Ακόμη και 170 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή πιο πολύ από όσο θα αποδώσει μόνο φέτος η περικοπή του ΕΚΑΣ μπορεί να κοστίσει στα ελληνικά κρατικά ταμεία η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ποσό αυτό θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα ως συμμετοχή στα ιδία έσοδα της Ε.Ε., ώστε να καλυφθεί το “κενό” που θα αφήσει πίσω του το Brexit: η συνεισφορά της Βρετανίας είναι 12 δισ. ευρώ ετησίως, έναντι 1,65 δισ. ευρώ της Ελλάδας, επί συνόλου προϋπολογισμού της Ε.Ε. στα 117 δισ. ευρώ.
Η Βρετανία είναι η 3η μεγαλύτερη εισοδηματικά χώρα της Ε.Ε. μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν – ΑΕΠ στα 2,22 δισ. ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ της Ελλάδας) και επίσης είναι μια “ανεπτυγμένη” χώρα.
Έτσι, τόσα χρόνια ήταν “καθαρή” χρηματοδότης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που στη συντριπτική του πλειονότητα καταλήγει στα ΕΣΠΑ αλλά και (εσχάτως) στις δράσεις για το προσφυγικό. Η Ελλάδα, αντιθέτως, λαμβάνει κάθε χρόνο πολύ περισσότερα από όσα συνεισφέρει.
Η έξοδος της Βρετανίας αν δεν οδηγήσει σε αύξηση της συνδρομής θα φέρει μείωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ελλάδα θα χάσει από το Brexit.
capital.gr