Με την ακρίβεια να αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν σήμερα τα… ξίφη τους για την οικονομία στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα άτυπο «debate» μεταξύ των κομμάτων, που προσέρχονται με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στη σημερινή συνεδρίαση.
Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση μιλά για «εισαγόμενη ακρίβεια» και εστιάζει στις κινήσεις που γίνονται τόσο για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών όσο και στα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Παράλληλα εξαπολύονται πυρά στην αντιπολίτευση πως καταθέτει ακοστολόγητες προτάσεις και το μήνυμα που εκπέμπεται είμαι πως δεν πρέπει να τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική ισορροπία.
Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την τιθάσευση των τιμών. Μία πρόγευση της κριτικής που ασκείται -π.χ. για το γεγονός πως δεν μειώνεται ο ΦΠΑ- υπήρξε χθες στη Βουλή και σήμερα δίνεται νέο… ραντεβού στην Ολομέλεια.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα εστιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός. «Ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας, δεν το κρύψαμε ποτέ και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, με ελέγχους, με πρόστιμα, με παρεμβάσεις στις πολυεθνικές» σημείωσε χθες.
Προσέθεσε δε «αλλά η καλύτερη απάντηση για την ακρίβεια είναι η μείωση των φόρων, η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση των μισθών. Διότι κάποια στιγμή οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν και ο πληθωρισμός να πέφτει, αλλά οι μισθοί θα έχουν μείνει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν».
Η οικονομία πηγαίνει προς την σωστή κατεύθυνση είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου και μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην δημιουργία νέων εργασίας και στην πτωτική πορεία της ανεργίας. Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναφερθεί και στην επιστολή που έχει στείλει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητά μία ευρωπαϊκή παρέμβαση η οποία να αντιμετωπίσει τους λεγόμενους εδαφικούς περιορισμούς προσφοράς (που έχει να κάνει με το πώς τιμολογούν οι πολυεθνικές).
Πάντως η κυβέρνηση σε αυτή την χρονική συγκυρία βγάζει από το τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή. Γιατί έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν» υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά».
Τι λέει η αντιπολίτευση
Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για την πορεία των τιμών εξαπολύονται από το ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών. Παράλληλα με αφορμή την κριτική της κυβέρνησης από την Κουμουνδούρου επισημαίνεται πως όλες οι προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος είναι κοστολογημένες.
Σε σχέση με τον ΦΠΑ η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην κυβέρνηση όλον αυτόν τον καιρό να τον μειώσει και είπε πως «το έχουν εφαρμόσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με απόλυτη επιτυχία και επίσης είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Απρίλιο του 2022». Σημείωσε ακόμα πως «από τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους η κυβέρνηση είχε το 2022 και το 2023 υπεραπόδοση σε φόρους, υπερέσοδα από φόρους, της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε «πρωταθλητές στην ακρίβεια: υπερτετραπλάσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα τον Μάρτιο, υπερτριπλάσιος τον Απρίλιο. Στον πάτο της Ευρωζώνης σε αγοραστική δύναμη ο ελληνικός λαός, προτελευταίος στην Ευρώπη των 27». Σχολίασε δε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι «τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω» λέγοντας χαρακτηριστικά « μπροστά μας είναι όλα τα δύσκολα».
Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Πηγή naftemporiki.gr