Την άποψη ότι «η κρίση, μας έμαθε να μιλάμε μεταξύ μας – Πρέπει να είμαστε απόλυτα ψύχραιμοι, αφού η Ρόδος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της με αυτή την κρίση», εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Ταρασλιάς. Με αφορμή την εξαγγελία των μέτρων για τον Τουρισμό από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ταρασλιάς μιλάει για την φετινή τουριστική σεζόν, για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής στα θέματα του τουρισμού αλλά και για τον ΠΡΟΤΟΥΡ, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι τέθηκαν οι βάσεις για μία ακόμη καλύτερη πορεία της Ρόδου, από τώρα και στο εξής.
• Κύριε Ταρασλιά, να ξεκινήσουμε από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον Τουρισμό. Πώς είδατε όσα έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός;
Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό πρώτα απ’ όλα είναι να ξεκαθαρίσει –όσον αφορά στον Τουρισμό- κατά πόσο οι τουρίστες οι οποίοι θα έρθουν στην Ρόδο, θα έχουν ένα πιστοποιητικό υγειονομικό για να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Αυτό που μας απασχολεί πρώτιστα, είναι η υγεία των συμπολιτών μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την σεζόν. Το δεύτερο το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση είναι ποιες πτήσεις θα υπάρξουν. Διότι εάν και εφόσον δεν υπάρχουν πτήσεις και συγκοινωνίες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα ξενοδοχεία. Είναι πολύ λογικό για να αποφασίσουν οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες του Τουρισμού πώς θα προγραμματίσουν την δουλειά τους για το καλοκαίρι, να γνωρίζουν τις πιθανότητες και τα ποσοστά των τουριστών που θα έρθουν. Άρα, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ και πρέπει εκεί να ρίξει η κυβέρνηση μια μεγάλη βαρύτητα. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί το κράτος να ακολουθήσει μια ‘επιδοματική’ πολιτική –κι αν το κάνει, δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα. Η οικονομία πρέπει να επανεκκινηθεί. Αλλά για να επανεκκινηθεί, πρέπει να έρθουν οι τουρίστες. Ειδικά στην περιοχή μας που το 95% της οικονομίας μας, στηρίζεται στον Τουρισμό, είναι σαν να μην έχουμε καθόλου δουλειά.
• Είναι μια σεζόν η οποία δεν έχει προηγούμενο στην Ρόδο –τουλάχιστον από τότε που ξεκίνησε ο Τουρισμός στο νησί. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε εσείς και εκ της θέσεώς σας;
Δυστυχώς, η θέση αυτή, μου δίνει την δυνατότητα να έχω πολύ μεγάλη πληροφόρηση του τι συμβαίνει αλλά ταυτόχρονα, με φέρνει και στην δυσμενή κατάσταση να γνωρίζω πώς ανατρέπονται τα γεγονότα σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, με πολύ χαρά πληροφορηθήκαμε ότι οι πολίτες από τις Σκανδιναβικές χώρες, πίεσαν τις κυβερνήσεις τους να τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τώρα. Ομως από την άλλη, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, τους υποχρεώνουν να μείνουν 14 μέρες καραντίνα. Αυτό αποτελεί κάτι που είναι αποτρεπτικό. Επίσης, η Ρωσία ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια χώρα η οποία θα ‘έσωζε’ ένα μέρος της τουριστικής κίνησης, δυστυχώς παρουσιάζει αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού συν το γεγονός πως η οικονομία της χώρας, φαίνεται ότι δέχεται κλυδωνισμούς. Όλα αυτά ίσως να δείχνουν μικρές λεπτομέρειες για τον συμπολίτη μας που περιμένει να ανοίξει την επιχείρησή του, όμως αποτελούν τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία τα οποία θα καθορίσουν το τουριστικό ρεύμα στην χώρα μας. Από την άλλη, εμείς έχουμε έναν ιδιαίτερο φόβο, να δεχτούμε στην Ελλάδα τουρίστες που προέρχονται από χώρες με πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι λένε ότι φοβούνται τον ερχομό των τουριστών, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε, φέρτε ό,τι να ‘ναι για να δουλέψουμε. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε απόλυτα ψύχραιμοι ώστε να γίνουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές και να διασφαλίσουμε τα δύο μεγάλα αγαθά: την υγεία των συμπολιτών μας και να μπορέσει να γίνει μια επανεκκίνηση της οικονομίας.
• Με αυτή την ευκαιρία να σας ρωτήσω, εάν πραγματικά η σεζόν ανοίξει από 1η Ιουλίου και σιγά σιγά βρει την ροή του ο Τουρισμός, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ‘επιμήκυνση’ έως τον Νοέμβριο δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών;
Να είστε βέβαιη, ότι εάν και εφόσον η σεζόν ξεκινήσει, μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Νοέμβριο. Υπάρχει ένα μικρό ‘αν’: το ενδεχόμενο να έχουμε ένα νέο κύμα έξαρσης του ιού, το φθινόπωρο. Εάν αυτό το αποφύγουμε, να είστε σίγουρη ότι η σεζόν θα πάει αρκετά καλά. Δεν μπορούμε όμως να το ξέρουμε από τώρα. Αυτό αφορά και τις άλλες χώρες, φυσικά που φοβούνται ένα δεύτερο κύμα.
• Την Πέμπτη έγινε η γενική συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είναι αναγκαίο, όλες οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στον Τουρισμό όπως έχω ξαναπεί, να ενωθούν σε μια μεγάλη συμμαχία για την οικονομία του νησιού. Όλα τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι καλοδεχούμενα. Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, έχει καταρτίσει το επιχειρησιακό πλάνο της, καθώς επίσης, έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις μέσω μιας εταιρείας μάρκετινγκ. Ήδη το πρώτο μέρος της εργασίας αυτής, έχει παραδοθεί στον δήμαρχο και μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε σε ποιες αγορές μπορούμε να στοχεύσουμε και να ξεκινήσουμε την επικοινωνιακή μας καμπάνια. Η Διεύθυνση Τουρισμού αυτό το διάστημα έχει φροντίσει με τις συμμετοχές της στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και με άλλες προωθητικές ενέργειες, να κάνει την προετοιμασία της. Όμως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάτι πιο ευέλικτο, το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα για το κάτι παραπάνω. Και αυτός ο επιχειρησιακός βραχίονας στην περιοχή μας, ονομάζεται ΠΡΟΤΟΥΡ. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την Γ.Σ. που έγινε στο Δημαρχείο με πολλές συμμετοχές φορέων –επιπλέον των μελών. Καταλήξαμε λοιπόν, στο ό,τι η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει το δικό της Destination Management Organization (DMO). Αυτό που μας δίδαξε η κρίση είναι ότι δεν μπορεί ο καθένας να παλεύει από μόνος του. Ο κάθε ξενοδόχος, ο κάθε πράκτορας, ο Δήμος μόνος του. Από κοινού, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα μας κάνει πιο ελκυστικούς ως προορισμό και ταυτόχρονα θα είναι πιο προσοδοφόρο για το νησί.
• Πάντως, η κρίση, μας… δίδαξε ότι πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον –πώς θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες κρίσεις, πόσο έτοιμοι θα είμαστε κ.λπ. Κι εσείς ως δημοτική αρχή και μέσα από την συνεργασία με τους φορείς θα προετοιμαστείτε βραχυπρόθεσμα.
Η κρίση, μας έμαθε ότι πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας! Η κρίση ξεγύμνωσε τα κομμάτια πάνω στα οποία δεν είχαμε μάθε να συζητάμε και να οργανώνουμε τις κινήσεις μας. Και δεν μιλάω μόνον από την πλευρά του Δήμου Ρόδου. Αναφέρομαι και στην κοινωνία όπου τέθηκαν έννοιες όπως η αλληλεγγύη, ο κοινός προγραμματισμός δράσεων κ.λπ. Άρα λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Ρόδος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Θα είναι μια δύσκολη σεζόν. Εάν τα καταφέρουμε και βγούμε αλώβητοι από αυτή την κρίση πραγματικά, θα έχει επιτελεστεί γι ακόμη μια φορά ένα μικρό… θαύμα στην περιοχή μας. Και πιστέψτε με, θα οφείλεται στους ανθρώπους που ζουν εδώ και όχι σε κινήσεις που τις έχουν κάνει κάποιοι, σε κεντρικό επίπεδο για εμάς…