Η φοροδιαφυγή δεν κάνει διακοπές… αντίθετα στήνει πάρτι στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Αδήλωτες ταμειακές μηχανές που εκδίδουν αποδείξεις «μαϊμού», καταστηματάρχες που «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών και καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα αλλά και ένα κύκλωμα που δρα στην Κρήτη με καλόγριες «μαϊμού» είναι ορισμένα από τα ευρήματα των φοροελεγκτών οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει απόβαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το τελευταίο 20ήμερο εντοπίστηκε με φορολογικές παραβάσεις ενώ τα ποσοστά παραβατικότητας είναι μεγαλύτερα στα κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη κ.α.) και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Εκεί η φοροδιαφυγή χτυπά «κόκκινο» και υπερβαίνει ακόμη και το 40%.
Από τις αρχές του μήνα όταν δηλαδή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έβαλε… γκάζια στους ελεγκτές και διέταξε τη διενέργεια 30.000 προληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έπιασαν αμέσως δουλειά.
Ειδικά κλιμάκια
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τουριστικές περιοχές, και κλάδοι και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων, συναυλίες κλπ.
Εκτός από την ΥΕΔΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχτηκαν και οι Εφορίες με ειδικά κλιμάκια ελεγκτών που βγήκαν στους δρόμους για ελέγχους αλλά και η Οικονομική Αστυνομία.
Αυτό που διαπιστώνουν οι φοροελεγκτές είναι ότι η φαντασία ορισμένων στο να βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν είναι ανεξάντλητη.
Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλύφθηκε στην Κρήτη η δράση ενός «κυκλώματος» που τα μέλη του ήταν… καλόγριες οι οποίες εμφανίζονταν σε όλα τα πανηγύρια στα χωριά της Κρήτης.
Οι «καλόγριες» έστηναν πάγκους και πουλούσαν κομποσχοίνια, μικρές εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλιαράκια κ.α. Φυσικά δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή ούτε έκοβαν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούσαν.
Και φυσικά δεν ήταν πραγματικές καλόγριες αλλά νεαρές κοπέλες μεταξύ 20-23 ετών που φορούσαν ράσα για να προσεγγίζουν έτσι τους επισκέπτες και να πωλούν ευκολότερα τα εμπορεύματά τους. Μαζί τους ήταν πάντα ένας άνδρας ο οποίος με το αυτοκίνητό του τις μετέφερε από πανηγύρι σε πανηγύρι στα χωριά της Κρήτης. Οι καλόγριες «μαϊμού» είχαν χωριστεί μάλιστα σε ομάδες των 3-4 ατόμων και φρόντιζαν να βρίσκονται πάντα στα μεγάλα πανηγύρια.
Τις τελευταίες ημέρες οι φοροελεγκτές εντόπισαν:
Καταστηματάρχη με αδήλωτη ταμειακή μηχανή που είχε εκδώσει 3.270 αποδείξεις. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποκρύψει έσοδα 60.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το να εγκατασταθεί μια αδήλωτη ταμειακή μηχανή σε ένα κατάστημα δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία και θεωρούν δεδομένη τη «συνέργεια» του φοροτεχνικού της επιχείρησης ή της εταιρείας που εμπορεύεται τις ταμειακές μηχανές με τον επιχειρηματία -συνήθως του κλάδου της εστίασης και της αναψυχής- που αποφασίζει να παρανομήσει.
Γιατρό ο οποίος δεν είχε εκδώσει 1.024 αποδείξεις στους ασθενείς του. Το γιατρό «πρόδωσε» το βιβλίο ασθενών στο οποίο είχε καταγράψει τις επισκέψεις των πελατών του αλλά δεν είχε φροντίσει να κόψει και τις αντίστοιχες αποδείξεις.
Εστιατόριο σε κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο «ξεχνούσε» να εκδώσει αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονταν με πλαστικό χρήμα μέσω POS, οι οποίες καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα.
Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο του ταμείου οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εκδώσει αποδείξεις μέσω της ταμειακής μηχανής ύψους 2.500 ευρώ και ελέγχοντας το POS είδαν ότι είχε εκδοθεί μόνο μια απόδειξη. Δηλαδή τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε μόνο μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, γεγονός που κίνησε αμέσως τις υποψίες των ελεγκτών.
Ετσι αμέσως προχώρησαν στον έλεγχο της μνήμης του POS και διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εισπράξει επιπλέον 750 ευρώ την ίδια ημέρα με πληρωμές που έγιναν μέσω καρτών για τις οποίες δεν είχε εκδώσει απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.
1.052 παραβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η έως τις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκανσαν 684 φορολογικοί έλεγχοι, δηλαδή 36 έλεγχοι κατά μέσο όρο την ημέρα. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 1.052 παραβάσεις που αφορούν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων.
ΣΕ 80 ΣΤΙΣ 100 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
Δουλεύουν δωδεκάωρα και ασφαλίζονται για… δίωρα
Ηταν Πέμπτη, αρχές Ιουλίου, όταν οι «ράμπο» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έφταναν στη Μύκονο. Το Σάββατο πήγαν να ελέγξουν ένα μεγάλο beach bar που μπορεί να απασχολούσε 70-80 άτομα προσωπικό, αλλά -ω του θαύματος!- κανείς δεν εμφανιζόταν να δουλεύει Σαββατοκύριακο.
Ολοι ήταν δηλωμένοι για πενθήμερη εργασία… Το εύρημα δεν εξέπληξε τους ειδικούς επιθεωρητές που σαρώνουν νησιά και τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το… colpo grosso των εργοδοτών είναι γνωστό και ονομάζεται «ψευδώς δηλωμένη εργασία». Μαύρη εργασία με… φερετζέ. Προκειμένου να γλιτώσουν το εξαντλητικό πρόστιμο των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο, τον εμφανίζουν ως ευέλικτα απασχολούμενο, ώστε να πληρώνουν τις ελάχιστες εισφορές, όταν στην πραγματικότητα αυτός δουλεύει ολημερίς, επτά ημέρες την εβδομάδα…
«Οι παραβάσεις ωραρίου, που υποκρύπτουν συγκεκαλυμμένη ανασφάλιστη εργασία, είναι πλέον το 80% των παρανομιών» περιγράφουν στο «Εθνος της Κυριακής» ειδικοί επιθεωρητές του ΣΕΠΕ. Από αρχές Ιουλίου έχουν σαρώσει Κρήτη, Ζάκυνθο, Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Κέρκυρα. Στους δεκάδες ελέγχους σε ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ. η εικόνα είναι παντού παρόμοια. Εργαζόμενοι που δηλώνονται στην καλύτερη περίπτωση για 8ωρο ενώ δουλεύουν μέχρι και 16ωρα. Κι αυτό σε μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να εμφανίζουν έξοδα… Στις μικρομεσαίες, που είναι η πλειοψηφία του κλάδου, οι περισσότεροι δηλώνονται για 4ωρη-6ωρη απασχόληση, πενθήμερο, με πλασματικά ρεπό, ενώ εργάζονται 12ωρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο μισθός που «φαίνεται» και επί του οποίου αποδίδονται εισφορές είναι πλασματικός και συνήθως κοντά στο κατώφλι των 586 ευρώ. Το… συμπλήρωμα δίνεται κάτω από το τραπέζι. «Από τον μισθό που δηλώνεται μπορεί να παίρνουν τα διπλάσια στο χέρι» σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς.
Η τάση αποτυπώνεται στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Το Ιούνιο με ευέλικτες μορφές εργασίας προσελήφθησαν 133.450 εργαζόμενοι, ενώ 106.000 με πλήρη απασχόληση. Το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό. Ολο το πρώτο 6μηνο του 2016, η πλήρης απασχόληση αντιστοιχεί στο 48,4% των νέων προσλήψεων.
Απειλή απόλυσης
«Το ΣΕΠΕ συνεχίζει τους στοχευμένους, ελέγχους, αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και εξαντλώντας τον συμβουλευτικό και παραινετικό χαρακτήρα του» τονίζει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Γιάννης Σούκος. Σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η μετατροπή συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη αυξήθηκε κατά 1.645% από το 2009 ως το 2015.
Το ίδιο διάστημα η αντίστοιχη μετατροπή με σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου αυξήθηκε 277% και οι αλλαγές από πλήρη σε μερική εργασία κατά 153%.
«Στον κλάδο του τουρισμού το καλοκαίρι δεν υπάρχει εργαζόμενος με μειωμένο ωράριο.
Οι επιχειρήσεις τροποποιούν τις συμβάσεις παλαιών εργαζομένων υπό την απειλή απόλυσης συμφωνώντας… μαύρες αμοιβές που συμπληρώνουν τις δηλωμένες και προσλαμβάνουν νέους με δήθεν μειωμένο ωράριο ενώ τους απασχολούν 12ωρα χωρίς ρεπό. Αν πέσουν στην τσιμπίδα των ελέγχων, τα πρόστιμα είναι μικρότερα από τα 10.550 ευρώ της εντελώς αδήλωτης» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Προύντζος. Το πρόβλημα είναι σε έξαρση και σε μικρομεσαίους προορισμούς, όπως Εύβοια, Πελοπόννησο, Πρέβεζα, Γιάννενα, Πάτρα, αλλά και στις Κυκλάδες. Πρόσφατα, στελέχη της Ομοσπονδίας ανακάλυψαν σερβιτόρους σε παραλιακά εστιατόρια της Πρέβεζας να ασφαλίζονται για δύο ώρες και για μερικές μέρες ενώ δούλευαν 12ωρα. Κι όταν έφτανε ο έλεγχος, η δικαιολογία ήταν έτοιμη: Ξεχάσαμε να μεταφέρουμε τις βάρδιες…
Στον κλάδο του επισιτισμού -εστιατόρια, ταβέρνες- τοποθετούν και οι επιθεωρητές του ΙΚΑ τη μεγάλη ζούγκλα της αδήλωτης εργασίας. Οι απώλειες για το Ταμείο εκτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως το 2015 βεβαιώθηκαν μόνο σε πρόστιμα 86 εκατ. Αλλά και η εντελώς «μαύρη» εργασία δεν έχει εκλείψει. Οι αδήλωτοι υποδύονται τα… ξαδέλφια που βοηθούν, δηλώνουν ψεύτικα ονόματα, παριστάνουν τους πελάτες.
Δίπλα της ανθούν κι άλλες μορφές παραβατικότητας. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, στο Ηράκλειο ξενοδοχειακό συγκρότημα είχε ασφαλισμένο ένα μέρος του προσωπικού του στην… Ελβετία. Αλλο τμήμα, όλοι Ιταλοί, ήταν εντελώς ανασφάλιστοι. «Είμαι μεγάλη για να βρω δουλειά και μικρή για να βγω στη σύνταξη» λέει η 52χρονη Μαρία Κουφογιάννη.
Δούλευε 20 χρόνια μαγείρισσα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, σταθερά, με καλές αποδοχές. Το 2012 δούλεψε για ένα 9μηνο σε ξενοδοχείο 7ωρο καθημερινά χωρίς ρεπό με ασφάλιση για 4ωρη απασχόληση. Μέχρι που την απέλυσαν… Σε εστιατόριο στη Ζάκυνθο της ζήτησαν να δουλεύει από τις επτά το πρωί μέχρι τις δύο τη νύχτα. Αντεξε 15 μέρες και πήρε μόνο πέντε ένσημα.
ΕΘΝΟΣ