Στον «αέρα» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μετά τη δημοσιοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ και τη θέση της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, ότι το Ταμείο είναι απαραίτητο για το Ελληνικό Πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες, στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, με την παράκληση να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να τον παρακαλέσει να παρέμβει προς την πλευρά της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, χωρίς αναγκαστικά να σημαίνει ότι ο τελευταίος αρνείται μία τηλεφωνική συνομιλία για άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν με την εσωτερική τρομοκρατία ή τις στενές σχέσεις της Αθήνας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε στον κ. Λιού την πραγματική εικόνα της κατάστασης, την ανθρωπιστική κρίση και τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, λέγοντας –ως συνέχεια του προηγούμενου τηλεφωνήματος- ότι με τα σημερινά δεδομένα η νέα δόση στο Ταμείο «είναι αδύνατον να πληρωθεί».
Είναι πολύ σημαντικό ότι ο κ. Λιού ήταν δεκτικός στην ενημέρωση του κ. Τσίπρα και μετά τη συνομιλία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου.
«Ο υπουργός Λιου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «επισήμανε (στον κ. Τσίπρα) ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει στο πλευρό όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Ο υπουργός Λιου χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συνέστησε προσοχή στο ότι η αποτυχία να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία θα έθετε άμεσα σε δοκιμασίες την Ελλάδα και (θα προκαλούσε) αβεβαιότητα στην Ευρώπη και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία» τονίζεται στην αμερικανική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράστηκαν στο Δ.Σ. του Ταμείου, δεν ήταν πολύ υποστηρικτικές αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή ζήτησαν να τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις. Μία πηγή είπε ότι η χώρα μας και οι Ευρωπαίοι «σέρνουν τα πόδια τους» και αυτό είναι επικίνδυνο, διότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις. Οι Αμερικανοί ζητούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και όπως είπε η πηγή «χάνουν την υπομονή τους» σε βαθμό έντονου εκνευρισμού.
Ο κ. Λιού ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί μέτρα και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμφωνεί με πράξεις, όπως οι επαναπροσλήψεις, που ερεθίζουν τους Θεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ ζητά ακύρωση των επαναπροσλήψεων, που αποτελεί όμως προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τους Ευρωπαίους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε, λίγο-πολύ, να χαλαρώσουν τα λουριά, και επέμενε για την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας, που διαρκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αναφορικά με το Ταμείο, το «ΕτΚ» πληροφορήθηκε ότι η κ. Λαγκάρντ είναι ανυποχώρητη και απαιτεί υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος. Στο ΔΝΤ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στη «καλή θέληση» των στελεχών του, απαντά με συνθήματα, διορισμούς και προσλήψεις. Η έκφραση -με ισχυρό μάλιστα τρόπο- της θέσης της, ότι το Ταμείο είναι υπηρέτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι ιδεολογιών, θεωρείται προσωπικό μήνυμα της κ. Λαγκάρντ στον κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ από τη Βραζιλία αποτελούν την κόκκινη γραμμή υπό την έννοια της υλοποίησης δεσμεύσεων και αποφάσεων. Αναλυτές πιστεύουν ότι με τις λέξεις «ολοκληρωμένη προσέγγιση» υπονοεί νέο «δεμένο» και υλοποιήσιμο πακέτο, κάτι που απορρίπτει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και τις ανακοινώσεις για πρόοδο, στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις στα βασικά ζητήματα του εργασιακού και του συνταξιοδοτικού είναι σε αδιέξοδο.
Στην εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, και αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «δεν πρόκειται για μία γρήγορη και βρώμικη λύση, αλλά χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να είναι μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Τα μέρη δέχονται προτάσεις, εργάζονται σε κλίμα συνεργασίας, και θα συνεχίσουν να το πράττουν όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Αναφορικά με πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα συζητούν την απομάκρυνση του Ταμείου, τα στελέχη του απαντούν πως αρκεί μία επιστολή του κ. Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ. Υπενθυμίζουν, πάντως, ότι και ο κ. Σαμαράς, που είχε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπόρεσε να «διώξει» το Ταμείο, αλλά επιμένουν πως είναι πράξη με συνοπτικές διαδικασίες, αρκεί η οποιαδήποτε χώρα που το αποφασίζει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ ζήτησε η ίδια τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα και είναι μία θέση που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.
Στελέχη του Ταμείου πιστεύουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να ασκήσει τον πραγματικό του ρόλο σε ότι αφορά το ελληνικό Πρόγραμμα και να κάνει τις επιθεωρήσεις με τον παραδοσιακό τρόπο, που περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός ούτε στο θέμα αυτό έχει υποχωρήσει, διότι τυχόν συναντήσεις του κ. Γκογιάλ με Ελληνες υπουργούς και μάλιστα στην Αθήνα θα θυμίσει στο λαό τις παλιές κακές εποχές, όταν οι επικεφαλής των δανειστών συμπεριφέρονταν σαν αφεντικά στους Ελληνες αξιωματούχους.
Τέλος, στο Ταμείο δεν απασχολούνται με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα. (Αυτοί που τα γράφουν) «δεν γνωρίζουν καν το Καταστατικό» δήλωσε πηγή που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Διεθνούς Οργανισμού και τις διαδικασίες.
www.ethnos.gr, www.mignatiou.com