«Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να είναι μέρος της Ευρώπης σε αντιδιαστολή με όσα πρεσβεύει ο Πούτιν που θέλει να καταστρέψει την ενότητα της Ευρώπης» δηλώνει ο Κασπαροφ που βρίσκεται στην Αθήνα και προειδοποιεί τους Ελληνες για τις επιδιώξεις του δικτάτορα Πούτιν.
Για στρατηγική μειονεκτήματα σε μια σχέση της Ελλάδας με το καθεστώς του Πούτιν μίλησε σε σήμερα, Τρίτη, ο μεγαλύτερος, ίσως σκακιστής όλων των εποχών, Γκάρι Κασπάροφ, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Νιάρχος με αφορμή την ολοκλήρωση του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος «Σκάκι στα Σχολεία» – το οποίο υποστήριξε την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Γκάρι Κασπάροφ (ιδρυτής του Kasparov Chess Foundation Europe), ο Γιάννης Ζερβάκης (Διοικητικός Διευθυντής του ΙΣΝ), ο Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της ‘Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης) και η Εύα Πολυζωγοπούλου (Συντονίστρια Δωρεών Παιδείας, ΙΣΝ). Σημειωτέον, σήμερα, Τρίτη (19.00 – 22.00) ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει αγώνα σκάκι σιμουλτανέ «εναντίον» 15 παιδιών, ηλικίας 8-14 ετών.
«Ο Πούτιν, όπως κάθε δικτάτορας, χρειάζεται να διαιρέσει τον εχθρό του»
Σύμφωνα με τον Γκασπάροφ, «ο Πούτιν θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της Ελλάδας». Και συνέχισε: «Ο Πούτιν, όπως κάθε δικτάτορας, χρειάζεται να διαιρέσει τον εχθρό του, να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία του. Αυτό κάνει με τις δυσκολίες της Ελλάδας… Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα, με δημοκρατία από την αρχαιότητα, έχει κοινό τόπο με τη δικτατορία του Πούτιν».
Κι όσον αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρώπη; «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Ε.Ε, όμως αν υπάρξει ρήξη θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε.
Παίζει ο Αλέξης Τσίπρας μια παρτίδα σκάκι σιμουλτανέ με τους εταίρους;
«Στο σκάκι, είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Εδώ ελπίζω να είναι μια περίπτωση που θα είναι στο τέλος όλοι κερδισμένοι», ήταν η απάντησή του.
Τι ήταν, άραγε, αυτό που έπεισε τον Γκάρι Γκασπάροφ να έρθει στην Ελλάδα και να παίξει σκάκι; «Για να δείξω σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο που στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με όραμα, άνθρωποι που σκέφτονται το μέλλον… Eίμαι ευτυχής επειδή την στιγμή που όλοι βλέπουν την Ελλάδα ως πηγή προβλημάτων είμαι εδώ για να μιλήσουμε για κάτι τόσο θετικό», απάντησε.
Και η πολιτική; Τι σχέση έχει με το σκάκι; «Είναι όπως στο σκάκι. Αλλοτε κερδίζεις, άλλοτε χάνεις. Το θέμα είναι να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι. Νομίζω πως τα έθνη έχουν πολλά μαθήματα να μάθουν από το σκάκι.»
Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας του Γκάρι Κασπάροφ; Οτι φροντίζει να μην αφήνει τα προβλήματα ή το άγχος να τον καταβάλλουν.«Κοιμάμαι παντού. Στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας σκάκι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας μου» είπε.
«Σκάκι στα Σχολεία»: το γνώρισαν 6.000 μαθητές
Την περίοδο 2013-2015, συνολικά 300 τμήματα από 190 σχολεία, από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία», ενώ περίπου 6.000 μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να επωφεληθούν από τον ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του σκακιού.
Κασπάροφ: Υπερδραστήριος στα 52 του
Μεταξύ άλλων, ταξιδεύει ανά τον κόσμο, έχει δημιουργήσει παραρτήματα του Ιδρύματος του σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική, αρθρογραφεί στη Wall Street Journal, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη και … παίζει σκάκι.
thetoc.gr