Προβάδισμα επτά μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της MARC για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,4%. Η διαφορά έχει μειωθεί σε σχέση με τη προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (15/5/2019) στην οποία ήταν 7,6%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με 6,6%, ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 5,4%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με την περασμένη δημοσκόπηση. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8% (-0,3%), ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν φτάνει το πολυπόθητο 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 12% (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση) ενώ 4,9% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ή θα ψηφίσει άκυρο/λευκό.
Σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, με πολυπαραγοντική κατανομή αναποφάσιστων, η ΝΔ θα κινηθεί από 31,1% έως 35,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 24,3% έως 28,7%.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εμφανίζεται ακόμα να είναι χαμηλή, στο 54,1%, ενώ της ΝΔ 82%.
Την ίδια ώρα, το 63,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στις ευρωεκλογές θα κερδίσει η ΝΔ και μόλις το 16,6% απαντά πως θεωρεί ότι νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το 73,5% θεωρεί τις ευρωεκλογές πολύ και αρκετά σημαντικές, ενώ το 26,4% λίγο και καθόλου. Πάντως, το 63,3% δηλώνει ότι στην ψήφο του θα βαρύνουν κυρίως η εσωτερική κατάσταση και πορεία της χώρας, ενώ το 29,4% απαντά ότι κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν τα ευρωπαϊκά θέματα και η εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη.
Τέλος, το 38,7% θεωρεί ότι με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του και η προσωπική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται σε 28,7%. Το 32,6% απαντά “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η απάντηση των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφορικά με την αξιολόγηση των οικονομικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού. Το 32,6% τις αξιολογεί ως “πολύ & αρκετά σημαντικές”, ποσοστό ωστόσο που έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (36,9%). Το 66,2% τις αξιολογεί ως “όχι και τόσο & καθόλου σημαντικές”.