Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου – Αναψε φωτιές το θέμα της καθαριότητας

Με το επιχείρημα ότι ο Δήμος Ρόδου δεν… μέτρησε σωστά τις νέες τουριστικές κλίνες του νησιού, η δημοτική αρχή, προσωπικά ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, προσπάθησαν να πείσουν το δημοτικό συμβούλιο και τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση, για συμπληρωματική σύμβαση της αρχικής των 12 εκατ. ευρώ με 1,5 εκατ. ευρώ επιπλέον στην ιδιωτική εταιρεία για την καθαριότητα!
Την συζήτηση που κράτησε μέχρι και αργά μετά τα μεσάνυχτα, μονοπώλησε το θέμα της Καθαριότητας και διεξήχθη σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης από την μειοψηφία που εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις της, καταψηφίζοντας την πρόταση του δημάρχου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Καθαριότητα, που δήλωσαν την δυσαρέσκειά τους για την μέχρι σήμερα πορεία, αφενός του παραγόμενου έργου και αφετέρου της εργασιακής κατάστασης των υπαλλήλων.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του ιδίου του δημάρχου, όσο και του αρμοδίου αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Μιχάλη Παλαιολόγου, οι οποίοι (με την αρωγή της πλειοψηφίας) υπεραμύνθηκαν του έργου του ιδιώτη μέχρι σήμερα και εμφάνισαν ως απολύτως αναγκαία λύση την: «Αναγκαιότητα σύναψης Συμπληρωματικής Σύμβασης της υπηρεσίας με τίτλο: ‘Αποκομιδή – μεταφορά και διαχείριση ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική), χορτοκοπή – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου», όπως την εισηγήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Η πλειοψηφία –  ο δήμαρχος
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγος μίλησε αρχικά για την σύμβαση που αφορά την Ανακύκλωση από το Νοέμβρη του 2016 την οποία υπέγραψε δήμος Ρόδου: «Η εισήγησή μου έχει να κάνει με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης την οποία είχαμε συνάψει 1.1.2016 όταν πήραμε μία απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο ότι εκχωρούμε ένα μέρος του έργου και τώρα έρχεται να συμπληρωθεί η συνεργασία μαζί με την αποκομιδή – καθαριότητα, και η λειτουργία του ΚΔΑΥ μία τριμερής σύμβαση που υπογράψαμε με τον ιδιώτη».
Ο επικεφαλής της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν συμμετείχε η συγκεκριμένη εταιρεία εξ αρχής ενώ όσον αφορά το θέμα της Συμπληρωματικής Σύμβασης, υπογράμμισε τα εξής: «Βλέπω τροποποιήσεις οι οποίες κατ’ εμέ έπρεπε να είχαν προβλεφθεί εξ αρχής. Μου δημιουργούνται σοβαρές απορίες για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορώ να δεχτώ τέτοιους αφορισμούς –αν κι εμείς ως παράταξη δεν έχουμε κάνει ενστάσεις για το θέμα. Και μην μας λέτε ότι δεν ξέρατε τι θα γινόταν με την αύξηση των κλινών στο νησί. Γιατί να δεχτώ μια τόσο γενικόλογη εισήγηση; Τι είναι αυτό που μας φέρατε; Δεν δικαιολογεί καμία αλλαγή. Και κάποτε να αποφασίσουμε τι θα λέμε στους εργαζόμενους. Πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς. Λυπάμαι γι αυτή την εισήγηση…»
Ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, πρότεινε την αναβολή του θέματος, τασσόμενος εξ αρχής αντίθετος στην διαδικασία: «Εκφράζουμε την ένστασή μας για την τροποποίηση της απόφασης. Δεν έχει ελεγχθεί η απόφαση αυτή σύμφωνα με το αρ.225Ν3852/10 για τη νομιμότητά της. Προτείνουμε την αναβολή του θέματος, ειδάλλως καταψηφίζουμε».
Ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης υπογράμμισε ότι «χάνεται η ουσία του ζητήματος» και επικαλούμενος μία μικρή ιστορία, είπε ότι ‘τα δώσαμε όλα σε έναν άνθρωπο που το παίζει πολύ μεγάλος μάγκας κι εμείς πολύ μεγάλα κορόϊδα’, ενώ ο επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι στο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουν οι κυβερνώντες με τις ιδιωτικοποιήσεις, ποιον ευνοούν και ποιον όχι –εννοώντας τους εργαζόμενους.
Απαντώντας ο κ. Παλαιολόγος είπε: «Ο ενδιαφερόμενος που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, ήταν υποχρεωμένος να έχει εμπειρία και να την χρησιμοποιήσει για την λειτουργία του ΚΔΑΥ. Από τα τεύχη δημοπράτησης προβλεπόταν. Δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε όλα εδώ μέσα! Προσπαθήσαμε πολύ για την Καθαριότητα, μην ξεχνάτε ότι εμείς φέραμε και τους μπλε κάδους στο νησί! Φέραμε οχήματα, φτιάξαμε το ΚΔΑΥ! Περιβαλλοντικά το νησί, πάει μπροστά!» είπε (σε πολύ υψηλούς τόνους).
Σε… επίσης πολύ υψηλούς τόνους ακολούθησε η τοποθέτηση του ο κ. Χατζηδιάκου, ο οποίος αφού «μάλωσε» την μειοψηφία για τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει εξ αρχής, τόνισε: « Όλοι θέλατε να αποτύχουμε για να έχετε να λέτε! Αυτή την στιγμή ο Δήμος Ρόδου και το νησί (χωρίς το ‘Όλοι μαζί τα φάγαμε’ του Πάγκαλου) είναι με 22 απορριμματοφόρα του ιδιώτη, με 3 απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης (ενώ έρχονται ακόμη 2 οχήματα) συν τους 1.500 μπλε κάδους…. Τελικά πείτε μας: θέλετε ή δεν θέλετε να έχουμε νησί και Δήμο καθαρό;»
Ο δήμαρχος είπε ακόμη πως όταν έγινε η σύμβαση για το ΚΔΑΥ ο προϋπολογισμός ήταν 700.000 ευρώ ετησίως, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να έχει καμία κόντρα με τους εργαζόμενους.
«Γιατί έρχεται η τροποποίηση…. Ξέρετε ότι στην Ρόδο τα σκουπίδια ακόμη πληρώνονται ως κοπριά; Ό,τι πετύχαμε στην Καθαριότητα και στην Ανακύκλωση, το πετύχαμε μέσα από την σύμβαση της Καθαριότητας. Όσο για τους εργαζόμενους, μακάρι να είχα κι άλλους. Αν κάποιοι θεωρούν ότι όσοι μας στηρίζουν είναι κορόϊδα, να ψάξουν αλλού να τα βρουν –να τελειώνουμε κάποια στιγμή!!! Για να μην φέρω κανέναν ορκωτό να ψάξει το παρελθόν!!!», είπε, ανεβάζοντας πάρα πολύ την φωνή του.
Φυσικά, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και πολλοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που τοποθετήθηκαν, επικαλέστηκαν την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών και του Τουρισμού, τονίζοντας πως η συμπληρωματική σύμβαση είναι ‘αναγκαία’.
Ο δήμαρχος δέχτηκε τα «πυρά» της αντιπολίτευσης με τον κ. Γιαννικουρή να δηλώνει ότι «είναι λάθος να θεωρούμε δεδομένη την αύξηση – δεν γνωρίζουμε να υπάρχει παρόμοια περίπτωση» και τον κ. Υψηλάντη να λέει ότι στην ΔΕΚΡ έγινε εκτεταμένος έλεγχος από οικονομικό επιθεωρητή: «Έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι αυξήθηκε ο τουρισμός… τόσο έξω έπεσαν τα σχέδια; Τα επιχειρήματα είναι έωλα. Θεωρεί ότι ίσως δεν βγαίνει ο ιδιώτης γι αυτό και ζητάτε επέκταση με παραπάνω χρήματα…» δήλωσε.
Σκληρή κριτική για την ιδιωτικοποίηση άσκησε ο κ. Πότσος, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο και την υπεραξία που έχουν φάει κάποιοι άλλοι ενώ ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων κ. Φώτης Μπακίρης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης είπαν: «Ελπίζουμε να μην έρθουμε ξανά για νέα επέκταση της σύμβασης –ελπίζουμε να μην την πληρώσουν οι εργαζόμενοι».
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ η μειοψηφία καταψήφισε (πλην της κας Μπιλιά και του κ. Παπουρά που ψήφισαν ΝΑΙ).

Τα υπόλοιπα θέματα
Στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, ο δήμαρχος προέβη σε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα υποσχόμενος ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα έρθει το υπόλοιπο της έγκρισης των μελετών για έργα σε δημοτικές ενότητες του νησιού. Ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην βιαιοπραγία κατά του συναδέλφου του κ. Γιάννη Μπουτάρη, καταδικάζοντας την επίθεση που δέχτηκε, πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και κάλεσε το Σώμα να εκδώσει σχετικό ψήφισμα.
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 21 Μαΐου ολοκληρώθηκε η διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο της ανάπλασης του πάρκου του Ροδινιού. «Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τον ανάδοχο. Συμμετείχαν 8 εταιρείες ενώ αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίηση της βίλας ‘Ακάβη’ αλλά και για τις εξωτερικές όψεις του Εθνικού Θεάτρου».
Ο κ. Καρίκης ζήτησε ενημέρωση για την προετοιμασία της ΔΕΥΑΡ και των υπηρεσιών σχετικά με την επάρκεια του νερού στο νησί, για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, το κυκλοφοριακό και το ζήτημα της κρουαζιέρας, ενώ ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, στην τοποθέτησή του ζήτησε ενημέρωση για τον ΦΠΑ.
Πολύς λόγος έγινε για τις καταγγελίες σχετικά με παράνομες δραστηριότητες αμμοληψίας που σημειώθηκαν στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας –ένα θέμα που έφερε ο κ. Υψηλάντης: «Κάποιοι ζήλεψαν την δόξα της Αγίας Μαρίνας και προέβησαν σε αυθαίρετες κατασκευές και στα Καβουράκια σε μια παραλία που ανήκει στο Δήμο» καταγγέλλοντας πως φορτηγά του Δήμου κουβαλούσαν άμμο στην περιοχή και ρώτησε αν οι αυθαίρετες κατασκευές, ξηλώθηκαν λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν και της εισαγγελικής παραγγελίας. Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος, δήλωσε ότι εξεπλάγη και ο ίδιος από αυτή την πληροφορία: «Εκπλήσσομαι πράγματι. Συνδέομαι συγγενικά με τον συμπολίτη μας αλλά είμαι αυτός που κατέθεσε δύο μηνύσεις για παράνομες ενέργειες. Είναι γνωστό ότι σε πολλές παραλίες κάποιοι ιδιώτες μεταφέρουν άμμο για να στρωθούν λόγω καιρικών συνθηκών τον χειμώνα».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Βασίλης Ψυλλάκης, ο οποίος είπε πως «είναι αλήθεια όλα αυτά, αλλά δεν είναι έτσι όπως σας τα μετέφεραν. Κάθε χρόνο γίνεται αυτή η διαδικασία διότι πρέπει να στρωθεί η παραλία Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Την ίδια μέρα σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κατεδαφίσαμε τις αυθαίρετες κατασκευές στα Καβουράκια» απάντησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ψυλλάκης ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος κάθε χρόνο μεταφέρει με τα φορτηγά του άμμο στην παραλία της περιοχής με έξοδα του ιδιώτη.
Για την Προγραμματική Σύμβαση της Μ. Πόλης, ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηϊωάννου ανέφερε: «Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι στο τέλος αυτής της χρονιάς όπου προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στη λίστα των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, να φέρει την υπογραφή της Π.Σ. Θυμίζω ότι η προηγούμενη έχει κριθεί ανενεργή, κι αυτό που γίνεται τώρα είναι να συνδυαστούν το πολιτικό κείμενο με το νομικό, και κυρίως η πολιτική διεκδίκηση με πόρους. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να θέσουμε τους βασικούς άξονες που θα έχει να κάνει και με παράλληλες παρεμβάσεις όπως η πολεοδομική μελέτη Μ. Πόλης, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, τα ετοιμόρροπα κτήρια και τα υπόγεια δίκτυα…».
Όσον αφορά το ζήτημα του ΦΠΑ, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η μάχη θα δοθεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αρωγή της ΚΕΔΕ.

Παρέμβαση Δώρου
Κωνσταντίνου
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του τέως αντιδημάρχου κ. Δώρου Κωνσταντίνου για το θέμα «Υλοποίηση κατασκευής κυκλικού κόμβου και εφαρμογή κυκλοφοριακής ρύθμισης στη συμβολή των οδών Απόλλωνος και Αγίου Νεκταρίου περιοχή Φαληράκι» όπου άσκησε σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή, λέγοντας: «Εκεί κάνουν ό,τι θέλει ο καθένας. Έχουν τοποθετήσει έναν τσιμεντοσωλήνα Φ800 στην μέση του δρόμου ενώ υπάρχει έτοιμη κατά 95% ολοκληρωμένη μελέτη με χρηματοδότηση 750.000 ευρώ, εδώ κι ένα χρόνο και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υλοποιείται από την δημοτική αρχή. Η μελέτη χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προς τιμήν του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έχει την καλή πρόθεση να χρηματοδοτήσει μια σειρά από διαβαθμιδικές μελέτες και προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες όμως δεν προχωρούν. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και συνεργασία. Με εκπλήσσει και με αφήνει άφωνο που οι υπηρεσιακοί δεν είναι παρόντες να ενημερώσουν το Σώμα. Ζητώ να εφαρμοστεί η μελέτη κυκλοφοριακής ρύθμισης, να απομακρυνθεί άμεσα ο τσιμεντοσωλήνας και να γίνει αποκατάσταση γιατί θα θρηνήσουμε θύματα» τονίζοντας πως αυτό το έργο, δεν μπορεί να εκτελεστεί με αυτεπιστασία και δεν είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα.
Απαντώντας ο δήμαρχος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι υπηρεσίες δεν αποδέχονται την τοποθέτηση του τσιμεντοσωλήνα ούτως ή άλλως.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου