Απρόσμενη τροπή λαμβάνει η πολύκροτη υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Ο Κύκλος της Πάτμου», καθώς παραπέμπεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μόνον μία εκ των 13 κατηγορουμένων, η κυρία Δάφνη-Λυδία Χάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ευάγγελος Καίσαρης έχει καταθέσει πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, με βάση την οποία απαλλάσσονται ποινικών ευθυνών οι υπόλοιποι 12 εμπλεκόμενοι – η Μαρία Μπέκετ, η οποία ήταν επίσης κατηγορούμενη, έχει αποβιώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Δάφνη-Λυδία Χάρη είναι κόρη της Μαρίας Μπέκετ και παραπέμπεται για μερικότερες πράξεις, μεταξύ άλλων ξέπλυμα χρήματος για εγκληματικές δραστηριότητες.
Με βαριές κατηγορίες για κακουργηματική απάτη, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η υπόθεση – κατά το αρχικό στάδιο διερεύνησής της – έχει καταγραφεί ως σκάνδαλο μεγατόνων μιας «αμαρτωλής» ΜΚΟ, που είχε στόχο «τη σύνδεση θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος», διοργανώνοντας εν πλω συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006) και Μισισσιπή (2009), ακόμη και την Αρκτική (2007). Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κυνικά σχόλια είχε προκαλέσει η πληροφορία περί ενοικίασης παγοθραυστικού για την πλεύση στα νερά του Βόρειου Πόλου.
Με βάση το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει κατά το παρελθόν η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, «σε έλεγχο που έγινε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ, προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα 2000 – 2010 κατατέθηκε συνολικά ποσό ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ (9,5 εκατ. ευρώ), το οποίο όμως δεν αντιστοιχούσε με το ποσό που ήταν καταγεγραμμένο στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων (6,5 εκατ. ευρώ). Από τον λογαριασμό αυτόν είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν μέλη της ΜΚΟ αλλά και συγγενείς τους, σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων και ανακατασκευή ακινήτων, καθώς επίσης για τη λειτουργία off-shore εταιρείας που σχετίζεται με αγοραπωλησία και ανακαίνιση ακινήτων μελών της ΜΚΟ. Σε βάρος των κατηγορουμένων, ύστερα από πρόταση του Εισαγγελέα, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων». Αξίζει να σημειωθεί ότι την ποινική δίωξη είχε ασκήσει ως εισαγγελέας Πρωτοδικών η κυρία Ευγενία Κυβέλου.
Αίσθηση, πάντως, είχε προκαλέσει εξαρχής η ανάμειξη της Μαρίας Μπέκετ (το γένος Χάρη)στην υπόθεση, ακτιβίστριας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διοργανώτριας των συμποσίων, που πραγματοποιήθηκαν εν πλω, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η Μπέκετ είχε σημαντική αντιδικτατορική δράση, ενώ είχε διακριθεί και για τις ενέργειές της στο πλευρό των Κυπρίων μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
Το ΒΗΜΑ