Πάνω από 59 εκατομμύρια πολίτες ψηφίζουν σε μια ιστορική αναμέτρηση, με την οποία η Τουρκία γυρνά σελίδα στην σύγχρονη ιστορία της.
Σε αυτούς πρέπει να υπολογισθούν άλλα 3 εκατομμύρια 49 χιλιάδες 65 ψηφοφόροι του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1 εκατομμύριο 486 χιλιάδες 408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα έως τις 5 σήμερα το απόγευμα, που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν «Καλό κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.
Ο Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) επέλεξε να κάνει μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εξίσου μεγάλες ήταν και οι δύο προηγούμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, στη Σμύρνη και την Άγκυρα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι χθες κατέβασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης «πέντε εκατομμύρια» ανθρώπους, αριθμός που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, στη συγκέντρωση αυτή στη συνοικία Μαλτεπέ μετείχαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
Παρά το «ρεύμα» που φαίνεται ότι έχει τις τελευταίες ημέρες ο αντίπαλός του, ο 64χρονος Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι «Θεού θέλοντος, το βράδυ των εκλογών θα γιορτάζουν όλοι μαζί». Απαντώντας στον Ιντζέ που εξέφρασε φόβους για νοθεία, επέμεινε ότι η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου». Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας του Ιντζέ, ο οποίος πάντως είναι βουλευτής τα τελευταία 16 χρόνια.
«Το να είσαι καθηγητής φυσικής είναι ένα πράγμα, να διαχειρίζεσαι μια χώρα είναι άλλο. Το να είσαι πρόεδρος απαιτεί εμπειρία, απαιτεί γνώση της διεθνούς κοινότητας», επισήμανε.