Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο βρίσκεται σε όλες τις τροφές, επομένως η προσθήκη επιπλέον αλατιού στο φαγητό είναι υπερβολική. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού δημιουργεί πολλά σοβαρά θέματα υγείας. Η μείωση του αλατιού προλαβαίνει πολλούς σοβαρούς κινδύνους υγείας.
Συμβουλές που πρέπει να ξέρετε για το αλάτι.
Προσοχή στις ετικέτες
Οι διατροφικές ετικέτες βοηθούν να αντιληφθείτε την ποσότητα του αλατιού που υπάρχει μέσα στα προϊόντα. Η περιεκτικότητα σε αλάτι από το ένα προϊόν στο άλλο μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά κι εδώ χρειάζεται έλεγχος. Προτιμήστε τα προϊόντα που αναγράφουν «χωρίς πρόσθετο αλάτι» ή «με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», καλύτερες επιλογές είναι αυτές με λιγότερο από 120mg νατρίου ανά 100γραμμάρια. Προσοχή στην διατροφή των παιδιών το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους αργότερα.
Προσοχή στο φαγητό
«απ’ έξω»
Το φαγητό που τρώτε έξω σε εστιατόρια, café ή παραγγέλνετε απ’ έξω, συνήθως περιέχει πολύ περισσότερο αλάτι από το σπιτικό, γι’ αυτό καλό θα είναι να το περιορίσετε και να μην αποτελεί μέρος της διατροφής σας συχνά.
Όχι στο έξτρα αλάτι
Μην ρίχνετε έξτρα αλάτι σε κάθε φαγητό και δοκιμάστε να προσθέσετε βότανα, χυμό εσπεριδοειδών, πιπέρι, τζίντζερ, κύμινο, ώστε να δώσετε γεύση χωρίς αλάτι στο φαγητό. Σημαντικό είναι να μην ξεγελιέστε δοκιμάζοντας γιατί έτσι βάζετε συνέχεια αλάτι.
Προσοχή στις
επεξεργασμένες τροφές
Όταν η καθημερινότητα είναι φορτωμένη, πολλοί κάνουν εύκολες, αλλά ανθυγιεινές επιλογές από το σούπερ μάρκετ, απ’ όπου το αλάτι περισσεύει. Τέτοιες επιλογές είναι τα αλλαντικά, τα κράκερ, οι έτοιμες σούπες, τα ντρέσινγκ, οι σάλτσες, τα έτοιμα ζυμαρικά… Όλα αυτά είναι επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, μεταξύ άλλων, που πρέπει να αποφεύγετε, για το καλό της υγείας σας.
Όχι σε διάφορα
είδη αλατιού
Μην καταναλώνετε κάποιο είδος αλατιού άφοβα, επειδή είναι ροζ, Χαβάης, Κοσέρ ή Ιμαλαΐων. Το αλάτι παραμένει αλάτι και έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό σας.
Προσοχή
στα δημητριακά
Τα δημητριακά του πρωινού χρειάζεται να τα ελέγχετε στις ετικέτες γιατί υπάρχουν παγίδες.
Σημαντική συμβουλή
Για να καταλαβαίνετε με τι ισοδυναμεί το νάτριο στην ετικέτα ενός τροφίμου, μπορείτε να το πολλαπλασιάζετε (σε mg) με το 2,5. Αν, για παράδειγμα, ένα τρόφιμο περιέχει 400mg νατρίου, τότε 400×2,5=1000mg, φτάνει δηλαδή το 1 γραμμάριο αλατιού.