Ειδήσεις

«Να αρθεί η άδικη και άνιση αντιμετώπιση υπαλλήλων της Περιφέρειας που υπηρετούν στη Ρόδο»

Την άρση της απαράδεκτης διάκρισης εις βάρος υπαλλήλων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που τυγχάνει να μην υπηρετούν στις έδρες των Περιφερειών, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, εντελώς αναίτια με τους νόμους 4369/2016 και 4407/2016, άλλαξε τα κριτήρια επιλογής των μη αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, που ταυτόχρονα υπηρετούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, κατά τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων οι τρεις  μόνιμοι  υπάλληλοι, που αποτελούν τα μη αιρετά μέλη, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπηρετούν στην έδρα της Περιφέρειας.
Αυτό σημαίνει ότι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αιγαίου που υπηρετούν στη Ρόδο, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως μη αιρετά μέλη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αφού τα μη αιρετά μέλη θα πρέπει, υποχρεωτικά, να υπηρετούν στην έδρα της Περιφέρειας δηλαδή στη Σύρο. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αποτελεί μία άνιση και άδικη αντιμετώπιση.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι: «Ουσιαστικά αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, υπάλληλοι με ταυτόσημες θέσεις αλλά και επιστημονικά προσόντα.
Επιστρατεύεται το κριτήριο του τόπου στον οποίο υπηρετούν και με τον τρόπο αυτό, υπονομεύεται ο ενιαίος χαρακτήρας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Τα κριτήρια επιλογής θα έπρεπε να είναι η  άσκηση  καθηκόντων προϊσταμένου  διεύθυνσης  και  ο  χρόνος  προϋπηρεσίας  στην  άσκηση  καθηκόντων προϊσταμένου διεύθυνσης, ανεξαρτήτως του που βρίσκεται η έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην Περιφέρεια».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Άρση της απαράδεκτης διάκρισης εις βάρος υπαλλήλων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε ό, τι αφορά στα κριτήρια επιλογής μη αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων»

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, εντελώς αναίτια με τους νόμους 4369/2016 και 4407/2016, επιχείρησε να αλλάξει τα κριτήρια επιλογής των μη αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, που ταυτόχρονα υπηρετούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, κατά τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων οι τρεις  μόνιμοι  υπάλληλοι, που αποτελούν τα μη αιρετά μέλη, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπηρετούν στην έδρα της Περιφέρειας.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί μία απαράδεκτη διάκριση που καταλύει την έννοια της ισονομίας.
Σύμφωνα με αυτήν, υπάλληλοι της Περιφέρειας Αιγαίου που υπηρετούν στη Ρόδο, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως μη αιρετά μέλη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αφού τα μη αιρετά μέλη θα πρέπει, υποχρεωτικά, να υπηρετούν στην έδρα της Περιφέρειας, δηλαδή στη Σύρο. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αποτελεί μία άνιση και άδικη αντιμετώπιση.
Ουσιαστικά, αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, υπάλληλοι με ταυτόσημες θέσεις αλλά και επιστημονικά προσόντα.
Επιστρατεύεται το κριτήριο του τόπου στον οποίο υπηρετούν και με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται ο ενιαίος χαρακτήρας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Τα κριτήρια επιλογής θα έπρεπε να είναι η  άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου  διεύθυνσης  και  ο  χρόνος  προϋπηρεσίας  στην  άσκηση  καθηκόντων προϊσταμένου διεύθυνσης, ανεξαρτήτως του που βρίσκεται η έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην Περιφέρεια.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, οφείλει, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα της αυτοδιοίκησης, να αποκαταστήσει αυτή την ανισότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να άρει τη συγκεκριμένη ανισότητα και να απαλείψει το κριτήριο της υπηρέτησης στην έδρα της Περιφέρειας για τα μη αιρετά μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Περιφερειών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου