Περίπου 110.000 ξένους επισκέπτες έχει υποδεχθεί η Ρόδος από την επανεκκίνηση του τουρισμού στις 13 Μαΐου μέχρι τώρα, ενώ αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται τουλάχιστον 35.000 τουρίστες στο νησί. Η σεζόν ξεκίνησε ομαλά, είναι όμως μεγάλο το κενό που αφήνει η Βρετανική αγορά.
«Από τις 13 Μαΐου που άνοιξε ο ελληνικός τουρισμός μέχρι σήμερα επισκέφθηκαν το νησί συνολικά 110.000 άτομα από 25 διαφορετικές χώρες. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο νησί 35.000 ξένοι επισκέπτες. Η παρουσία τους μπορεί να μην γίνεται ιδιαίτερα αισθητή, καθώς βρίσκονται διάσπαρτοι από την περιοχή των Φανών μέχρι και το Πλημμύρι. Οι περισσότεροι εξ αυτών μένουν σε all inclusive ξενοδοχεία, γι’ αυτό και δεν βλέπουμε κόσμο να κινείται εκτός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης, και συνέχισε λέγοντας:
«Στην πρώτη πεντάδα φιγουράρουν οι Γερμανοί, οι Πολωνοί, οι Ισραηλινοί, οι Σουηδοί και οι Τσέχοι. Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με τις βασικές μας αγορές, τη Βρετανική, τη Σκανδιναβική και τις αγορές του Βελγίου και των Κάτω Χωρών. Τουλάχιστον μέχρι το 2019, είχαμε περίπου το 50% των συνολικών αφίξεων από αυτές τις αγορές. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής τα νούμερα των επισκεπτών δεν είναι τα επιθυμητά. Και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί πρόβλημα, κυρίως σε περιοχές που δουλεύουν με τουρίστες από αυτές τις χώρες, όπως στην πόλη της Ρόδου και στη δυτική πλευρά του νησιού. Είμαστε σε αναμονή των ανακοινώσεων του Boris Johnson την Πέμπτη.
Οι εκτιμήσεις για την έκβαση της σεζόν, όπως είπε ο κ. Μιχαλάκης, είναι παρακινδυνευμένες. Εάν συγκρίνει κανείς τη φετινή με την περσινή σεζόν, τα δεδομένα μέχρι στιγμής, είναι καλύτερα, καθώς μέχρι και το τέλος Ιουνίου ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που θα έχει φιλοξενήσει η Ρόδος θα έχει φθάσει στους 140.000 περίπου. Αντίστοιχα, πέρυσι μέχρι το τέλος Ιουνίου ο τουρισμός δεν είχε ανοίξει και το νησί δεν είχε δεχθεί επισκέπτες. Παρόλα αυτά, ο κ. Μιχαλάκης σημειώνει: «Είναι βεβαίως θετικό το γεγονός ότι ο τουρισμός άνοιξε φέτος νωρίτερα. Ωστόσο δεν είναι αρκετό για την αγορά. Κινούμαστε στο 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τις συγκρίσεις όμως πρέπει να τις αποφεύγουμε γενικώς. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία. Βλέπουμε π.χ. ότι από πέρυσι οι αγορές ακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις-αποφάσεις σχετικά με τα διεθνή ταξίδια κλπ. Μετά από μία θετική ανακοίνωση, ο αντίκτυπος είναι θετικός στις κρατήσεις. Έπειτα όμως από κάθε αρνητική ανακοίνωση, σταματούν οι κρατήσεις και έχουμε ακυρώσεις. Είναι ρευστά τα πράγματα. Ωστόσο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Όσον αφορά στην προοπτική επιμήκυνσης της σεζόν, είπε ότι είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον Γερμανών αλλά και Βρετανών τουρ οπερέιτορς για πτήσεις προς τη Ρόδο το Νοέμβρη. Ακόμη και οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί χρειάζονται προορισμούς όπως η Ρόδος για να επιμηκύνουν τα προγράμματά τους και να μετριάσουν τις απώλειες των προηγουμένων μηνών. «Προς το παρόν πορευόμαστε βδομάδα με τη βδομάδα. Ο Νοέμβριος είναι ακόμη μακριά», τόνισε ο κ. Μιχαλάκης.
Η κρουαζιέρα
Φέτος, η κάθε εταιρεία κρουαζιέρας εφαρμόζει τη δική της πολιτική στο πλαίσιο των εγκεκριμένων πρωτοκόλλων, όσον αφορά στον τρόπο διακίνησης των επιβατών στα λιμάνια που επισκέπτεται. Η σεζόν ξεκίνησε με τις κρουαζιέρες τύπου “Bubble” με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στους επιβάτες να κινούνται ελεύθεροι στους προορισμούς που προσεγγίζουν τα πλοία. Είναι όμως πιθανό αμερικανικές πλοιοκτήτριες εταιρείες να δέχονται μόνο εμβολιασμένους επιβάτες, οπότε στην περίπτωση αυτή, το μοντέλο “Bubble” αναμένεται να καταργηθεί.
«Το μοντέλο bubble θα σταματήσει όταν μία εταιρεία μεταφέρει με τα πλοία της αποκλειστικά εμβολιασμένους επιβάτες. Δεν έχει να κάνει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνται στον προορισμό, στο λιμάνι κλπ. Εξαρτάται από το πρωτόκολλα της κάθε εταιρείας. Οι επιβάτες των πλοίων των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Επιβιβάζονται με ένα απλό τεστ. Αντίθετα, στα πλοία των αμερικανικών εταιρειών, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να είναι όλοι οι επιβάτες εμβολιασμένοι. Στην περίπτωση αυτή, το μοντέλο bubble μπορεί να σταματήσει. Πρόκειται όμως καθαρά για απόφαση των εταιρειών, όπως σας εξήγησα και όχι τοπικών αρχών ή φορέων.
Ναι, είναι αρνητικό που οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων δεν κινούνται ελεύθεροι στο νησί. Δεν είναι αυτό το μοντέλο κρουαζιέρας που επιθυμούμε για την αγορά μας και το νησί μας. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες εργάζονται κάποιοι άνθρωποι. Και σε αυτή τη δύσκολη εποχή, είναι αναγκαίο κάθε μεροκάματο. Απαιτείται υπομονή», δήλωσε ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης.