Κλειστά παραμένουν από την Πέμπτη τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια στη Ρόδο στο πλαίσιο πανελλήνιας κινητοποίησης.
Ο κλάδος των συγκεκριμένων παροχών υγείας διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο για τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (clawback). Τα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα καταφεύγουν σε αυτήν την κίνηση γιατί όπως υποστηρίζουν, ο ΕΟΠΥΥ δίνει ψίχουλα για τις εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα στα ιατρεία.
Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου. Μιλώντας προς τη «δημοκρατική», ο πρόεδρος του ΙΣΡ, κ. Ηλίας Τσέρκης δήλωσε τα εξής: «Η αξιολόγηση των εξετάσεων έγινε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το 1991 επί δραχμών.
Τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν οι τιμές σε κάποιες από τις εξετάσεις και τώρα πλέον έχουμε το εξής μίγμα, την υποκοστολόγηση των εξετάσεων, την καθυστέρηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και χαράτσια 24% έως 30% πάνω στις δεδουλευμένες και υποκοστολογημένες εξετάσεις.
Το βασικό αίτημα είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 380 εκατ. Ευρώ για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις ανά έτος, ενώ τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ότι το ύψος των πραγματικών αναγκών ανέρχεται στα 490 εκατ. Ευρώ. Το να εμμένει πεισματικά σε κλειστούς προϋπολογισμούς ο ΕΟΠΥΥ, να αργεί τις πληρωμές και να περικόπτει τις ήδη μειωμένες τιμές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα διαγνωστικά εργαστήρια σε κλείσιμο. Και ο ΕΟΠΥΥ επιμένει να μην αυξάνει τον προϋπολογισμό επειδή προσπαθεί να κλείσει μέρος των διαγνωστικών εργαστηρίων.
Η Ρόδος διαθέτει εργαστήρια μέχρι την Κάλαθο και τη Σορωνή που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν.
Εάν δεν σταματήσουμε αυτή την αρνητική εξέλιξη θα μείνουν μόνο τα μισά εργαστήρια και αυτά στο κέντρο της πόλης».
Τάσεις φυγής
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις γιατρών του νοσοκομείου και ιδιωτών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΡ, Η. Τσέρκη τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν οκτώ ιατροί προς Κύπρο και χώρες του εξωτερικού ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να κλείσουν τα ιατρεία τους και να βγουν στη σύνταξη, όταν η υψηλή φορολογία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τους.
«Υπάρχουν αναχωρήσεις γιατρών τόσο του νοσοκομείου όσο και ιδιωτών προς Κύπρο και προς το εξωτερικό το τελευταίο έτος. Περίπου οκτώ συνάδελφοι ακολούθησαν το δρόμο του εξωτερικού και όσο πάει η τάση αυτή θα αυξάνεται.
Εκεί που λέγαμε ότι είχε μπει φρένο στις αποχωρήσεις συναδέλφων προς το εξωτερικό, βλέπουμε ότι ξεκινά ένα νέο κύμα φυγής.
Εκτός των άλλων υπάρχουν και συνάδελφοι που προτιμούν να βγουν στη σύνταξη και κλείνουν τα ιατρεία τους, βλέποντας ότι δουλεύουν χωρίς αντίκρισμα, όταν λόγω της υψηλής φορολογίας πάνω από το 70% των εσόδων τους επιστρέφεται στο κράτος», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.