Ειδήσεις

Τα «ναι» και τα «όχι» των αρχηγών στο πόκερ του εκλογικού νόμου

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και με επαναβεβαίωση του στόχου του Μαξίμου για εξεύρεση πλειοψηφίας 200 βουλευτών έκλεισε ο πρώτος γύρος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον νέο εκλογικό νόμο.

Μετά τα τρία σημερινά ραντεβού τυ Αλέξη Τσίπρα με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές επεσημαίνουν ότι οι συνομιλίες είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, «πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17».

Αύριο, και με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση – όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές – θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών ραντεβού σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter: «Επιδιώκουμε και επιμένουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο ακόμα και στα θέματα που μπορεί να διαφωνούμε… Οι συνθήκες είναι ώριμες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Μητσοτάκης: «Οχι» (σχεδόν) σε όλα

Στα τρία σημερινά ραντεβού ουσιαστικά επαναβεβαιώθηκαν οι ήδη γνωστές θέσεις των κομμάτων, με τις περαιτέρω εξελίξεις να εξαρτώνται από την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, όπως αναμενόταν, «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποδεχόμενος συζήτηση μόνον για την ψήφο των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. «Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν, η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις», είπε ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτοντας ότι αυτή η σταθερότητα υπηρετείται από τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν άκουσε συγκεκριμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ν.Δ. επιμένει στην πρότασή της για ευρείες θεσμικές αλλαγές.

Γεννηματά: Περιμένουμε την δημόσια πρόταση της κυβέρνησης

Στην τελική πρόταση που θα καταθέσει «δημόσια», όπως είπε, η κυβέρνηση παρέπεμψε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του εκλογικού νόμου. «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση» δήλωσε μετά το ραντεβού στο Μαξίμου χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση διερευνητική.

«Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η  συζήτηση για τα θέματα αυτά,  όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Έτσι λοιπόν, αν και όταν, η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε» πρόσθεσε. Διεμήνυσε παράλληλα ότι «τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

Κουτσούμπας: Μόνον απλή και άδολη αναλογική

Την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής επανέλαβε , από την πλευρά του, στον πρωθυπουργό ο γραμματέας του ΚΚΕ Δηήτρης Κουτσούμπας.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, το ΚΚΕ αναφέρει ότι εκφράστηκε η «πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση».

Ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα, καθώς ο πρωθυπουργός «αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου