Το 2007 ο Mans Zelmerloew είχε προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση στην Eurovision, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ίδιο συνέβη και το 2009. Η τρίτη φορά όμως στάθηκε για εκείνον τυχερή, αφού πήρε την πρωτιά με 365 βαθμούς παρά το γεγονός ότι το τραγούδι του «Heroes» χαρακτηρίστηκε, δικαίως, από πολλούς ως «κόπια» του Lovers of the Sun του David Guetta.
Όπως και να έχει, η «αντιγραφή» του παραπάνω τραγουδιού σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή του παρουσία ήταν αρκετά για να δώσουν την 1η θέση στη Σουηδία και την 6η νίκη μετά από αυτές του 1974, 1984, 1991, 1999 και 2012.
Ο φετινός 60ος Διαγωνισμός της Eurovision επιφύλαξε εκπλήξεις αλλά και συγκινήσεις. Από τη μία, τα άψογα σκηνικά που έδωσαν το δικαίωμα στις 27 χώρες του τελικού να προσπαθήσουν για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και από την άλλη η έλλειψη των συνηθισμένων «κιτς» εμφανίσεων (με εξαίρεση της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και αρκετών παρουσιαστριών διαφόρων χωρών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας), έδωσαν άλλο χρώμα σε αυτό το Διαγωνισμό Τραγουδιού.
Επίσης, η συνεχής εναλλαγή στην πρώτη τριάδα που ολοκληρώθηκε υπέρ των Σουηδών μόλις τέσσερις χώρες πριν από την ολοκλήρωση των 40 κρατών που ψήφιζαν, έδειξε πως το φαβορί δεν ήταν ένα – όπως τις περισσότερες φορές – αλλά τρία και πως σαν τραγούδια είχαν μία αισθητική παραπάνω από προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, η Ρωσία με την Πολίνα Γκαγκαρίνοβα και οι τρεις Ιταλοί τενόροι, ήταν οι άλλες δύο συμμετοχές που άγγιζαν για αρκετό διάστημα την πρώτη θέση.
Στη 19η θέση η Ελλάδα
Αντίθετα, η ελληνική συμμετοχή δεν πλησίασε καν … τη 10η θέση, παρά το γεγονός πως και η Μαρία – Ελενα Κυριακού και όσοι συμμετείχαν στην αποστολή προσπάθησαν για το καλύτερο με το τραγούδι «One last breath».
Τελικά, με μόλις 23 βαθμούς τερμάτισε στην 19η θέση που αποτελεί καλύτερο πλασάρισμα σε σχέση με παλαιότερες ελληνικές συμμετοχές λόγω του ότι ήταν περισσότερες οι χώρες που έδωσαν το παρών στον τελικό (27 έναντι 24 ως συνήθως). Ίδια η κατάσταση και για την Κύπρο που ολοκλήρωσε το διαγωνισμό με 11 βαθμούς στην 22η θέση. Φυσικά υπήρχαν και χειρότερα, όπως οι Αυστριακοί – που ήταν και οικοδεσπότες της διοργάνωσης – και οι Γερμανοί που τερμάτισαν στην τελευταία θέση χωρίς βαθμό.
Σημειώνεται πως από τον τελικό του 60ου Διαγωνισμού έλειπαν χώρες που αποτελούν «συνήθεις υπόπτους», όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία – που δεν συμμετείχαν καν – αλλά και η Φιλανδία που έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του συγκροτήματος «PKN», ενός συγκροτήματος πανκ αποτελούμενο από άτομα με σύνδρομο Down προφανώς για να «υφαρπάξει» ψήφους.
thetoc.gr