Ειδήσεις

Casus belli ο ΦΠΑ για τους νησιώτες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται αυτή τη στιγμή σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού, μετά τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και της “θολής” εικόνας που εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με το που θα κυμανθεί η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε διαμονή και εστίαση.
Το ενδεχόμενο να μην υφίστανται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα μεγάλα τουριστικά νησιά- αλλά όπως φαίνεται και στα νησιά της άγονης γραμμής, δεδομένου πως ο διαχωρισμός ανάμεσα σε κοσμοπολίτικα και μη νησιά προσκρούει σε νομικά κωλύματα-, και η επαναφορά του θέματος στις συζητήσεις με τους θεσμούς έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με κατοίκους και επιχειρήσεις να τονίζουν πως η επιβολή του μέτρου θα βάλει “ταφόπλακα” στις προοπτικές ανάπτυξης των νησιωτικών προορισμών, ειδικά των μικρότερων.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος έκανε χαρακτηριστικά λόγο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για “κοκτέιλ θανάτου” για τα νησιά του Αιγαίου που, εκτός από τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές, περιλαμβάνει τον ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, στην εστίαση και τον ΦΠΑ στη διαμονή, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, εμπαιγμό και κοροϊδία των νησιωτών. Τη μεγαλύτερη οργή προκαλούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα, που μέχρι πρότινος διαβεβαίωναν πως το φορολογικό καθεστώς στα νησιά δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Οι νησιώτες συμπληρώνουν ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς είναι αδιαπραγμάτευτο και προειδοποιούν με οξείες αντιδράσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη αν αυτό καταργηθεί.

Ξενοδόχοι και επιχειρήσεις τονίζουν ότι αν τελικά εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας, η απόφαση αυτή θα είναι καταδικαστική για τον ελληνικό τουρισμό, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι την επόμενη σεζόν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Στο ίδιο πλαίσιο οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων τουριστικών φορέων, που αντιδρούν στο σενάριο να ανέβει ξανά ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού υποστηρίζουν πως η αύξηση στη διανυκτέρευση από 6,5% στο 13% θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να καταστεί διαχειρίσιμη, υπό την προϋπόθεση εντούτοις να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αν το τουριστικό πακέτο φτάσει στο 23%, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Και αυτό γιατί το τουριστικό μας προϊόν θα βγει εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%, ενώ παράλληλα η επιβολή αυτή θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου