Για την 24η Οκτωβρίου 2024 προσδιορίστηκε χθες από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης των πράξεων εκπτώσεώς τους λόγω οφειλών που άσκησαν 9 αιρετοί κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο Μιχάλης Κορδίνας, μέλος της παρατάξεως «Με Δύναμη για τη Ρόδο» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ρόδου κοινοποίησε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου την 9η Απριλίου 2024 έγγραφο του Τμήματος Ταμείου με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το σύνολο των οφειλών του κ. Κορδίνα ανέρχεται στο ποσό των 750.196,58 ευρώ εκ των οποίων τα 740.257,30 ευρώ αφορούν σε πράξεις καταλογισμού ενώ το ύψος των λοιπών οφειλών (κλήσεις, ΤΑΠ κλπ) ανέρχονται σε 9.939,28 ευρώ.
Για τα ποσά αυτά δεν έχει υπάρξει εξόφληση ή ρύθμιση με τμηματική καταβολή.
Όμοια διαδικασία με την υποβολή αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής έχουν κινήσει 7 αιρετοί του Δήμου Ρόδου, μέλη δημοτικών κοινοτήτων.
Εν πάση περιπτώσει, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσέφυγαν και οι κ.κ. Βασίλειος Κωστομοίρης (Ψίνθου), Ιωάννης Αυγενικός (Παστίδας), Ιωάννης Πετράς (Πλατανίων), Ιωάννης Χριστοφοράκης (Εμπωνας), Σ. Καραμαρίας (Πυλώνας), Εμμανουήλ Αμβροσιάδης (Κρητηνίας), Μιχαήλ Χριστοδούλου (Λαχανιά) και Γεώργιος Σταυριάς (Θεολόγου).
Αναμένονται οσωνούπω εξάλλου και οι αποφάσεις του ΣτΕ επί των συναφών αιτήσεων αναστολών που έχουν ασκήσει οι ανωτέρω.
Σημειώνεται εξάλλου ότι την περασμένη Παρασκευή ορκίστηκαν στον Δήμο Ρόδου 10 αναπληρωματικοί κοινοτικοί σύμβουλοι προς αντικατάσταση συναδέλφων τους που εξέπεσαν λόγω οφειλών και σύντομα αναμένεται η έκπτωση δύο εκ των αναπληρωματικών αυτών λόγω οφειλών!
Με τις προσφυγές τους διατείνονται ότι υπήρξε εσφαλμένη εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις έκδοσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ρόδου, της διαπιστωτικής Πράξης αυτοδίκαιης έκπτωσης αιρετού δημοτικού συμβούλου από το αξίωμά του λόγω οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4804/2021 αλλά και τη νομολογία του ΣτΕ.
Τονίζουν στις προσφυγές τους ότι απαραίτητη και αναγκαία νομική, αλλά και λογική, προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί να τύχει εφαρμογής η διάταξη περί αυτοδίκαιης έκπτωσης αιρετού από το αξίωμα που κατέχει λόγω οφειλής προς το Δήμο ή τα νομικά του πρόσωπα, αποτελεί η γνώση της οφειλής του υποτιθέμενου οφειλέτη.
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν νοείται να θεωρηθεί κάποιος οφειλέτης, αν τελεί εν αγνοία της. Αν αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της επικαλούμενης οφειλής του.
Εν προκειμένω, όπως εκθέτουν δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση ούτε από το Δήμο Ρόδου, ούτε από τη ΔΕΥΑΡ, σχετικά με την ύπαρξη οφειλής τους προς αυτούς, και το πληροφορήθηκαν, το πρώτον, με την έκδοση της απόφασης αυτοδίκαιης έκπτωσής τους από τα αξιώματά τους, όταν τους κοινοποιήθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις.
Μάλιστα προχώρησαν στην εξόφλησή τους ενώ τονίζουν ότι αγνοούσαν το πραγματικό ύψος της οφειλής και ότι ούτε καν στο σώμα των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ρόδου, γίνεται αναφορά στο ακριβές ποσό της οφειλής τους. Γενικά και αόριστα γίνεται αναφορά σε οφειλή τους «η οποία υπερβαίνει τα 300 ευρώ έως την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών αρχών», χωρίς καν να αναγράφει το ακριβές ποσό αυτής της οφειλής.
Τις υποθέσεις χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Λάμπρος Πάσχος.