Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η δημιουργία νέων, σύγχρονων ΤΕΠ, στο νοσοκομείο Ρόδου
Την πλήρη ικανοποίησή του, για τις εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου (αν και με ‘αστερίσκους’ λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων) εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αναλυτικότερα, υπογράμμισε τα εξής:
«Θέλω να μιλήσουμε για ένα θέμα το οποίο αναδείχθηκε πριν από την προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα, την ημέρα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το αναπτυξιακό συνέδριο της ΠΝΑι παρουσία τεσσάρων υπουργών και γραμματέων από δώδεκα υπουργεία. Αφενός, την επομένη πήγα στις Κυκλάδες, αφετέρου –και να μην είχα φύγει- δεν ήταν κατάλληλο το χρονικό διάστημα για δημόσια συζήτηση λόγω του ό,τι ήταν η τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ακούστηκαν πάρα πολλά από… πάρα πολλούς, καθώς ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων όλων των κομμάτων, αισθανόταν την υποχρέωση να μιλήσει για να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Κατανοητό… Ο λόγος για το ακτινοθεραπευτικό –ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει και τον δημόσιο διάλογο και τους συμπατριώτες μας, εφόσον είναι μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στη Ρόδο, αυτό το κέντρο για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι χρήζουν θεραπείας κατά του καρκίνου.
Και φυσικά, δεν είναι μια ανάγκη, η οποία –γεωγραφικά- εντοπίζεται μόνο στη Ρόδο. Κανείς καταλαβαίνει ότι ένα τέτοιο κέντρο, λειτουργώντας εδώ, θα καλύψει τις ανάγκες και πολλών ακόμη νησιών μας. Μέχρι σήμερα, η μοναδική επιλογή που έχουν είναι να ταξιδέψουν μακριά –πράγμα που σημαίνει, πολύ μεγαλύτερο κόστος και ταλαιπωρία σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα αντέξουν αυτά.
Ήταν ιδιαίτερη στιγμή –τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου- η Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 οπότε και μπορέσαμε να το ανακοινώσουμε και βεβαίως, να πούμε ότι έχουμε πια το πράσινο φως για την κατασκευή του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου!
Διάβαζα απίθανες δηλώσεις για το θέμα… Πίστευα πάντα ότι σε κάποια θέματα, μπορούμε να συμφωνήσουμε, όπως πίστευα πάντα ότι κάποια θέματα, μπορούν να είναι κοινοί στόχοι. Μάλλον, νομίζω ότι είναι αδύνατον –πια- αφού και σε αυτό το θέμα, δεν μπορούμε να έχουμε μια ειρηνική διαχείριση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον δημόσιο διάλογο όπως και σε μια ψύχραιμη συζήτηση…».
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, κανένας φορέας πλην του υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί να κατασκευάσει μια Δομή Υγείας. Μπορεί κάποιος φορέας να πιέσει –πολιτικά- άλλον φορέα για να φτιαχτεί μια Δομή Υγείας, αλλά μέχρι εκεί.
«Είναι η πρώτη κυβέρνηση η οποία αγκάλιασε αυτό τον στόχο και τον ενέκρινε. Η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε απορρίψει πανηγυρικά το 2018 (κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο που είχε λάβει χώρα στο Ρόδος Παλάς). Η συζήτηση σχετικά με τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις σε αυτά τα θέματα, έχει να κάνει με τον βαθμό πίεσης, συνεννόησης και αποτελεσματικότητας ως προς την πίεση. Μας ακούνε ή δεν μας ακούνε στο κέντρο, περνάνε ή όχι τα ζητήματα που θέτουμε εμείς ως διεκδίκηση. Εμείς φέρνουμε αποτελέσματα και κλείνουμε μία – μία τις πληγές που υπάρχουν. Το ακτινοθεραπευτικό είναι μία ακόμη πληγή, όπως πολλές άλλες (π.χ. το Εθνικό Θέατρο για το οποίο, επαναλαμβάνω την δέσμευση που είχα δώσει πρόσφατα ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες…).
Για το ακτινοθεραπευτικό –πέρα από την πίεση- υπάρχει και η προσπάθεια. Είναι άλλο πράγμα να είσαι μόνο ‘τζάμπα λόγια’ και άλλο να δουλεύεις τόσο στο κομμάτι της διεκδίκησης όσο και στο κομμάτι της προετοιμασίας. Κι αυτό γιατί όλο αυτό το διάστημα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών μας, δούλεψε πάρα πολύ σκληρά, για να έχει βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση που δινόταν το πράσινο φως» και ευχαρίστησε την ομάδα των συμπολιτών μας που εργάστηκαν εθελοντικά (στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά) για να ολοκληρωθεί το πόνημα.
Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη του περιφερειάρχη ότι υπάρχει ένα κομμάτι 170 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και ΔΕΝ έχει ούτε οικοδομική άδεια, ούτε εμφανίζεται μέσα στο… Κτηματολόγιο Ρόδου (!!!) ενώ δεν υπήρχαν ούτε περιβαλλοντικές μελέτες για το κτήριο –τις οποίες εκπόνησε η ΠΝΑι.
«Δεν με φοβίζει, ούτε ανησυχώ για την δημοπράτηση. Όποτε μας δώσουν το πράσινο φως, είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε. Άλλωστε θα διαθέσουμε και χρήματα από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα. Ανησυχώ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εμείς πάντως, αναζητούμε και μια εναλλακτική…».
Όπως ανέφερε, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών και αφού σχηματιστεί κυβέρνηση, η ΠΝΑι θα πιέσει ξανά για να γίνει η μεταβίβαση της γης που βρίσκεται εκεί ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Υγείας, έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει όλο τον εξοπλισμό του ακτινοθεραπευτικού που είναι 1.379 τ.μ. κτήριο με ειδικές προδιαγραφές (λόγω ακτινοβολίας) κ.λπ.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται και τα κλιματιστικά τα οποία θα τοποθετηθούν στο Νοσοκομείο με δαπάνη και μέριμνα της ΠΝΑι ενώ, την ίδια ώρα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και η δημιουργία νέων, σύγχρονων, ΤΕΠ τα οποία θα δημιουργηθούν στο τέρμα της δεξιάς πτέρυγας του Γ.Ν.Ρ.