Μεγάλα παραμένουν τα κενά στα νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά στις δομές υγείας σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Πέρα από τις δυσλειτουργίες στην περίθαλψη των μόνιμων κατοίκων, το πρόβλημα της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού γίνεται ακόμη πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της αύξησης του τουριστικού ρεύματος.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που έχει προχωρήσει σε καταγραφή των ελλείψεων σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία, τα μισθολογικά κίνητρα δεν είναι αρκετά για την πλήρωση των θέσεων, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί του υπουργείου Υγείας να βαίνουν άγονοι. Σημειώνεται πως για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση των νοσοκομείων στα ακριτικά νησιά, το υπουργείο Υγείας παρέχει επιπλέον απολαβές ύψους 1.800 ευρώ το μήνα σε κάθε γιατρό, πέραν του μισθού, και 1.200 σε κάθε νοσηλευτή.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου της Ρόδου, όπου όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο, εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο).
Στο νοσοκομείο της Λήμνου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος, ενώ υπηρετεί μόνο ένας χειρουργός, ένας παθολόγος, ένας γενικός ιατρός, ένας ογκολόγος, ένας ΩΡΛ.
Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, που αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας όλο το χρόνο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό, είναι χωρίς παθολόγο, πνευμονολόγο και μικροβιολόγο. Έχει μόνο ένα γενικό γιατρό και ένα παιδίατρο, ενώ ο αναισθησιολόγος καλύπτεται με έναν από μετακίνηση.
Στη Σύρο που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας καθώς οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η μονάδα τεχνητού νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς.
Το νοσοκομείο στη Νάξο έχει ένα χειρουργό και ένα αναισθησιολόγο και δεν γίνονται χειρουργεία όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Έχει μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφίες κ.λ.π.
Στο νοσοκομείο στην Κω δεν υπάρχει παθολόγος και οι θέσεις καλύπτονται με μετακινήσεις.
“Μορφή επιδημίας πήραν οι παραιτήσεις από τα νοσοκομεία”
“Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά. Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς. Χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά” σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
“Τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία, η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές ή η απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές, τείνουν να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα”, είχε αναφέρει επίσης σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
“Ειδικά για το επίδομα αγόνου επισημαίνεται ότι η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό” συνέχιζε.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ.
Πηγή capital.gr