Ειδήσεις

Λογαριασμός 18 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου, οι αποκρατικοποιήσεις αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενόψει του σημερινού Eurogroup. Χαοτικές φυσικά διαφορές χωρίζουν τους στόχους τους, με το ΔΝΤ να μιλά για έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2030 και την Κομισιόν να ανεβάζει τον πήχη στα 18 δισ. ευρώ έως το 2060.

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις μεγάλες τους αποκλίσεις και τα δύο κείμενα, τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν, μαρτυρούν την πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά για να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη προχθές στη Βουλή με το νέο υπερταμείο.

Σε πιο επιθετικούς τόνους οι Ευρωπαίοι, ακριβώς για να βγαίνει ο λογαριασμός, ισχυρίζονται ότι για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2060 απαιτούνται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου Ταμείου. Εξ αυτών, τα 13 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων και τα 5 δισ. από την πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τα πρώτα 6,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να επιτευχθούν ως το 2018 και τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά. Το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ ωστόσο βγαίνει μόνο εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές από εκείνο του περασμένου Ιουλίου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό καθώς περιλαμβάνει συμμετοχές – «κόκκινες σημαίες» για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, μαζί φυσικά με όσες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ΔΝΤ βάζει πιο χαμηλά τον πήχη από την Κομισιόν, μιλάει για έσοδα 5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2015-2030 (τα 2 δισ. ευρώ ως το 2018) και εξηγεί ότι δεν έχει αναθεωρήσει τις προβολές του από τον περασμένο Ιούνιο καθώς θεωρεί μη ρεαλιστική τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για ένα υπερταμείο με εισπράξεις 50 δισ. ευρώ.

Επικαλείται τις φτωχές μέχρι τώρα επιδόσεις της χώρας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ κάνει ειδική μνεία στις τράπεζες για τις οποίες θυμίζει ότι το κράτος δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τις επενδύσεις του σε αυτές παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίου από το 2010 και μετά. Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ δεν αναμένει ουσιαστικά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου