Με τις πρώτες ενδείξεις να προμηνύουν ένα εξαιρετικό τουριστικό έτος, η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Ωστόσο, η παγκόσμια αστάθεια υπενθυμίζει ότι η πορεία του κλάδου παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διεθνείς εξελίξεις.
Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα και τις αναταράξεις στις αγορές, ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και δυναμική ανάπτυξης. Όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη της χρηματιστηριακής εταιρείας Ozios Broker, η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής τουριστικής ανάκαμψης, με τις προβλέψεις για το 2025 να ξεπερνούν ακόμα και τα επίπεδα πριν την πανδημία.
Ήδη, οι πρώτοι μήνες δίνουν αισιόδοξα μηνύματα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιανουάριο οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το 2024, ενώ τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν άνοδο 7,5%. Οι επιδόσεις αυτές ενισχύουν τις εκτιμήσεις για μια εξαιρετική χρονιά, με τον κλάδο να διατηρεί ισχυρή ανοδική πορεία, παρά τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία.
Η αύξηση των διεθνών αφίξεων συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να καταγράφει άνοδο 11,9%. Σημαντική συμβολή στην ανοδική πορεία έχουν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ενισχύοντας το θετικό κλίμα στον κλάδο.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ξεπέρασε τις 821.000 αφίξεις τον Ιανουάριο, με εντυπωσιακή αύξηση 35,3% από τη Γερμανία. Αντίθετα, η γαλλική αγορά κατέγραψε σημαντική πτώση (-45,2%), γεγονός που καταδεικνύει τις προκλήσεις σε ορισμένες αγορές.
Ωστόσο, η αστάθεια στις διεθνείς αγορές, που εντείνεται από τις οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου, δημιουργεί ένα αβέβαιο σκηνικό. Μετοχές μεγάλων αλυσίδων όπως Marriott και Hilton έχουν χάσει έως και 15% από την αρχή του έτους, ενώ πτώση καταγράφει και η Booking.com, όπως τονίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2024 σχεδόν το 95% των 29 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών προήλθαν από ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που προσδίδει στον ελληνικό τουρισμό ένα σχετικό “μαξιλάρι” απέναντι στις αναταράξεις που προκαλούν οι παγκόσμιες συγκρούσεις.
Παρά τη θετική συγκυρία, οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο που ενέχει η αυξανόμενη καταναλωτική απαισιοδοξία στην Ευρώπη. Σε περιόδους οικονομικής πίεσης, τα ταξίδια συχνά είναι από τα πρώτα έξοδα που περικόπτονται από τα νοικοκυριά.
Πηγή: capital.gr