Ειδήσεις

Μεγαλύτερες μειώσεις φόρων στο τουριστικό πακέτο ζητούν οι επιχειρήσεις

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο δε λύνει τα προβλήματα.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, επιχειρώντας να «μεταφράσει» τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, μετά τη δημοσίευση του Νόμου 4611/2019 και την έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου.

«Ασφαλώς και η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση είναι θετικό βήμα, αποτελεί μια πρώτη ελάφρυνση προκειμένου να μειωθούν τα τεράστια φορολογικά βάρη που ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει κληθεί να σηκώσει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν λύνει τα προβλήματά μας. Θυμίζουμε πως πέραν των πολλών φόρων και επιβαρύνσεων που έχουμε υποστεί τα τελευταία έτη (φόρος διαμονής, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.), ο ΦΠΑ στη διαμονή παραμένει ακόμα στο 13%», αναφέρεται σε σχετική επιστολή προς τα μέλη της ΠΟΞ.

Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων υπολογίζεται – κατανέμεται με βάση συγκεκριμένη εγκύκλιο (ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχονται πλέον της διαμονής). Πράγματι, οι παραπάνω συντελεστές μειώθηκαν σημαντικά, όμως η τελική μείωση είναι ελάχιστη, με δεδομένο πως η κύρια υπηρεσία που παρέχουν οι ξενοδόχοι είναι η διαμονή – η οποία εξακολουθεί να υπάγεται στον συντελεστή 13%.

Οσον αφορά ειδικότερα τα νούμερα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% μεταφράζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, για ένα ξενοδοχείο ως εξής:

-Διαμονή με πρωινό: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 13,55%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 13%. Συνολική μείωση 0,55%.

-Διαμονή με ημιδιατροφή: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 14,65%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται, αν μεν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λ.π. σε 13%, ενώ αν περιλαμβάνονται σε 14,10%. Συνολική μείωση, λοιπόν 1,65% ή 0,55% αντίστοιχα.

-Διαμονή με πλήρη διατροφή: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 15,75%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται αν μεν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λ.π. σε 13%, ενώ αν περιλαμβάνονται σε 14,65%. Συνολική μείωση, 2,75% ή 1,10% αντίστοιχα.

-All Inclusive: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 16,30%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 15,20%. Συνολική μείωση 1,10 %.

«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τo ξενοδοχειακό πακέτο με την εστίαση», καταλήγει ο κ. Τάσιος. «Για τον Έλληνα ξενοδόχο, που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια πλείστες όσες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις (και ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αμείβει το προσωπικό του με βάση κλαδική ΣΣΕ), η παραπάνω μείωση, όσο θετική και αν είναι, αποτελεί πρακτικά μια μικρή ‘άμβλυνση’ του τεράστιου ελλείματος ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Η πρώτη ουσιαστική ελάφρυνση για εμάς θα έρθει όταν επανέλθει ο ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5%. Τότε πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να μειώσουν ουσιαστικά τις τιμές τους», καταλήγει η επιστολή.

πηγή newmoney.gr

Της Στεφανίας Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου