Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να εξαπολύει σαρωτικούς ελέγχους για να δημιουργήσει κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης στην αγορά και να επαναφέρει σε… πλήρη λειτουργία τις ταμειακές μηχανές στα καταστήματα, τις ταβέρνες και τα καφέ-μπαρ, ωστόσο, η προσπάθεια αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλά εμπόδια.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στον φορολογικό μηχανισμό είναι πολλά και ορισμένα από αυτά ανυπέρβλητα προς το παρόν.
Πιο συγκεκριμένα:
– Το ΣΔΟΕ που στο παρελθόν αποτελούσε τη πρώτη γραμμή των προληπτικών ελέγχων στην αγορά βρίσκεται πλέον παροπλισμένο καθώς του έχει αφαιρεθεί η σχετική αρμοδιότητα Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, δηλαδή δεν αφορά μόνο τον αριθμό των ελεγκτών που δεν μπαίνουν στην μάχη για την έκδοση των αποδείξεων, είναι και ποιοτικό. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι πεπειραμένοι στο προληπτικό έλεγχο γνωρίζοντας τα τερτίπια των φοροφυγάδων (ταμειακές μηχανές μαϊμού κλπ)
– Η Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το λεγόμενο και “μικρό ΣΔΟΕ” που διαθέτει περίπου 60 ελεγκτές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νεοδιόριστοι λαμβάνουν περίπου 750 ευρώ καθαρά. Η χαμηλή αμοιβή τους σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την κάλυψη των δαπανών που υποβάλλονται για την διενέργεια ελέγχων εκτός έδρας (π.χ. σε νησιά) έχει σαν αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι περιορισμένοι σε σχέση με τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.
– Πρόβλημα υπάρχει και με τα έκτακτα συνεργεία ελέγχων που συστήνονται στις εφορίες. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες που έχουν δοθεί στις εφορίες, θα γίνονται μέχρι τις 10 το βράδυ καθώς από εκείνη την ώρα και μετά αυξάνεται η αμοιβή ανά ώρα εργασίας των ελεγκτών και τα σχετικά πρόσθετα κονδύλια γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν.
– Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού των ελέγχων. Ο προληπτικός έλεγχος, εκτός από το “μικρό ΣΔΟΕ” και τα έκτακτα συνεργεία των εφοριών διενεργείται και από την Οικονομική Αστυνομία. Ωστόσο, κεντρικός συντονισμός και σχεδιασμός για την διενέργεια των προληπτικών ελέγχων δεν υπάρχει.
Στο υπουργείο Οικονομικών και στην Οικονομική Αστυνομία θεωρούν πολύτιμη και την συμβολή των πολιτών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και καλούν τους πολίτες που δεν τους δίνεται απόδειξη να καταγγέλλουν τα σχετικά περιστατικά στους τηλεφωνικούς αριθμούς 11012 και 1517.
Capital.gr