Ειδήσεις

Τα παράπονα των Ευρωπαίων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις

Το 50,7% αφορά σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπηρεσίες παροχής καταλύματος – Ποια τα παράπονα των Ελλήνων στους ξένους

Εκδήλωση με θέμα «Συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Παρουσία και προοπτικές του θεσμού στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας και την Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή».

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι χώρες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα παράπονα των Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με μία επιχείρηση που είχαν συναλλαγή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο 20,7%, η Γερμανία 16,2%, η Ιταλία 12,7%, η Κύπρος 12,1% και η Ισπανία 11,2%. Από άλλους ευρωπαίους καταναλωτές σχετικά με προβλήματα που είχαν στη συναλλαγή τους με επιχείρηση εγκατεστημένη στην Ελλάδα πρώτοι έρχονται οι Σουηδοί 15,4%, ακολουθούν οι βέλγοι 11,4%, Ηνωμένο Βασίλειο 11,2%, Γερμανία 9,1% και Νορβηγία 7,6%.

Οι πέντε κυριότεροι τομείς παραπόνων από Έλληνες καταναλωτές είναι: μεταφορές 37,9%, αναψυχή και πολιτισμός 17,5%, επικοινωνία 13,3%, εστιατόρια ξενοδοχεία και υπηρεσίες καταλύματος 6,1% και ένδυση υπόδηση 5,2% ενώ αλλάζει η σύνθεση στα παράπονα των ευρωπαίων προς ελληνικές επιχειρήσεις. Το 50,7% αφορά σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπηρεσίες παροχής καταλύματος, οι μεταφορές αποτελούν το 32,7% των παραπόνων, η κατηγορία αναψυχή και ο πολιτισμός αποτελούν το 5,2% , ένδυση και υπόδηση 1,7% και επικοινωνία 1,5%.

Η Δέσποινα Σπανού, διευθύντρια του τομέα Καταναλωτών, στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι για τις διασυνοριακές συναλλαγές 300.000 καταγγελίες από καταναλωτές έχουν διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών από το 2005 μέχρι το 2015 με το ηλεκτρονικό εμπόριο να είναι ο πρώτος τομέας παραπόνων και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου των καταγγελιών.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει δωρεάν εφαρμογή για κινητά και στα ελληνικά που βοηθά πολύ τους καταναλωτές όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τα δικαιώματα που έχουν και πρέπει να διεκδικήσουν.

Όπως είπε η ίδια, για την εξωδικαστική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών, από την αρχή του 2016 όσοι πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές θα επιλύουν τις διαφορές τους μέσω μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την επίλυση των καταναλωτικών διαφορών ηλεκτρονικά πλέον και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος.

Επίσης υπογράμμισε ότι μόνο 15% των πολιτών στην ΕΕ αγοράζει μέσω διαδικτύου από άλλη χώρα και μόνο 7% των μικρομεσαίων μετέχουν σε αυτή την αγορά.

Η Αθηνά Κοντογιάννη, αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή, Διευθύντρια Ε.Κ.Κ. Ελλάδας ανέφερε ότι το 2014 έκλεισε με διπλασιασμό των αναφορών σε σχέση με το 2013. Σε απόλυτα μεγέθη οι καταγγελίες είναι πολύ μικρός αριθμός που δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών και ότι στα μέσα Ιουλίου θα γίνει καμπάνια στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την ενημέρωση των επιβατών και θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με διάφορους εμπορικούς κλάδους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου