Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Τις θέσεις του, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα, αναλύει σε συνέντευξή του προς την ‘δημοκρατική’, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της δημοτικής παράταξης «ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ» κ. Στράτος Καρίκης.
Ο κ. Καρίκης θεωρεί ότι
• από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία της πλειοψηφίας με τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου
• η επιλογή του να τηρεί χαμηλούς τόνους είναι μια στάση την οποία επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, που παραδοσιακά έχει υπάρξει στο νησί
• το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το συμπατριώτη μας Ροδίτη και τη Ροδίτισσα
• στα επόμενα 4 χρόνια πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις που δεν πάρθηκαν μέχρι σήμερα για το νησί
• πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα θέματα που αφορούν την εκλογή και τη λειτουργία των δημοτικών αιρετών διοικήσεων στην Ελλάδα
Και προειδοποιεί πως:
• η “περίοδος χάριτος” που έδωσε στον δήμαρχο, τελειώνει σύντομα από την δική του πλευρά
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
• Κύριε Καρίκη, πρόσφατα εξαπολύσατε επίθεση κατά της δημοτικής αρχής με αφορμή την σύσκεψη για την κρουαζιέρα. Θα ήθελα να μου αιτιολογήσετε την θέση σας.
Εξαρχής, τόσο προεκλογικά όσο και μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, είχαμε θέσει τα πιο σημαντικά θέματα για το νησί μας και μεταξύ αυτών το θέμα της κρουαζιέρας.
Έχουμε ζήσει όλοι μας στη Ρόδο τις πολύ καλές μέρες του θαλάσσιου τουρισμού, οι οποίες απέχουν πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα. Η κρουαζιέρα επηρέασε θετικά την οικονομική πορεία της Ρόδου στα προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμη είχαμε την τύχη να φιλοξενούμε μεγάλα πλοία. Η καθοδική πορεία του θαλάσσιου τουρισμού μας ώθησε στην απόφαση να θέσουμε την ενίσχυση αυτού του τουριστικού κλάδου, ως την πρώτη μας προτεραιότητα και αυτό περιμέναμε να κάνει και η δημοτική αρχή.
Είχαμε πει ότι θα πρέπει να γίνονταν άμεσα επαφές με τους εκπροσώπους των μεγάλων ή και των μικρότερων πλοιοκτήτριων εταιρειών, και να δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους διευκόλυνσής τους, ως κίνητρο για να συμπεριλάβουν τη Ρόδο στο πρόγραμμά τους. Επίσης, θα έπρεπε να υπάρξει ένα γενικότερο πλαίσιο επενδυτικό και αναπτυξιακό, το οποίο να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την προσέλκυση των εταιρειών κρουαζιέρας στη Ρόδο.
Θεωρούμε μεγάλη παράλειψη, ότι δεν ελήφθησαν άμεσα μέτρα από το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, όπως η σοβαρή μείωση της τιμής του νερού και των λιμενικών τελών, που θα ήταν ένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί του Δήμου απέναντι στις εταιρείες. Αντ’ αυτού δεν είδαμε τη λήψη ούτε των πιο απλών αποφάσεων. Κυρίως όμως δεν είδαμε επαφές με τους επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών, γεγονός που σημαίνει ότι όχι απλά χάσαμε το 2015, αλλά ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε και το 2016, αφού ο προγραμματισμός των εταιρειών κρουαζιέρας γίνεται πολύ νωρίς.
Εάν συνεχισθεί όλη αυτή η καθυστέρηση, πολύ φοβάμαι ότι μάταια θα περιμένουμε τόνωση της κρουαζιέρας στη Ρόδο. Κάθε μέρα που χάνεται είναι σημαντική. Εμείς θα πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση και βέβαια με χαρά θα ψηφίσουμε τα όποια θετικά μέτρα θα άλλαζαν τη ροή σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Για εμάς, κακώς η δημοτική αρχή δεν έλαβε πιο γρήγορα αποφάσεις. Προφανώς δεν πήρε τα μηνύματα του κόσμου που έχει το θέμα της κρουαζιέρας πολύ ψηλά στην ατζέντα. Όλοι αυτοί οι λόγοι μας υποχρεώνουν, αφενός να είμαστε συμπαραστάτες της δημοτικής αρχής σε όποια σωστή απόφαση για την κρουαζιέρα και αφετέρου να πιέζουμε να γίνει μία σοβαρή κίνηση προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
• Είπατε σε δηλώσεις σας, ότι δεν κληθήκατε, ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, καθώς και κανένας από τους επικεφαλής. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά την άποψή σας; Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου, σας είχε καλέσει όλους ο κ. Χατζηδιάκος για ενημέρωση;
Θεωρώ ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία της πλειοψηφίας με τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι εμείς δεσμευόμαστε να ασκήσουμε μία σοβαρή αντιπολίτευση-ήδη κάνουμε πράξη αυτή τη δέσμευσή μας. Χαρακτηριστικά θα πω ότι όλους αυτούς τους μήνες δεν έδωσα καμία συνέντευξη, επειδή θεώρησα ότι ήταν μία περίοδος χάριτος κα προσαρμογής κατά την οποία θα έπρεπε να τηρηθούν πιο χαμηλοί τόνοι.
Πιέζουμε με τρόπο εποικοδομητικό επειδή θεωρούμε ότι ο σκοπός είναι κοινός. Ο σκοπός είναι οι δημοτικές εκλογές του 2019 να βρουν το νησί μας πολύ διαφορετικό και ενισχυμένο με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές που θα πρέπει να έχει ένα νησί σαν τη Ρόδο. Εν ολίγοις πιστεύω ότι δεν υπήρξε ουσιαστική θέληση της πλειοψηφίας να συνεργασθεί μαζί μας. Σας υπενθυμίζω ότι στις πρώτες συνεδριάσεις υπήρξε ένας πλήρης αποκλεισμός της μειοψηφίας-και ειδικά της δικής μας παράταξης-από τα όργανα πολλών νομικών προσώπων του Δήμου.
Αυτό που θα επιδιώξουμε εμείς είναι να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία με την πλειοψηφία για όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί μας. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση και η συνεργασία φέρνει τις λύσεις στα προβλήματα. Εάν όμως δούμε ότι η δημοτική αρχή δεν καταβάλλει την δέουσα προσπάθεια να συνεργασθεί μαζί μας, σίγουρα και εμείς δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε συσκέψεις οι οποίες προφανώς δεν θα έχουν καμία ουσία.
Θέλω να τονίσω ότι εμείς θα θέτουμε με λίγα λόγια ό,τι πιο ουσιαστικό απασχολεί το νησί μας και το δημότη. Είναι υποχρέωσή μας άλλωστε. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό να προσπαθούμε να αλλάξει η άσχημη εικόνα του νησιού μας.
• Στο δημοτικό συμβούλιο, σας βλέπουμε να τηρείτε χαμηλούς τόνους και πολλές φορές να δίνετε συναίνεση και ‘ψήφο ανοχής’. Θα συνεχιστεί αυτή η στάση σας;
Σε συνέχεια της προηγούμενης τοποθέτησής μου έχω να σας πω ότι είναι μία στάση πενταετίας. Είναι μία στάση την οποία επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός που παραδοσιακά έχει υπάρξει στο νησί μας.
Ο σκοπός μας είναι κοινός στο δημοτικό συμβούλιο. Όλα τα θέματα πρέπει με συναίνεση να αντιμετωπιστούν. Υποχρέωση δική μας είναι να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να φέρνουμε τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο και να επανερχόμαστε σε αυτά, όποτε χρειάζεται. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος μας. Να μεταφέρουμε τα θέματα που απασχολούν το Ροδίτη και τη Ροδίτισσα στο δημοτικό συμβούλιο και μέσα από τη συνεχή πίεση να μπορέσουμε να τα λύσουμε.
Ο τόπος μας είναι προικισμένος και πιστεύω ότι εάν είχαν δημιουργηθεί έστω λίγα ακόμη έργα υποδομής και είχαν συντηρηθεί σωστά τα υπάρχοντα, δεν θα υπήρχε ωραιότερος τόπος από τη Ρόδο. Άλλωστε ακόμη και σήμερα με τα όποια προβλήματα, το νησί μας, προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ρόδος μας είναι ένας τόπος που ξεχωρίζει.
Εμείς δεν θέλουμε να αντιδικήσουμε με τη δημοτική αρχή, δεν έχουμε τίποτε που να μας χωρίζει. Πραγματικά πιστεύουμε ότι σε μία τόσο μακρά θητεία ο κόσμος θα κουραζόταν από οποιονδήποτε ασκήσει μικροπολιτική τακτική. Αυτός ο ρόλος δεν ταιριάζει σε εμάς. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα φέρουμε το νέο τόσο με πρόσωπα, όσο με νοοτροπίες και τακτικές, κάτι που αποδεικνύουμε καθημερινά σε ό,τι κάνουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε, να αναδείξουμε ό,τι καλό γίνει. Σε ζητήματα, όμως, όπου η δημοτική αρχή επιμένει λανθασμένα θα είμαστε απέναντι. Με τη συνεπή στάση μας, με κόσμιο τρόπο θα αναδεικνύουμε, που κινείται λανθασμένα και πού σωστά η δημοτική αρχή.
• Πολλές φορές έχετε ζητήσει να συζητηθούν τα ‘μεγάλα θέματα’, όπως η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ, ο ΔΗΦΟΔΩ, κ.’α. Υπάρχουν ευήκοα ώτα από την πλειοψηφία;
Σε αντίθεση με όσα είπα προηγουμένως, πιστεύω ότι το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν ένα έτος από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, δεν ασχολήθηκε με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το συμπατριώτη μας Ροδίτη και τη Ροδίτισσα. Δυστυχώς αναλωνόμαστε σε θέματα μικρά.
Αυτό που τονίσαμε ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και δυστυχώς δεν συνέβη μέχρι σήμερα, είναι ότι θα έπρεπε να γίνονταν ειδικές συνεδριάσεις για τα μεγάλα θέματα της Ρόδου. Θα έπρεπε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, να γίνονται τοποθετήσεις και να κατατίθενται προτάσεις ώστε μέσα από τη συζήτηση να δίνονται οι λύσεις. Αντ´αυτού βλέπουμε σε θέματα, όπως είναι η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ, που αναφέρατε, να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Γνωρίζω βέβαια ότι αυτό το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί σε σημαντικό βαθμό την πλειοψηφία. Εμείς θα στηρίξουμε τις όποιες λύσεις, αρκεί μόνο να προκύψουν μέσα και από τη διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους των περιοχών. Την ίδια στάση θα έχουμε και σε άλλα σοβαρά θέματα, όπως αυτό του ΔΗΦΟΔΩ, ή σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα και την αισθητική του νησιού, την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, την ενδυνάμωση του ΠΡΟΤΟΥΡ ώστε να λειτουργεί όπως πρέπει. Ελπίζουμε ότι θα δούμε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας και επαναλαμβάνω ότι εμείς θα είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες κινήσεις.
• Δηλώσατε ότι η Ρόδος ήταν ανέτοιμη για την τουριστική περίοδο. Ωστόσο βλέπουμε προσπάθειες τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου όσο και από εθελοντές για καθαρισμούς κ.λ.π. Ποια είναι η θέση σας;
Καταρχήν η Ρόδος θα πρέπει να έχει όμορφη εικόνα και τους 12 μήνες του χρόνου. Δεν πρέπει το νησί να αφήνεται στην τύχη του τον χειμώνα και το καλοκαίρι απλά να ετοιμάζεται τυπικά, επειδή υπάρχει η «ανάγκη» να υποδεχθεί το νησί τον τουρισμό.
Προσωπικά δήλωνα πάντα, μέσα από τη θέση μου, στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ότι η Ρόδος θα έπρεπε να είναι ήδη από το Μάρτιο πλήρως έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της. Είδαμε όμως και πάλι ότι αυτό δεν κατέστη εφικτό. Δημιουργήθηκε συνεπώς για μία ακόμη φορά μία άσχημη εικόνα και εντύπωση στους πρώτους επισκέπτες της Ρόδου, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι έρχονται σε ένα νησί, που δεν είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί.
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι το νησί πρέπει να είναι περιποιημένο όλο το χρόνο, πρέπει να γίνονται συνεχώς οι αισθητικές παρεμβάσεις, ο Δήμος πρέπει να δει τις δυνάμεις του και να φροντίζει πάντα για το καλύτερο. Όσον αφορά δε τις εθελοντικές δράσεις και δη την υιοθεσία πάρκων, είναι απολύτως απαραίτητες, αλλά πρέπει να γίνονται υπό τον συνεχή έλεγχο του Δήμου.
Θα αναφέρω για παράδειγμα την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, όπου η παράταξη του κ. δημάρχου έκανε εθελοντική παρέμβαση. Αν περάσει σήμερα κανείς από εκεί θα δει μία απογοητευτική εικόνα, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου είχε γίνει η παρέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο έλεγχος και η συνεργασία του Δήμου με τους φορείς που ασκούν εθελοντικές δράσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, ο Δήμος, να συνδυάζει τις δυνάμεις του με τις εθελοντικές δράσεις και να φροντίζει να υπάρχουν μόνιμες παρεμβάσεις σε τακτά διαστήματα ώστε να διατηρείται η καλή εικόνα. Δεν φτάνει μόνο να καθαριστεί μία περιοχή. Θα πρέπει να γίνουν και οι αισθητικές παρεμβάσεις που θα έχουν ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν το είδαμε μέχρι σήμερα. Σε πολλά σημεία της πόλης και του νησιού δεν υπάρχει καλή εικόνα.
• Κύριε Καρίκη, έχετε μπροστά σας τέσσερα χρόνια -είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για την δημοτική αρχή. Κατά τη γνώμη σας, είναι πλεονέκτημα ή ενέχει και κινδύνους;
Η δημοτική αρχή έχει μπροστά της ένα σοβαρό χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων, προκειμένου να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα είναι θετική για τον τόπο μας. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τη δημοτική αρχή να έχει με το μέρος της τον χρόνο. Πρέπει συνεπώς σε αυτό το διάστημα, να τρέξουν όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και δεν έχουν βρει ακόμη λύση. Βέβαια και με τη συμπαράσταση τη δική μας, που είναι δεδομένη, πρέπει να υπάρξουν λύσεις.
Όλο αυτό το διάστημα των τεσσάρων ετών θα πρέπει να είναι τελικά ωφέλιμο για τον τόπο και να μην είναι ένα διάστημα χαμένο. Πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις που δεν πάρθηκαν μέχρι σήμερα για να είναι η Ρόδος μας πιο όμορφη. Είναι σημαντικό να προσέξουμε ειδικά και την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε ό,τι θετικό γίνει για τον τόπο μας. Όσο για τον κίνδυνο που με ρωτάτε, έχω να πω ότι εάν χαθεί αυτή η δημοτική θητεία, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για το νησί. Σίγουρα κανείς δεν το θέλει αυτό!
• Το σχόλιό σας για τα σχέδια του κ. Βούτση για αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’ και επανεξέταση του χωροταξικού.
Σωστά, ξεκινά η συγκεκριμένη διαδικασία. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα θέματα που αφορούν την εκλογή και τη λειτουργία των δημοτικών αιρετών διοικήσεων στην Ελλάδα. Εγώ σαν σοβαρό θέμα θα θέσω την εκλογή του δημάρχου που πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι πιστεύω θα τεθεί στο περιθώριο η παλιά και παλαιοκομματική φρουρά, που αναμιγνύεται στα κοινά, ενώ θα δινόταν η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, που το επιθυμούν, να ασχοληθούν. Οπωσδήποτε θα αποδυναμώσει πλήρως όλο το παλιό πολιτικό σύστημα, δίνοντας την ευκαιρία να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν ικανότητες και θέληση να προσφέρουν, αλλά δεν μπορούν να παλέψουν με το ισχύον σύστημα τα μεγάλα θηρία που έρχονται από το παρελθόν.
Θα πρότεινα επίσης την θέσπιση του ανώτατου ορίου δύο θητειών για το δήμαρχο και τις τρεις θητείες για τους δημοτικούς συμβούλους. Πρέπει να εφαρμοσθούν τέτοιες δημοκρατικές και ανανεωτικές ρυθμίσεις.
Όσον αφορά τώρα το χωροταξικό, πιστεύω ότι μέσα από τη συζήτηση θα φανεί εάν το νησί της Ρόδου θα πρέπει να διασπαστεί σε περισσότερους Δήμους ή όχι. Το θέμα έχει πολλές παραμέτρους, που πρέπει να εξεταστούν με πρωτεύουσα την οικονομική ευμάρεια των Δήμων ή την οικονομική δυσπραγία, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την καλή λειτουργία τους. Εάν ο Δήμος είχε πόρους και οικονομική αυτοτέλεια τότε προφανώς δεν θα συζητούσαμε για διάσπαση. Σωστά ξεκινά, λοιπόν, μία τέτοια διαδικασία και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.