Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να χαίρεσαι το κάθε πράγμα στον καιρό του όπως πολύ σωστά λέει και ο σοφός λαός. Κάθε πράγμα στον καιρό του και….
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και ανήκουν στις ομάδες τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και στην εποχή τους.
Φρούτα
• Οι φράουλες, που διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά για περίπου μιάμιση μέρα γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τις αγοράζετε σε μικρές ποσότητες. Aν τις πλύνετε και τις κόψετε, μπορείτε να τις διατηρήσετε το πολύ για 2 μέρες.
• Τα βερίκοκα, που καλό θα είναι να τα πλένουμε όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε. Αν είναι άγουρα φυλάξτε τα για 2-3 ημέρες σε χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, τα βερίκοκα καλό είναι να τα καταναλώνετε πριν παραωριμάσουν γιατί χάνουν τη θρεπτική αξία τους.
• Τα μούσμουλα, τα οποία διατηρούνται μέχρι και 2 εβδομάδες στο ψυγείο.
• Τα κορόμηλα επίσης διατηρούνται στο ψυγείο.
• Τα κεράσια, τα οποία καλό θα είναι να αγοράζετε όσα θα καταναλώσετε άμεσα. Για να παραμείνουν φρέσκα διατηρήστε τα στο ψυγείο και συγκεκριμένα στη συντήρηση χωρίς να αφαιρέσετε τα κοτσάνια τους.
Λαχανικά
• Τα κολοκυθάκια, που μας χαρίζουν υπέροχες συνταγές τα συντηρούμε σε σακούλα στο ψυγείο, προσοχή να μην έχουν υγρασία.
• Οι μελιτζάνες, διατηρούνται σε θερμοκρασία 13-15 βαθμούς κελσίου, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να παραμείνουν μια εβδομάδα.
• Οι πιπεριές, φυλάσσονται σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο.
• Οι ντομάτες, οι οποίες για να δώσουν τα αρώματά τους και να κρατήσουν την πλούσια γεύση τους δεν χρειάζονται ψυγείο αλλά ένα σκιερό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου.
• Η ρόκα, που δίνει άλλη γεύση στις σαλάτες μας θέλει να μείνει, εφόσον πλυθεί, στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί βάλτε τη σε τάπερ και μετά στο ψυγείο.
• Το σκόρδο, που διατηρείται φρέσκο εκτός ψυγείο σε χώρο σκιερό και δροσερό για να μας χαρίσει την υπέροχη γεύση και το άρωμά του.
Απολαύστε ένα δροσερό καλοκαίρι με φρούτα και λαχανικά εποχής. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.