατάργηση ή αναδιάταξη και άλλων μονάδων Εθνοφυλακής που επιχειρούν σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου αλλά και της ευρύτερης παραμεθορίου αντιστοίχως;
4. Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της Εθνοφυλακής; Ποιος είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενίσχυση της αμυντικής παρουσίας στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και της παραμεθορίου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Νικητιάδης
Μιχάλης Κατρίνης