Πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται το φετινό καλοκαίρι στον τομέα του τουρισμού.
Πρόσφατες προβλέψεις φέρνουν τον ελληνικό τουρισμό αντιμέτωπο με την προοπτική ενός ανηφορικού τούνελ, ενώ εκφράζεται ο φόβος πως ένα μεγάλο ποσοστό τουριστικών μονάδων θα παραμείνουν κλειστές.
Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Για τη δύσκολη φετινή χρονιά τόσο για τον τουρισμό όσο και για τα ξενοδοχεία αναφέρεται σε συνέντευξή του στο in.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
– Πώς είδατε την εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία;
Το ΞΕΕ συμμετείχε δραστήρια όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί και με τους άλλους φορείς του τουρισμού στη σχετική διαβούλευση προκειμένου τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα. Και πράγματι αρκετές από τις εισηγήσεις μας έγιναν δεκτές.
Επιπλέον, μέσα σε 24 ώρες από τη σχετική ανακοίνωση, το ΞΕΕ άνοιξε στην ιστοσελίδα του ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα ώστε κάθε μέλος μας να μπορεί άμεσα και γρήγορα να λαμβάνει το εξειδικευμένο πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στο μέγεθός του και στις υπηρεσίες που προσφέρει. Ασφαλώς είναι πρωτόγνωρα όλα αυτά και ζούμε ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι.
Δεν είναι καλοκαίρι επιδόσεων, είναι μια σεζόν που η υγεία βρίσκεται πάνω απ’ όλα. Από κει κι έπειτα θα βάλουμε τα δυνατά μας και ό,τι μπορεί να σωθεί θα το σώσουμε.
– Πότε εκτιμάτε ότι θα επανέλθει η τουριστική βιομηχανία στα επίπεδα του 2019;
Αυτή την ώρα κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Μετά από μια πραγματικά καλή χρονιά, βρεθήκαμε ξαφνικά να πατάμε σε «κινούμενη άμμο» λόγω των συνεπειών της παγκόσμιας πανδημίας. Η ζήτηση παραμένει αναιμική και η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τουριστική κανονικότητα πριν δοθεί η απάντηση που περιμένει ολόκληρος ο πλανήτης από την ιατρική επιστήμη. Χωρίς εμβόλιο ή έστω αποτελεσματική θεραπεία, τα επίπεδα του 2019 θα είναι ανέφικτος στόχος.
Σαφώς όμως έχει νόημα να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Σε βραχυπρόθεσμη βάση, για να εξασφαλίσουμε το 2021 την ανταγωνιστικότητα που χρειαζόμαστε και να ενισχύσουμε την προβολής της χώρας.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, να διαμορφώσουμε το σχέδιο ποιότητας και θεματικού εμπλουτισμού του προϊόντος μας που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις που είναι αναγκαίες για να κατοχυρώσουμε την Ελλάδα στην κορυφή των παγκόσμιων προορισμών.
– Θα υπάρξουν «λουκέτα» στα ξενοδοχεία ελέω κοροναϊού;
Είναι μια πρωτόγνωρη σεζόν και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Γι’ αυτό με προτάσεις και παρεμβάσεις μας, τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου. Γίνανε τα πρώτα βήματα, βλέποντας όμως την εξέλιξη του καλοκαιριού είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να εμπλουτιστούν και να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης, ακριβώς για να μη υπάρξουν «λουκέτα».
Η ρευστότητα είναι αυτή που κρίνει τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου. Στο βαθμό που στραφούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής της ρευστότητας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνδυασμό και με τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα δίνει στην χώρα μας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούμε να αισιοδοξούμε για τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις;
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάνει ζημιά. Όχι μόνο στον κλάδο όπως λέτε αφού στην ουσία πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, όσο είναι ανεξέλεγκτες και συνιστούν μια γκρίζα ζώνη ανομίας και φοροδιαφυγής.
Η ζημιά είναι κοινωνική πρωτίστως. Οδήγησαν τα ενοίκια στα ύψη, έκαναν ανέφικτη τη στέγαση ειδικών κατηγοριών όπως γιατροί, δάσκαλοι, φοιτητές, στρατιωτικοί, σε συγκεκριμένες περιοχές. Άλλαξαν τη φυσιογνωμία ολόκληρων γειτονιών. Όμως πάνω απ’ όλα άνοιξαν εξ αρχής ένα μείζον ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας που μετά την εμφάνιση της πανδημίας είναι πραγματικά αδιανόητο να φιλοξενούνται μέσα ή δίπλα σε πολυκατοικίες οικογενειών επισκέπτες που δεν ελέγχονται από κανέναν.
– Πόσο έχει επηρεάσει τον κλάδο;
Την εξέλιξη την αναγνωρίζουμε ως αναγκαιότητα της ίδιας της ζωής. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες.
Πρώτοι εμείς είπαμε – το 2012 – ότι η τότε καινούργια δραστηριότητα ήταν καλοδεχούμενη, υπό τον όρο μιας ίσης μεταχείρισης και όχι της στρέβλωσης που υπάρχει σήμερα. Ολόκληρα κτίρια λειτουργούν σήμερα υπό το μανδύα της οικονομίας διαμοιρασμού ενώ το μόνο που κάνουν είναι να ανταγωνίζονται ευθέως ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.
– Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες;
Όλοι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί βλέποντας τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου θεσμοθέτησαν αυστηρούς περιορισμούς. Τώρα ήρθε η πανδημία και το φαινόμενο υποχωρεί καθώς πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται εκ νέου στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Εμείς μάλιστα προτείναμε να δοθούν και κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να αξιοποιήσουν με μακρόχρονη ενοικίαση τα ακίνητά τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να κάνουμε ό,τι και η υπόλοιπη Ευρώπη. Να υπάρχει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο και να διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του ώστε η φιλοξενία να μην είναι ξέφραγο αμπέλι. Είμαστε πια η μόνη χώρα η οποία δεν έχει πλαίσιο, το πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευτούν γειτονιές νησιά, κοινωνικές ομάδες αλλά και επαγγελματίες.
Πηγή: in.gr