Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Ξεκάθαρη, απόλυτη και χωρίς περιστροφές, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, απαντά σε ερωτήσεις για τα καυτά ανοικτά πολιτικά ζητήματα σε αποκλειστική συνέντευξή της προς την «δημοκρατική». Καταλογίζει στον πρωθυπουργό τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες καθώς και απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την σκληρή επικαιρότητα των κομμένων συντάξεων, της ασφυξίας στην οικονομία με τα χιλιάδες λουκέτα και την φοροκαταιγίδα, που επεφύλαξε για την μεσαία τάξη.
Αναλύει την αντιπρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο και πώς «η πρεμούρα της κυβέρνησης και της καιροσκοπικής επιμονής της ΝΔ, να κρυφτεί πίσω από αστείες δικαιολογίες, περιμένοντας να γίνει κυβέρνηση με το ληστρικό bonus των 50 εδρών», τορπίλισαν την ευκαιρία για ένα πλήρες και σταθερό εκλογικό σύστημα.
Ξεκαθαρίζει πως τελικός στόχος όλων όσοι συμμετέχουν στον διάλογο για την συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς είναι η συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα όχι όμως με fast track διαδικασίες, που θα αποδώσουν ένα “νέο” τυπικά, αλλά παλαιού τύπου, ουσιαστικά, κόμμα.
Χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για όσους βουλευτές εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «καιροσκόπους και επαναστάτες του γλυκού νερού, που ψηφίζουν πρόθυμα και υπάκουα τα σκληρά μνημόνια του κ. Τσίπρα, με αντάλλαγμα μια καρέκλα».
Δηλώνει υπερήφανη για την δωδεκανησιακή καταγωγή της και υποστηρίζει πως για την Δημοκρατική Συμπαράταξη η ολοκληρωμένη πολιτική στήριξη του νησιωτικού χώρου με στοχευμένα μέτρα πολιτικής και ειδικά κίνητρα, παραμένει πάντα θέμα πρώτης προτεραιότητας.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
• Κυρία Πρόεδρε, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Καταστήσατε εγκαίρως σαφές, ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσετε κάνοντας μάλιστα λόγο για «τυχοδιωκτικές επιλογές και εκβιασμούς του κ. Τσίπρα». Σε τι αποσκοπεί, κατά την άποψή σας, ο κ. Τσίπρας φέρνοντας αυτόν τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο τη δεδομένη στιγμή;
Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο θέμα, όπως αυτό της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, για τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Επιχειρεί αποπροσανατολισμό από την σκληρή επικαιρότητα των κομμένων συντάξεων, της ασφυξίας στην οικονομία με τα χιλιάδες λουκέτα και την φοροκαταιγίδα που επεφύλαξε για την μεσαία τάξη. Παράλληλα μια πολιτικά κουτοπόνηρη επιδίωξη να φιλοτεχνήσει μια ψεύτικη εικόνα, ότι ενώ καταρρέει πολιτικά και δημοσκοπικά, αναλαμβάνει θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και «ηγείται» ενός δήθεν αντιδεξιού μετώπου. Με ένα σχέδιο νόμου πρόχειρο, αποσπασματικό με επιμέρους ρυθμίσεις με στόχο πως θα διαμορφώσει μια συγκυριακή πολιτικά ετερόκλητη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Το κόλπο δεν έπιασε.
• Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε ποια σημεία ταυτίζεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια διαφέρει;
Για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί να αλλάξει μόνο ο εκλογικός νόμος αλλά να μεταρρυθμιστεί το πολιτικό σύστημα σε βασικές λειτουργίες του. Αυτή είναι μια συζήτηση που υπερβαίνει την κομματική λογική και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Για το λόγο αυτό εμείς διατυπώσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση εκλογικού συστήματος 5 σημείων που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Η πρότασή μας περιλαμβάνει:
-Την κατάργηση του bonus με εξαίρεση ένα πολύ μικρότερο και μόνο στην περίπτωση που το 1ο κόμμα πάρει ποσοστό 42% γιατί σε αυτή την περίπτωση ο λαός με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία του να αναδείξει ένα Κόμμα ή έναν συνασπισμό Κομμάτων σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
-Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.
-Την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
-Την ψήφο στα 17, μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους.
-Την δυνατότητα ψήφου για την Ομογένεια και τους ‘Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Με αυτή τη θέση εκφράζουμε το σεβασμό μας στην Ομογένεια. Ταυτόχρονα κατοχυρώνουμε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης τα τελευταία 6 χρόνια.
Η πρότασή μας αυτή, συνοδεύτηκε από την πρόσκληση διαλόγου προς όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πλήρες και σταθερό, για πολλά χρόνια, εκλογικό σύστημα. Δυστυχώς και αυτή η ευκαιρία χάνεται εξ’ αιτίας της πρεμούρας της κυβέρνησης και της επίσης καιροσκοπικής επιμονής της ΝΔ, να κρυφτεί πίσω από αστείες δικαιολογίες περιμένοντας να γίνει κυβέρνηση με το ληστρικό bonus των 50 εδρών.• Αν τον Σεπτέμβριο δεν τελεσφορήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς τα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι είναι ακόμα σκληρότερα, πολλοί βλέπουν εκλογές. Με ανοικτό ακόμα τον διάλογο για την συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, τι προσδοκά η Δημοκρατική Συμπαράταξη από τις επόμενες εκλογές;
Εμείς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιθυμούμε και επιδιώκουμε να υπάρξει σύντομα μια νέα μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς, μια νέα προοδευτική συμμαχία, στην οποία θα ενωθούν και θα συμμετέχουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, του προοδευτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Ο διάλογος συνεχίζεται και σύντομα θα καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν και το πότε θα προκηρυχθούν εκλογές. Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, εμείς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην επόμενη Βουλή όσο και στις πολιτικές εξελίξεις.
• Υπάρχει πάντως η άποψη κ. Γεννηματά ότι για να ευδοκιμήσει ο διάλογος με τα κόμματα της κεντροαριστεράς, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία νέου πολιτικού φορέα και όχι στη συμπόρευση κομμάτων και κινήσεων. Τι απαντάτε;
Τελικός στόχος όλων μας είναι η συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα. Όμως ο στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε με fast track διαδικασίες ένα “νέο” τυπικά, αλλά παλαιού τύπου ουσιαστικά κόμμα. Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, των οριζόντιων επαφών ανάμεσα σε πολίτες, κινήσεις, εθελοντικές πρωτοβουλίες και πολιτικές οργανώσεις, η προοδευτική συνεργασία δεν μπορεί να θεωρεί ως «νέο» και «ριζοσπαστικό» τη δημιουργία ενός ακόμα μονολιθικού κόμματος που θα επιχειρήσει βίαια και εξ’ αρχής να εξομοιώσει και να ισοπεδώσει όλους όσους θελήσουν την ένταξη και συμμετοχή τους. Αντίθετα νέο και σύγχρονο σήμερα είναι ό,τι θεωρεί πλούτο τις διαφορετικές διαδρομές, τα συγκλίνοντα, αν και με διαφορές προοδευτικά ρεύματα, και τις διαφορετικές ιστορικές καταβολές και ταυτότητες και δεν προϋποθέτει την εγκατάλειψη τους.
Θέλουμε στέρεα και όχι μετέωρα βήματα για την εθνικά αναγκαία αναγέννηση της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και από ανάλογα εγχειρήματα που ευαγγελίζονταν το νέο και δεν πέτυχαν. Εμείς επιδιώκουμε να συναντηθούμε χωρίς να εκβιάσουμε τις εξελίξεις. Θέλουμε να γεννηθεί το νέο, το καινούργιο, όχι να το εκβιάσουμε.
• Είναι πάντως γεγονός πως ο κατακερματισμός δυνάμεων της κεντροαριστεράς συνεχώς διευρύνεται με την εμφάνιση νέων πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών. Πού αποδίδετε αυτό το φαινόμενο;
Πράγματι στις περιπτώσεις κατακερματισμού βρίσκουν έδαφος κάθε λογής φιλοδοξίες και μωροφιλοδοξίες. Αυτό όμως δεν δημιουργεί βάση για κοινωνική αποδοχή και ανταπόκριση. Το αίτημα για ενότητα και συμπόρευση είναι καθολικό και καταλυτικό γι αυτό και θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους βουλευτές που εγκατέλειψαν το «μνημονιακό» ΠΑΣΟΚ για τον «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα, όχι μόνο ψηφίζουν ως κυβερνητικοί βουλευτές σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα αλλά τα υπερασπίζονται σθεναρά.
Πρόκειται για μια στάση κυνικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού, χωρίς ελαφρυντικά. Όσοι είχαν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα αμείλικτα διλήμματα και κιότεψαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν ούτε καν την δικαιολογία των ψευδαισθήσεων. Είναι καιροσκόποι χωρίς «αυταπάτες». Επαναστάτες του γλυκού νερού που εγκατέλειψαν την παράταξή τους για να ψηφίζουν πρόθυμα και υπάκουα τα σκληρά μνημόνια του κ. Τσίπρα, με αντάλλαγμα μια καρέκλα.
• Κυρία Γεννηματά, ως Δωδεκανήσια στην καταγωγή, με στενούς δεσμούς με τη Σύμη αλλά και τη Ρόδο, γνωρίζετε καλά τα προβλήματα της περιοχής μας. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ήταν η ταφόπλακα της τοπικής οικονομίας. Ως πιθανός εταίρος της επόμενης κυβέρνησης, ποια είναι η πρότασή σας για το συγκεκριμένο ζήτημα; Η επαναφορά τους είναι στις προθέσεις σας;
Είναι για μένα μεγάλη τιμή και περηφάνια η δωδεκανησιακή καταγωγή μου, δεδομένοι οι οικογενειακοί δεσμοί μου με τη Σύμη και τη Ρόδο και η αγάπη μου για τα Δωδεκάνησα. Όμως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν πλήττει μόνο τα Δωδεκάνησα αλλά όλα τα νησιά. Καταστρέφει ουσιαστικά την οικονομία τους. Όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, με ισχυρό βέτο του ΠΑΣΟΚ, απετράπη η υιοθέτηση μέτρων που δεν αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. Αντίθετα, παρά τις υποσχέσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, πρότειναν οι ίδιοι μεταξύ των μέτρων του 3ου μνημονίου την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά και στη συνέχεια την αύξηση του στο 24%. Για εμάς μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης του νησιωτικού χώρου με στοχευμένα μέτρα πολιτικής και ειδικά κίνητρα παραμένει πάντα θέμα πρώτης προτεραιότητας.