Ειδήσεις

Οι προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για την οικονομία

«Είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης, της διαμόρφωσης ενός Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης και Ανασυγκρότησης της Οικονομίας μας , που θα έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ελλάδα της προόδου, στην Ελλάδα που θα αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» επισήμανε στην ομιλία του, στην ημερίδα που οργάνωσε το Άλμα Ανάπτυξης με θέμα την οικονομία, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν, μεταξύ των άλλων, ο πρώην αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας, η πρώην υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου, και ο τ. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Π. Γεννηματάς.

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από την απορρόφηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ ή του ΣΕΣ.

Η ανάπτυξη θα έρθει από τα δυναμικά και εξωστρεφή στοιχεία της οικονομίας, από την επιχειρηματικότητα.

Η ρευστότητα , την οποία έχει ανάγκη η οικονομία μας, δεν μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τα δάνεια που θα προσφέρει το τραπεζικό σύστημα.

Η ρευστότητα μπορεί να προέλθει από νέα άμεσα ή έμμεσα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η εξωτραπεζική και ανακυκλούμενη χρηματοδότηση.

Το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται στο μοντέλο που χρεοκόπησε.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας πρέπει να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στις εξαγωγές, στην ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα , ο κ. Κόνσολας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις όπως:

-Μικρότερο Κράτος με κατάργηση και ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων ή οργανισμών.

-Ευέλικτο Κράτος, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και με τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό να μετατρέπονται σε Κέντρα Ενημέρωσης, να παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση και υποστήριξη σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

-Κατάργηση όλων των φόρων και τελών υπέρ τρίτων, που πέρα από το οικονομικό και διοικητικό κόστος της συλλογής τους, επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις και θέτουν εμπόδια στον ανταγωνισμό.

-Δίκαιο Κράτος με ηλεκτρονικούς συμψηφισμούς οφειλών ανάμεσα στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις. Το Δημόσιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε ηλεκτρονική πληρωμή, με ηλεκτρονικό χρήμα το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση προς τις τράπεζες.

-Αποσυμφόρηση των διοικητικών και φορολογικών δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις. Καθιέρωση μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στο δημόσιο και στους φορολογούμενους.

-Έμφαση στις εξαγωγές και στην καινοτομία.

Προτεραιότητα η αύξηση των εξαγωγών, η αύξηση σε διεθνές επίπεδο των προϊόντων μας που θα θεωρούνται εμπορεύσιμα, η στόχευση σε δυναμικές αγορές.

Αγορές που μπορούν να αποδειχθούν προνομιακές και με δυναμικά στοιχεία για τις εξαγωγές μας είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Κεντρική Ευρώπη, οι χώρες της Μ. Ανατολής, η Αίγυπτος αλλά και χώρες της Αφρικής.

-Νέες υποδομές και διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

Τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας, όχι μόνο για τις εξαγωγές μας αλλά και για την μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο.

Μαζί με τις υποδομές logistics , τα νέα σύγχρονα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα και τα λιμάνια μας, αποτελούν βάση ανάπτυξης και εξωστρεφούς δραστηριότητας, που παράγει πλούτο και νέες θέσεις απασχόλησης.

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σύνδεση των δημοσιονομικών στόχων που θα επιτυγχάνονται με σταδιακή μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η ρήτρα μείωσης φορολογικών συντελεστών να αποτελέσει προϊόν κοινωνικής συμφωνίας και να συνδεθεί με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

-Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που θα συνδέονται είτε με μια μικρή εισφορά υπέρ του δημοσίου είτε με απαλλαγή και την προϋπόθεση επένδυσης αυτών των κεφαλαίων.

-Έλεγχος της φοροδιαφυγής με την ολοκλήρωση εντός ενός έτους της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με τη δημιουργία επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση. Υποχρεωτική συναλλαγή με ηλεκτρονικά παραστατικά μεταξύ επιχειρήσεων, που θα έχουν ως αποδέκτη τις αρμόδιες ΔΟΥ.

-Κίνητρα που θα αφορούν έκπτωση φόρου για την επιχείρηση και επιστροφή χρημάτων για τον καταναλωτή, ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών που έγιναν με πλαστικό χρήμα.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι χρειάζεται ένας συνολικός επαναπροσανατολισμός του ελληνικού τουρισμού με 7 βασικούς άξονες:

Μια νέα νησιωτική πολιτική από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διεκδίκηση και στη διαμόρφωση της οφείλουμε να επιμείνουμε γιατί η περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε, αποδεδειγμένα, δεν καλύπτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας.
Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό αλλά και σε μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας και ο θαλάσσιος τουρισμός και η κρουαζιέρα αλλά και μια στρατηγική εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος.
Νέος Αναπτυξιακός νόμος για τον τουρισμό που δεν θα κινείται στη λογική των αποκλεισμών και τομεακό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων και των υπηρεσιών.
Θεσμοθέτηση Κώδικα Ποιότητας και Αξιολόγησης για τις υπηρεσίες των ελληνικών ξενοδοχείων, καταλυμάτων και τουριστικών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα πρέπει να ταυτιστεί με τον ποιοτικό τουρισμό.
Μετεξέλιξη του all inclusive, που ναι μεν το ζητά και το επιβάλλει η αγορά αλλά εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να δημιουργήσουμε το Ελληνικό all inclusive στο οποίο θα περιέχονται μια σειρά υπηρεσιών προς τον επισκέπτη, μέσα από συνέργειες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο των ξενοδοχείων.
Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε επίδομα εργασίας και απασχόλησης, ένα υποστηρικτικό μέτρο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την στήριξη της απασχόλησης.
Η ενίσχυση των υποδομών τεχνολογίας και πληροφορικής επικοινωνιών των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στον τομέα της προβολής και των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου