Ειδήσεις

Επαφές με Λονδίνο, Μόσχα για άνοιγμα του τουρισμού-Ο ρόλος Γεραπετρίτη, Τσιόδρα

Σε κρίσιμη προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύεται η επανεκκίνηση του τουρισμού, με τα βλέμματα να στρέφονται στα τέλη Ιουνίου, οπότε, σύμφωνα με το «καλό» σενάριο, οι αφίξεις στη χώρα θα αυξηθούν σημαντικά, με στόχο να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Αγκάθι» για τις κυβερνητικές στοχεύσεις αποτελεί η προσέγγιση που έχουν επί του παρόντος κρίσιμες για το τουριστικό προϊόν χώρες, όπως η Βρετανία και η Ρωσία, οι οποίες με την επίκληση του υψηλού, όπως αναφέρουν, επιδημιολογικού φορτίου θέτουν με διάφορους τρόπους προσκόμματα στην έλευση πολιτών τους στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση σημειώνει με κάθε ευκαιρία πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως καταγράφεται στα ημερήσια κρούσματα, δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη άλλων κρατών, καθώς ανά εβδομάδα, πέραν των δεκάδων χιλιάδων μοριακών τεστ και rapid tests, πραγματοποιούνται εκατομμύρια self tests. Παράλληλα, όμως, στο παρασκήνιο καταβάλλει έντονες προσπάθειες σε διακρατικό επίπεδο, ώστε οι περιορισμοί που έχουν θέσει Λονδίνo και Μόσχα, τις επόμενες εβδομάδες –και με βασικό ορίζοντα τα τέλη του επόμενου μηνός– να χαλαρώσουν.

Σε σχέση με το Λονδίνο, πέραν των ενεργειών που είχαν γίνει από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις έχει πλέον και το Μέγαρο Μαξίμου, με την εμπλοκή και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Η Βρετανία έχει ως γνωστόν κατατάξει, βάσει αριθμού κρουσμάτων, την Ελλάδα στις «πορτοκαλί» περιοχές, με αποτέλεσμα οι πολίτες της που την επισκέπτονται να πρέπει κατά την επιστροφή τους να παραμείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα και να προσκομίσουν δύο αρνητικά τεστ κορωνοϊού. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη βρετανική πλευρά να μην αντιμετωπιστεί η Ελλάδα ως ενιαία «περιφέρεια», αλλά σε «ζώνες», ανάλογα με το κατά τόπους επιδημιολογικό φορτίο. Ετσι, για παράδειγμα, η καραντίνα θα μπορούσε να αποφεύγεται για επισκέπτες που μεταβαίνουν και αναχωρούν απευθείας από νησιωτικές περιοχές στις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σημειώνεται πως ανάλογη ρύθμιση είχε επιτευχθεί και πέρυσι το καλοκαίρι με τη Βρετανία.

Αντίστοιχες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με τη Ρωσία. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε νέα επικοινωνία με τη Ρωσίδα ομόλογό του κ. Πόποβα. Η Μόσχα δεν θέτει σε καραντίνα τους πολίτες της που επιστρέφουν από την Ελλάδα, αλλά αρνείται να αποδεχθεί αύξηση των πτήσεων από και προς τη Ρωσία, περιορίζοντας έτσι τις τουριστικές ροές. Με βάση τα όσα έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα, θεωρεί ότι επί του παρόντος δεν πληρούνται τρία κριτήρια που θα οδηγούσαν στην «απελευθέρωση» του τουρισμού: Ειδικότερα, εστιάζει:

• Στην επιδημιολογική εικόνα, καθώς θεωρεί ότι σε επίπεδο κρουσμάτων η Ελλάδα υπερβαίνει το «όριο ασφαλείας».

• Στην υπερκάλυψη των ΜΕΘ COVID-19.

• Και στον δείκτη Rt, τον οποίο θεωρεί ακόμη υψηλό.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για τους λόγους που έχουν οδηγήσει τη Μόσχα στη συγκεκριμένη προσέγγιση. Στο Μαξίμου τη συνδέουν με μια γενικότερη «δυσφορία» της κυβέρνησης Πούτιν έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση που τηρεί σε γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και έναντι του εμβολίου Sputnik V. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν, πάντως, πως η Ρωσία θέλει ειλικρινά να εξευρεθεί λύση και σημειώνουν πως τηρεί την ίδια αυστηρή στάση σε σχέση με τις τουριστικές ροές και αναφορικά με κράτη εκτός Ε.Ε., όπως το Μαυροβούνιο αλλά και η Τουρκία, παρότι ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε για τις σχετικές διαβουλεύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα το «δεξί του χέρι», τον Ιμπραήμ Καλίν. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης συνεχίζονται και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν και πάλι συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, με στόχο να επιτευχθεί λύση μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, που θα ανοίξει ευκολότερα τον δρόμο για έλευση τουριστών στη χώρα από το τέλος Ιουνίου. Υπό αυτή την έννοια, οι προτροπές για τήρηση των μέτρων και αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών θα συνεχιστούν, ενώ θα γίνονται και συνεχείς έλεγχοι.

Παράλληλα, σημαντική εξέλιξη θεωρείται η έγκριση του Πράσινου Διαβατηρίου από την Ε.Ε. Μάλιστα η Αθήνα θεωρεί σημαντικό ότι ο αρμόδιος επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

Τέλος, ενισχυτικά για τις προοπτικές του τουρισμού εκτιμάται πως θα λειτουργήσει και η δέσμη μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ως κίνητρο για την ταχύτερη επαναλειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων ξενοδοχείων: Πολλοί ξενοδόχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ανοίξουν τις μονάδες τους, καθώς οι κρατήσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά με κλειστά τα ξενοδοχεία, μένουν καθηλωμένες και οι κρατήσεις. Πρόκειται δηλαδή για έναν φαύλο κύκλο, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να σπάσει το ταχύτερο δυνατό.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου