Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με την υποστήριξη της δημοτικής αρχής, έχει θέσει ως στόχο να μετατρέψει τη Ρόδο σε «κέντρο της ελληνικής διασποράς», ξεκινώντας από το Μάιο του 2024 το θερινό σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
«Στον Καναδά καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, όχι απλά για να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα αλλά και ο πόθος της δεύτερης και τρίτης γενιάς να έρθει σε επαφή να τη μάθει, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μαθητικός πληθυσμός στον Καναδά μειώθηκε. Και αυτό το διερευνούμε, θέλοντας να καταλήξουμε στην αιτία.
Με την ίδρυση του θερινού σχολείου, θα καταστήσουμε τη Ρόδο κέντρο της ελληνικής διασποράς. Οι πρώτοι φοιτητές θα έρθουν τον Μάιο του 2024. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες από το πανεπιστήμιο του Τορόντο να γίνει στη Ρόδο ένα θερινό μάθημα ανεξάρτητα από το θερινό σχολείο», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου ο δρ. Θέμης Αραβοσιτάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο και επικεφαλής της πρωτοβουλίας.
Εξέφρασε επίσης την αγάπη του για τη Ρόδο, δηλώνοντας: «Δεν είμαι από τη Ρόδο, δεν μεγάλωσα εδώ και δεν έχω καταγωγή από εδώ. Είναι όμως το νησί που θεωρώ ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Στη Ρόδο δεν έρχομαι μόνο για τις ομορφιές της και τον πλούσιο πολιτισμό της. Έρχομαι και για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και που θεωρώ οικογένειά μου πλέον».
Ο αντιδήμαρχος τουρισμού Θανάσης Βυρίνης, δήλωσε ότι το θερινό σχολείο θα συμβάλει και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνση Τουρισμού αναγνωρίζουν ότι ο πνευματικός πλούτος του νησιού μας και η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να αναδεικνύονται και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει κάνει αρκετή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.
Προσδοκούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, θα προσελκύσει φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο.
Μιλάμε για μία σημαντική πτυχή του θεματικού τουρισμού, τον φοιτητικό-εκπαιδευτικό τουρισμό. Είναι λοιπόν σπουδαία η συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού με την ίδρυση ενός θερινού σχολείου που θα πραγματοποιείται κάθε Μάιο και που θα συμμετέχουν 50 φοιτητές κάθε φορά».
«Η συνεργασία του κ. Αραβοσιτά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μας τιμά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ο Δήμος Ρόδου θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει τον Πολιτισμό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας, Κώστας Ταρασλιάς.
Η σύμβουλος του δημάρχου Δέσποινα Χατζηδιάκου, η οποία υπήρξε στο παρελθόν συντονίστρια ελληνικών σπουδών στον Καναδά, αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον κ. Θέμη Αραβοσιτά όταν ως δάσκαλος είχε βάλει στόχο να μάθουν τα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς την ελληνική γλώσσα. Τόνισε ότι αγαπά πολύ τη Ρόδο, όπου έχει φέρει μαθητές στο πλαίσιο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Στις σπουδές του κ. Αραβοσιτά, και στις προσπάθειές του για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στον Καναδά, στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο θερινό σχολείο που θα λειτουργήσει από το 2004 στη Ρόδο και όπου θα συμμετέχουν Ροδιτόπουλα της διασποράς αλλά και φοιτητές από κάθε Πανεπιστήμιο με στόχο να βιώσουν την ελληνική γλώσσα μέσα από τον πλούσιο πολιτισμό της Ρόδου και την ιστορία της και να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα στη διασπορά, αναφέρθηκε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασιλεία Καζούλλη.
https://www.dimokratiki.gr/24-05-2023/se-kentro-tis-ellinikis-diasporas-tha-metatrapei-to-nisi-tis-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.