Ρεπορτάζ

Ενας 41χρονος ελαιοχρωματιστής ζητά την διαγραφή τραπεζικού δανείου «λόγω απάτης»

  • Συζητήθηκε η αγωγή που άσκησε κατά της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών συζητήθηκε την Πέμπτη η αγωγή ενός 41χρονου ελαιοχρωματιστή, κατοίκου Χαλανδρίου Αθηνών, κατά της Αγροτικής Τράπεζας, που βρέθηκε να οφείλει σε δάνειο που ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2007, ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος Καρπάθου.
Ο Αθηναίος διατείνεται ότι δεν είχε ποτέ επισκεφτεί το νησί και πως εγγυητής του δανείου τέθηκε ένας τετραπληγικός, που έχει αποβιώσει.
Το συγκεκριμένο δάνειο φέρεται μάλιστα να έχει εκταμιευθεί την 31η Δεκεμβρίου 2007 και ώρα 15.21 σε ώρα δηλαδή που η τράπεζα ήταν κλειστή.
Με την αγωγή του ο ενάγων ζητά την διαγραφή του δανείου ύψους 9.000 ευρώ λόγω απάτης και να του επιδικαστεί αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την αγωγή ο ενάγων γνώρισε τον τετραπληγικό το έτος 2002 μέσω αγγελίας. Αναζητούσε συγκεκριμένα προσωπικό για να τον εξυπηρετεί με τις μετακινήσεις του με το αναπηρικό του καροτσάκι, διότι αδυνατούσε όχι μόνον να περπατήσει αλλά και να κουνήσει τα χέρια του. Βρισκόταν σε απόλυτη αδυναμία αυτοσυντήρησης.
Ο τετραπληγικός τον προσέλαβε και η επαγγελματική τους συνεργασία διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Μετά το χρόνο αυτό συνέχισε κατά διαστήματα να το βοηθά άνευ αμοιβής μέχρι που απεβίωσε την 3η Ιουνίου 2008.
Μόλις μία ημέρα πριν το θάνατό του, ο ενάγων έλαβε επιστολή από το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κάρπαθο με την οποία του ζητήθηκε να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμη οφειλή του σε δόση δανείου.
Υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε μεταβεί στη ζωή του στην Κάρπαθο και ουδέποτε είχε οποιαδήποτε συναλλαγή με το συγκεκριμένο κατάστημα.
Τηλεφώνησε, όπως ισχυρίζεται, αμέσως στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου προκειμένου να ενημερωθεί και συνομίλησε με τον τότε διευθυντή, ο οποίος του ανέφερε ότι ανέμενε να πληρώσει τις οφειλές.
Τους ισχυρισμούς του κατέγραψε και σε σχετική επιστολή του στην τράπεζα την οποία κατέθεσε την 12η Νοεμβρίου 2008 στο υποκατάστημα του Χαλανδρίου.
Κατόπιν επανειλημμένων τηλεφωνικών του οχλήσεων προς την Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου προκειμένου να του στείλουν όλα τα σχετικά έγγραφα από τις δήθεν συναλλαγές που είχε μαζί τους, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση, την 14η Μαΐου 2009 κατέθεσε στο κατάστημα Χαλανδρίου επιστολή – αίτηση.
Υποστηρίζει ότι ουδεμία απάντηση έλαβε από την τράπεζα, γραπτή ή προφορική, παρά μόνον του απεστάλη η σύμβαση δανείου για προσωπικές ανάγκες, υπογεγραμμένη στις 17 Δεκεμβρίου 2007 και ποσού 9.000 ευρώ, στην οποία φερόταν ως πρωτοφειλέτης και ο τετραπληγικός ως εγγυητής.
Ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του στη σύμβαση είναι πλαστή, όπως πλαστή είναι και η υπογραφή του τετραπληγικού, ο οποίος αδυνατούσε, λόγω της αναπηρίας, να κάνει ο,τιδήποτε με τα χέρια του.
Μάλιστα, φέρεται στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση ως κάτοικος Καρπάθου, όπως και ο τετραπληγικός!
Ο ενάγων απέστειλε την 7η Δεκεμβρίου 2010 εξώδικη διαμαρτυρία του προς την τράπεζα, περιγράφοντας αφενός τα γεγονότα ως την ημέρα εκείνη και αφετέρου αιτούμενος, εκ νέου, αναλυτική ενημέρωση και χορήγηση όλων των εγγράφων που τον αφορούσαν σχετικώς με τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν έλαβε καμία απάντηση.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 απευθύνθηκε εκ νέου στην Αγροτική Τράπεζα Καρπάθου και έλαβε έξι μέρες μετά απάντηση με την οποία τον ενημέρωναν μεταξύ άλλων ότι:
-Στην Τράπεζα διέθετε καταθετικό λογαριασμό, ενώ του απέστειλαν αντίγραφο καρτέλας του ως άνω λογαριασμού «η οποία δε φέρει υπόδειγμα υπογραφής».
-Είχε συνάψει το 2003 δανειακή σύμβαση, ποσού 3.000 ευρώ, η οποία είχε εξοφληθεί. Στη σύμβαση αυτή πάλι ως πρωτοφειλέτης φερόταν ο ίδιος και ως εγγυητής ο τετραπληγικός, ενώ ο τελευταίος εμφανιζόταν ως οικονομικός σύμβουλος.
Διατείνεται μάλιστα ότι το εκκαθαριστικό σημείωμα έτους 2007, που δήθεν προσκόμισε για την έγκριση του δανείου των 9.000 ευρώ είναι πλαστό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου