Για να απολαμβάνουν οι Δωδεκανήσιοι υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη στα νησιά τους
Την πρότασή του για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω που είχε υποβάλλει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επανέφερε με τον πιο επίσημο τρόπο ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στην Κω, στην ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας που διεξάγεται το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου στο νησί του Ιπποκράτη.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του, που στηρίζεται ενεργά από πολίτες και φορείς της Κω και που η υλοποίησή της, μέσα από το σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόγραμμα του ΙΣΝ σε συντονισμό με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, θα συμβάλει σημαντικά στη στήριξη της Υγείας των κατοίκων των ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου. Η προτεινόμενη δράση αφορά την «ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω, μιας μονάδας Υγείας σε ένα νησί που συγκεντρώνει όλα μαζί τα ειδικά χαρακτηριστικά της «νησιωτικότητας», όπως τονίζεται στην επιστολή του Δημήτρη Γάκη προς το ΙΣΝ.
Η πρόταση για τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Κω, συνδυάζεται απόλυτα με τη θεματολογία του συνεδρίου, είπε ο Δημήτρης Γάκης, γιατί η αποτελεσματική λειτουργία του όλου συστήματος Υγείας, θα έχει μόνο θετικό αποτέλεσμα – και για την τοπική κοινωνία και για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη Δωδεκάνησο, επεσήμανε ο βουλευτής.
Στην ομιλία του στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική σημασία του τουρισμού Υγείας για τη νησιωτική χώρα, σημειώνοντας: «Ο σχεδιασμός τουριστικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι ο θεραπευτικός και ο ιαματικός τουρισμός, είναι ένας στόχος που προϋποθέτει άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και ανταγωνιστικές τιμές στις ιατρικές πράξεις, ενώ παράλληλα, τα αποτελέσματα βελτιστοποιούνται όταν αναπτύσσεται σε μια χώρα που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να συνδυάσει με ασφάλεια την ιατρική φροντίδα με την αναψυχή – όπως είναι η Ελλάδα. Ο Τουρισμός Υγείας – υπό αυτή τη σκοπιά, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, στην ποιοτική βελτίωση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος αλλά και στην επιμήκυνση της περιόδου, κάτι που αποτελεί ένα κρίσιμο στόχο ειδικά για τις νησιωτικές περιφέρειες. Για την επιτυχία των επιμέρους έργων, χρειάζεται συνέργεια Πολιτείας – Τ.Α., τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στην παρακολούθηση των δράσεων και στην υλοποίηση των έργων, για να μην είναι «ξεκομμένα» από τα τοπικά/περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις «αντοχές/δυνατότητες» (σε υποδομές, υπηρεσίες Υγείας κλπ) της περιοχής. Για να αποβαίνουν εν τέλει (τα έργα) προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας».
Η όποια παρέμβασή μας θα πρέπει να δουλεύει ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ο Δημήτρης Γάκης, σημειώνοντας: «Η ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων Υγείας στα νησιά μας θα φέρει, με την κατάλληλη στήριξη και σε συντονισμό με το Κράτος, θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του δικτύου μονάδων παροχής υπηρεσιών Υγείας στο Νησιώτικο χώρο. Για να μπορέσει ο νησιώτης να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη στο νησί του, να απολαμβάνει κάθε πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής», κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου.